Tüm dünyaya nam salmışlar, ama bir sorun bakalım nasıl salmışlar?
Markaların başarılarının; değişen teknolojik, sosyo-kültürel ve ekonomik koşullara ayak uydurmalarıyla doğru orantılı olduğunu iddia etsek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Küresel anlamda bu gelişmeleri takip edemeyen, kendisini yenileyemeyen markalar maalesef ki kaybolmaya yüz tutarlar. Bugün var yarın yok durumuna düşmeleri kaçınılmaz sondur. Fakat bazı markalar gerek internet gerek sosyal medya gerek çeşitli etkinlik ve kampanyalarıyla bırakın çağa ayak uydurmayı, efsaneleşen markalar olmuşlardır.
Kendi sektörlerinde isimlerinden en çok söz ettiren efsane markalardan birkaçı:
-
Nike
Bir diğer küresel marka örneği Yunanca telaffuzu ile Nee-Key! Kurucusu, Yunan Mitolojisinden Zafer Tanrıçası Nike’ın ismini özellikle seçmiş. Swoosh ismini verdikleri logosu ve motive edici sloganı “Just Do It!” ile efsaneleşmiş bir marka Nike. NBA maçlarında beyaz ayakkabı dışında ayakkabı giyilemezken Michael Jordan’a kırmızı bir ayakkabı tasarlayıp her maçtan sonra Jordan’a kesilen cezayı ödeyecek kadar da yürekli ve özgüveni yüksek bir marka Nike.
Pazarlama stratejilerini dijital dünyaya başarıyla entegre eden markaların başını çeken Nike, “Harekete Geç!” sloganıyla bir kampanya başlatmıştı. Müşterisine ulaştığı yolda dijital dünya ve geleneksel yöntemleri birbiriyle harmanlayarak doğru bir strateji belirlemişti. Kaliteli ve ilgi çekici reklamları, yaptığı ilginç sosyal yarışmaları ve müşterisine olan yakınlığıyla müşterilerinin gönlünde iyi bir yer edinmişti.
Bir yerden sonra dijital pazarlamaya verdiği önemi büyük ölçüde artırmış ve müşterilerinin en çok vakit geçirdiği sosyal mecralarda ona yakın olmayı başarmıştı.
İlgi çeken Nike reklam kampanyaları :
Times Square Billboard
Times Meydanı’ndaki interaktif reklam panosundaki ayakkabıyı insanlar kendi zevklerine göre dizayn edebiliyordu. Sonrasında tasarımlarını satın almak veya duvar kağıdı olarak indirmek isteyenlere link yollanıyordu.
Fuel Your Team
6 milyondan fazla üyeye sahip kendi platformu olan Nike+’ta başlayan kampanya yine bir interaktif kampanyaydı. Kullanıcılar kendilerine hedef belirleyerek, puan topluyor, diğer kullanıcılarla rekabet ediyorlardı. Fuel Your Team kampanyasında da kullanıcıların taraftarı olduğu basketbol takımı için puan kazanarak destek olmalarını sağladı.
Nike Grid
Bu kampanya 30.177 tane koşucuyu dünyanın yarıçapı kadar koşturmuş, daha ne yapsın? Koşucuların rekabet halinde, şehir çapında koşabilecekleri bir etkinlik ve Facebook üzerinden yürütülmüş. Koşucu topluluk için dayanıklılık, sanal hız gibi rozetler bile düşünülmüş.
-
Red Bull
Akıllarda, ekstrem spor etkinlikleriyle yer eden Red Bull, Avusturya menşeili bir firma. Marka olma hikayesi de biraz ilginç. Her şey Dietrich Mateschitz’in Tayland’ta bir iş gezisi sırasında içtiği içeceğin jetlag haline iyi geldiğini keşfetmesiyle başlıyor.
Dietrich, Taylandlı işçilerin yorgunluğuna iyi gelen, uzun süre çalışabilmelerine yardımcı olan popüler Tay içeceğini Avrupalıların damak tadına göre biraz değiştirip Red Bull markasıyla piyasaya sürüyor. Taylandlı ortağıyla beraber başladıkları bu işte, Red Bull şirketini yönetmek ona düşüyor ve Red Bull, Dietrich Mateschitz’in çabalarıyla küresel bir marka haline geliyor. Bugün Red Bull 171 ülkede satışta, ayrıca bugüne kadar 67 milyar kutudan fazla Red Bull tüketilmiş.
Yani Red Bull, küresel pazarlamada işleri en iyi yürüten firmalardan biri. Amerika’da Indianapolis Grand Prix’ten tutun, Kayseri’deki Jump and Freeze’e kadar her yere ulaşmış durumda. Ne Guinness rekorları kırıldı, ne şampiyonlar çıktı dünyanın her bir yerinde.
Red Bull’un birkaç güzelliği :
Red Bull Cliff Diving Dünya Serileri
Tarihte Küba Adası’nda spor etkinliği düzenleyen ilk marka Red Bull oldu.
Donmuş Şelale Will Gadd
Will Gadd donmuş Niagara Şelalesi’ne ilk defa tırmandı.
Quad Cork Billy Morgan
Snowboardda “quad cork” hareketini ilk kez başaran insan Billy Morgan oldu.
Red Bull Barnstorming
Bir binanın içerisinden uçaklarla formasyon halinde geçen ilk pilotlar Paul Bonhomme ve Steve Jones oldu.
Grand Prix Max Verstappen
Formula 1 yarışını kazanan en genç sürücü Max Verstappen oldu.
-
Airbnb
Herkesin evini, bir odasını pansiyon mantığıyla kiralaması prensibiyle çalışan Airbnb 2008 yılında kurulan taze bir oluşum. İnsanların evlerini yabancılara açması kulağa ilk başta bir garip geliyor, ama sonra alışıyorsunuz.
Kurulduğu günden bugüne geldiği nokta; 191 ülkede, 65000’den fazla şehirde, 3 milyondan fazla kullanıcı. Bu sayılara ulaşmasını sağlayan yegane şey ise sosyal medya.
Ocak 2015’te #OneLessStranger hashtagiyle başlattıkları sosyal medya kampanyası çok ses getirmişti. Küresel sosyal deney olarak adlandırdıkları bu kampanyada insanlardan, rastgele bir yabancıya misafirperverlik göstermeleri ve sonra o kişiyle fotoğraf veya video çekip paylaşmalarını istemişti. 3 haftanın ardından 3 milyon insan #OneLessStranger hashtagiyle paylaşım yapıp Airbnb hakkında konuşmaya başlamıştı bile.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.