Yapılan araştırmalara göre üniversite son sınıf öğrencilerinin %73’ünden fazlası daha öğrenim hayatları bitmeden yeni bir iş aramaya başlamakta ve yarısından fazlası için bu arayışı hayal kırıklığıyla sonuçlandırmaktadır. İşte sizin için üniversite sonrası uygulayabileceğiniz öneriler!
İyi bir okuldan mezun olmak, hatırı sayılır büyük bir üniversitede yüksek lisans eğitimini almış ya da okul hayatında yeterli akademik başarıları sağlamış olmak elbette sizi farklı yapan birkaç unsurdan biridir. Fakat bunların hiçbiri mezuniyetinizin ardından istediğiniz işin kucağınıza bırakılacağının kanıtı değildir. Aynı zamanda okulunuzun Kariyer merkezine ümit bağlamış olmanız ve okulunuzun adınıza hazırlayacağı, birkaç kurumla iletişime geçeceği ya da katkısı olacağına inandıkları bütün o stresli bekleyişleri geride bırakarak üniversite sonrası planlarınız için nasıl bir yol çizmeniz gerektiğine şimdi, şu anda, derhal aşağıdaki 4 yolu izleyerek karar verebilirsiniz.
1) Öncelikle küçüklük hayallerinizle başlayın
Kendinizi büyüyünce ne olmak istediğinizin sorulduğu zamana götürün. Orada kalın. Gölgesinde kaldığınız insanlara birer perde çekerek gerçek ilgi alanlarınızla tanışın. Gerçekte tutkunu olduğunuz şeyin ne olduğunu keşfederek onu hayatınıza sabitleyin. Panik yapmayın. Düşünceler insan hayatında değişimi en hızlı olan şeylerdir.
2) Sahip olduğunuz her kaynağa bağlanın
Eski okul arkadaşlarınız, lise dostlarınız, küçükken selamlaştığınız mahalle sakinleriniz, soy ağacınızın ilk ya da son bireyleri, tanıdığınız ve sahip olduğunuz bütün çevreniz… Bağlantılarınızı sağlam tutun ve onlara devamlılık yükleyin, yapacaklarınızın ve küçük de olsa beklentilerinizin ipuçlarını verin. Fırsatı nereden yakalayacağınızı bilemezsiniz.
3) Sağlam bir danışman bulun
Bu danışman size bu yolda en sağlam adımları atmanız için yönlendirirken gerilemenizi sağlayacak amatörce hatalardan da uzak durmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra kendinize inanmanız, kendinize olan güveni artırmanız ve yeni fırsatlara karşı her daim açık olmanız için gereken desteği verecektir.
4) Kampüsünüzde bir kulübün lideri olmayı deneyin
Kendi kulübünüzü kurun veya hâlihazırda bulunan kulüplerden birinin başkanlığı için rakiplerinizle yarışa girin. Hadi durmayın. Kendinize yönetim alanında neler katabildiğinizi fark edince gözlerinize inanamayacaksınız.
Bunun uzun bir yolculuk olduğunu biliyoruz ama bir yandan da oldukça heyecan vericidir. İnsanın kendi ortamından uzaklaşıp daha önce hiç karşılaşmadığı insanlarla nedensiz bir yarışın içine sokulması başlangıçta biraz korkutucu gelebilir. Ama bu durumu hayatın tecrübeli yıllarını ödünç almak için bir ön ödeme gibi değerlendirebiliriz. Endişelenmeyin, bireyin kendine dönük yatırımları her zaman fazlasını kazanmanızı sağlar.
İlgini çekebilir: Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Nokta
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.