Staj Yaparken İşinize Yarayacak 4 Altın Madde

Staj belkide kariyer için veya iyi bir gelecek için olmazsa olmaz bir deneyimin adı . İngiliz yatırımcı, iş adamı, Virgin şirketler grubunun CEO’su Richard Branson; girişimcilik ve iyi bir kariyer için öğrencilerin hangi sektörde daha istekli olmaları durumuna en iyi çözümün staj olduğunu söyler.’’ Staja başlamadan stajın genelde gergin ve sıkıntılı olacağını düşünürüz oysaki hayattaki en değerli şeylerden biri stajda edindiğiniz tecrübeler ve anılar olacaktır.

Bu değerli zamanı en iyi şekilde yürütmek ve bu sürecin sonucunda iyi bir tecrübeye sahip olmak hepimizin isteği. Bunun için staj süresi boyunca dikkat edilmesi gereken 4 maddeyi sizin için yazdık.

‘Benim İçin Kolay Her İşi Yaparım Demeyin’

Stajı en iyi şirkette yapmak en büyük arzumuz fakat ne kadar global, prestijli ya da kaliteli bir şirkette yapıyor olsanız da, bir stajyer olduğunuzu unutmayın. İş dünyası öğrenmek de buradan geçiyor. Hepimizin staja başlamadan önce düşündüğü tek şey belkide ‘fotokopi çekmek’ düşüncesi olabilir. Ayrıca bu düşünceye fazla kapılmamak motivasyonu arttıracak ve işi severek yapacağımız sonucuna ulaştıracaktır. Aslında tüm süreçleri en temelden öğrenmenizi sağlayacak olan bu basit ve küçümsediğiniz işlerdir.

‘İsteksiz Davranmayın Daima Güler Yüzlü Olun’

Y kuşağı olarak fazlasıyla sabırsız olduğumuzu söyleyebilirim. Çoğu şeyi sıkıcı bulabiliyoruz yada verilen görevlerin bize uymadığı düşüncesine kapılıp, görevlere ağız burun kıvırabiliriz. Her ne kadar bu hissiyata kapılsak da staj sürecinde farklı deneyimler kazanmak kariyer anlamında mutlaka bir artıdır. O yüzden verilen görevlere karşı isteksiz olmamak gerekri. Çünkü her işi severek yapmak başarının altın anahtarlarındandır.

Soru Sorun’

Bilginin sonsuz olduğunu hepimiz biliyoruz. Y kuşağı olarak çok şey öğrenmek ve bunları uygulamak istiyoruz. Neden sorusu her zaman hayatımızda. Yöneticilerinizi çok boğmadan “Neden öyle oldu? Neden böyle yaptık?” sorularıyla sorgulamaktan çekinmeyin. Sormadan öğrenemezsiniz.

‘Network Kurun’

Mezun olduktan sonra hangi sektörde çalışacağımıza dair karar vermek bizleri zorlayan bir zaman dilimi olabilir. Bu kararsızlığı yaşamamak için öncelikli olarak çalışmak isteyebileceğiniz departmanları belirlemeniz gerekiyor. Bu yüzden yalnızca kendi bulunduğunuz departmanda değil, diğer departmanlarda yapılan işler hakkında da bilgi sahibi olmak için bol bol sohbet edin, network kurun.

Muhammed Suna
Nişantaşı Üniversitesi
Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf

Share

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.