Üniversite Döneminde “Gönüllü” Olmak

Üniversite hayatı, sadece derslerden yüksek notlar almakla değil, aynı zamanda gönüllü faaliyetlere katılarak da zenginleşebileceğiniz bir dönemdir. Bu yazıda, üniversite döneminde gönüllü olmanın önemini ve sağlayacağı faydaları keşfedeceğiz.

Çoğu üniversite öğrencisi öğrencilik dönemini başarılı, aktif ve verimli geçirmenin hayalini kurar. Bu konuda haklı olmakla birlikte bunu nasıl yapacağı ya da hangi motivasyonla yapacağı konusunda bazen kararsızlığa düşer. Ve içinde yatan potansiyeli farketmeden zamana yenik düşer. Üniversite sürecinde  sadece ders alınması ve bu derslerden yüksek notlarla geçilmesi bu sürecin verimli ve aktif geçtiği yanılgısına düşürmektedir. Bu yanılgı ilerleyen süreçlerde kişinin sosyal ve iş hayatında problemlere neden olabilir.

Üniversite döneminin hem bireysel hem sosyal olarak aktif ve anlamlı geçirilmesinin en büyük kaynağı gönüllülüktür. Bu dönemin, rekreasyon aktivitelerle zenginleştirilmesi, bireyin hayattan daha fazla keyif almasına ve stres, kaygı gibi olgularının azalmasına fayda sağlamaktadır. (KAYA et al., 2022) Bir sorumluluğu zorunlu veya gönüllü olarak yapmak arasında çok fark vardır. Gönüllü olarak yapılan iş için daha verimli, benimsenerek ve içten bir çalışma sergilenir. Ben de uzun yıllar boyunca gönüllü çalışmış biri olarak sana bu konu hakkında tecrübe edinmene yardımcı olacak bir metin yazı hazırlamak istedim. Bu yazıda üniversite hayatında nasıl daha aktif olunur; sen farkına varmadan yetkinliklerinin gönüllü olarak nasıl gelişip seni geleceğe hazırladığı hakkında konuşalım.

Üniversite Toplulukları

Üniversitelerin geleceğe daha istikrarlı ve daha üretken bireylerin topluma kazandırılmasında önemli bir görevi vardır. Bunun üzerine sadece bölüm derslerinin yanında, ünversite toplulukları bu konuda bireyin birçok yetkinliğini (arkadaşlık kurma, fikirleri ifade edebilme, toplumsal farkındalık oluşturma, sorun çözme yeteneği ve takım çalışması) geliştirmektedir. (Repeckiene et al., 2014) Bu yetkinlikler sadece üniversite dönemi için değil gelecekte sosyal ve iş hayatını da olumlu yönde etkiyelecektir. Bunun yanında üretimlerinin sonucunu görmek seni hayatta daha tatmin olan bir insana dönüştürecektir. 

Çoğu üniversitede artık her konuda topluluk ve gönüllülük esaslı aktiviteler mevcut.  Dilersen kamp yapabilir doğa ile vakit geçirirsin. Dilersen tiyatro yapar duygularını haykırabilirsin. Bu tür pek çok topluluk var ve hepsi bir amaca bir gelişime hitap ediyor. İyi bir zaman yönetimi ile daha anlamlı ve keyifli bir üniversite dönemi için kendine bir şans ver ve unutamayacağın keyif dolu tecrübeler yaşa…

sosyal sorumluluk

Sosyal Sorumluluk Projeleri

Tabi bu rekreasyon aktiviteler sadece kampüs içinde değildir. Farklı amaçlar güdülen, toplumu farklı taraflarından geliştirmeye çalışan sosyal sorumluluk projeleri de mevcut. Bu kurumlar yine bireyi ve toplumu geliştiren aynı zamanda daha mutlu ve ürekten olmamızı sağlayan oluşumlardır. Bir çıkar olmaksızın sadece içten gelen bir motivasyon ile gönüllü olarak, kurumun fayda sağlama şekillerini sorumluluk edinmek ve bunu topluma yansıtmak kendi potansiyelininin farkına varmak ve gerçekleştirmek için önemli bir imkan sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Online Gönüllülük Nedir? Nasıl Online Gönüllü Olabilirsiniz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Share

Bir yanıt yazın