Staj programı, herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bu kimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir. Öğrencilerin eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgilerin nasıl kullanıldığını gördükleri, çalışmalara katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleğe ilk adım attıkları önemli bir süreçtir. Üniversitede okurken yapılan staj ise öğrencilere pratik yapma ve öğrendiklerini uygulamaya geçirme imkânını sunar. Staj iş hayatına atılmanın ilk adımıdır. Bu yazıda staj programı ile ilgili doğru bilinen yanlışlara göz atacağız.
Stajlar sadece yaz aylarında mevcuttur.
Doğru değil! Birçok şirket, okul yılı boyunca staj imkanı sunar. Yazın ve eğitim yılı boyunca staj yapabilirsiniz.
Son sınıf olana kadar staj başvurusunda bulunmamalıyım.
Her zaman doğru değil. Bazı şirketler 3. ve 4. sınıf öğrencilerine ihtiyaç duyarken, diğerleri tüm akademik seviyelerde yetenek arıyor. Koşulları dikkatlice okuyun, sınıf seviyesini belirtmiyorsa başvurun.
Staj yapmak okul çalışmalarımı etkileyebilir.
Staj programları aslında akademik performansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Sınıf bilginizi gerçek dünyadaki problemlere uygulayabilir ve staj deneyiminizi sınıf çalışmanıza taşıyabilirsiniz. Ayrıca, stajyerliği hayatınızdaki diğer taleplerle dengeleyebildiğinizden emin olmanız gerekmesine rağmen şirketler stajyerlerin tam zamanlı bir işte çalışmasını beklemiyor. Hepsinden iyisi, mesleki becerileri öğrenmenin yanı sıra staj, profesyonel bir ağ kurmanıza ve gelecekte şirkette bir kariyere sahip olmanıza olanak tanır.
İyi bir öz geçmişim var, bu yüzden kolayca staj yapabilirim.
Tek başına bir öz geçmiş size staj veya iş getirmez. (Kalite de önemlidir. Dil bilgisi veya yazım hataları içeren genel öz geçmiş şablonları yetmez.) Hikayenizi rahatlıkla anlatabilmeniz, insanların gözlerinin içine bakmanız ve sizi neyin benzersiz ve değerli kıldığını açıklamanız gerekir.
Stajyere ücret ödeme zorunluluğu yoktur.
Stajyerlere asgari ücretin %30’u kadar ücret verilmelidir.
Bölümde staj zorunluluğu yoksa yapmaya gerek yoktur.
İş hayatını önceden görüp tecrübe kazanmak adına staj yapılmalıdır.
Staj yaparsam mezun olunca işe kesin alınırım.
Yapılan stajın işe alımlarda kesinliği yoktur.
Aile şirketimizde veya babamın iş yerinde staj yapabilirim.
1. derece yakınların yanında yapılan stajlar kabul edilmez.
Yurt dışında staj yapamam.
18 yaşını doldurmuş olan lisans ve ön lisans öğrencileri ile üniversite mezunları yurt dışındaki staj programlarına katılabilirler.
İstediğim kadar ve zaman staj yapabilirim.
Stajların bölünmeden kesintisiz yapılması esas olup, 24 iş günü olarak yapılmalıdır. Yaz okulunda ders alan öğrenci yaz okulu süresince staj yapamaz. Yaz okulu vb. sebeplerle stajlar bölünemez. Stajların kesintisiz yapılması esastır. İstisnalar staj komisyonunun önceden onayına tabidir. Pazar günleri ve resmi tatil günlerinde staj yapılamaz. Öğrenci eksik stajını tamamlamadan ikinci stajına başlayamaz.
Staj sadece büyük şirketlerde yapılırsa değerlidir.
Öz geçmişinizde yer alan büyük kurumsal isimler, özellikle iş deneyimi kısmında birkaç kişinin başını döndürecek olsa da staj programında hiçbir şey öğrenmediyseniz, bunlar tam tersi yöne dönecektir. Sosyal baskı nedeniyle stajyer işe alan birçok kurumsal dev var. Çoğu zaman, bu tür iş rolleri o kadar tatmin edici değildir ve genellikle sıradan görevlere bağlı kalır. Küçük organizasyonlar ise işleyebilmek için insan gücüne ihtiyaç duyar. Bu nedenle, zorluklar arıyorsanız veya en başından somut şeyler öğrenmeyi hedefliyorsanız, yaklaşmanız gereken şirketler bunlardır.
İlginizi çekebilir: MBTI Envanteri İle Kişilik Tipinizi Söylüyoruz!
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.