Eski zamanlarda çoğu üniversite öğrencisi mezuniyet ufukta gözükmeden kariyerlerini nasıl yönlendirecekleri konusuna çok fazla kafa yormazlardı. Eğer günümüzde böyle düşünmeye kalkarsanız kariyerinizi başlatmakta rakiplerinize göre geç kalmışsınız demektir. Staj yapmanın da kariyerinizi oluşturmakta –şaşırtıcı olmayacak bir şekilde- fazlasıyla etkisi var.
Peki, staj yapmamız lazım ama ne zaman? Aslında bu soruya net bir cevap yok. Farklı başlangıç zamanlarının farklı avantajları ve dezavantajları var. Sizin için bunları derledik. İyi okumalar. 🙂
1. Yıl vs. 4. Yıl
Her ne kadar üniversitenin ilk yıllarında kariyer hedefleriniz ve profesyonel yetenekleriniz gelişmemiş olsa da erken zamanlarda (1. Sınıf veya 2. Sınıf) staj yapmak neyi isteyip neyi istemediğiniz anlamanızda çok önemli olacaktır. Ayrıca yarı-zamanlı olsa bile bir staj yapmak temel iş becerilerinizin (zaman yönetimi, insiyatif almak, profesyonel iletişim kurmak gibi) gelişmesini sağlayacaktır.
Erken staj yapmanın dezavantajlarına gelirsek; kariyer hedefleriniz çok net olmadığından yapacağınız bazı stajlarda o alanlarla aslında ilgilenmediğinizi fark edebilirsiniz. Bu o staj sürecini bitmeyen bir eziyete çevirebilir. Ayrıca yapacağınız staj –alanınızla ilgili üst dersleri henüz almadığınızdan- daha basit ve büyük ihtimale sıkıcı işlerden oluşacaktır. Tabi firmaların tam-zamanlı pozisyonları mezuniyeti daha yakın öğrencilere verdiği de göz ardı edilemez bir gerçek.
2) Yaz Stajı vs. Dönem İçi Staj
Yaz stajı size çok daha özgür ve stressiz bir olanak sağlar. Tam-zamanlı olarak çalışma şansınız daha fazla olduğu için staj yaptığınız şirket ve sektör hakkında daha fazla ve daha doğru bilgiler edinebilirsiniz. Fakat pek çok firma yaz döneminde daha fazla (bazı firmalar sadece) stajyer aldığından bu dönemde girmek istediğiniz şirketlerin stajyer pozisyonlarında rekabetin çok fazla olacağını da düşünmelisiniz.
Dönem içi stajda ise hem ders programınızı hem de staj programınızı bir arada götürmeniz gerekeceği için daha stresli ve yoğun bir hayat sizi bekliyor olacaktır. Tabi şirkette yaz stajına göre daha kısıtlı zaman geçireceğinizden üzerinde çalışacağınız projelere olan etkiniz fazlasıyla azalacaktır. Bununla beraber bu tür stajı herkes tercih etmeyeceğinden istediğiniz şirketlerde staj yapmanız ve dolayısıyla sonrasında orada tam-zamanlı pozisyonlara devam etmeniz daha kolay olacaktır.
3) Mezun Olduktan Sonra Staj
Staj her ne kadar kulağa “gerçek” bir iş gibi gelmese de diplomanızı elinize aldıktan sonra yapacağınız bir staj girmek istediğiniz o “rüya” şirkete sizi daha çok yakınlaştıracaktır. Unutmayın o şirkete girmek isteyen insan sayısı oldukça fazla dolayısıyla böyle pozisyonlar için rekabet fazlasıyla yüksek. Mezun bir aday konu tam-zamanlı pozisyona terfi olduğunda diğer adaylardan bir adım öndedir. Tabi stajyer pozisyonları tam-zamanlı pozisyonlar gibi olanaklar sağlamadığından stajyer olduğunuz süre boyunca ekonomik anlamda tam-zamanlı pozisyonlar kadar özgür olamayabilirsiniz.
Optimum staj zamanı derslerinizin yoğunluğu, ekonomik gereklilik, kariyer hedefleriniz gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Kariyer planlarınızı yapmak için hiçbir zaman “çok erken” değildir. Eğer uygun durumdaysanız size tavsiyemiz erken ve sık staj yapın.
Eğlenmeyi de ihmal etmeden tabi ki 🙂
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.