Sosyoloji, büyük oranda toplum ve toplumsal sorunların incelenmesi olarak tanımlanıyor olsa da; aynı zamanda psikoloji, antropoloji, tarih gibi alanlar ve onların konularıyla da çok yakından ilgilidir. Sosyoloji bölümü okurken, bu bilim dalının ortaya çıkışında Antik Yunan’a kadar uzanan kökleri inceleyip, tarihe büyük katkıları dokunmuş düşünürlerin fikirlerini tartışıp, günümüzdeki büyük veya küçük toplulukların çok geniş analizlerini yapacaksınız. Sosyoloji, dünyanın en merkezinde yer alan alanlardan biri; böylelikle de merak ettiğiniz konular hakkında da farklı kitaplar bulmakta zorlanmayacağınızı söyleyebiliriz!
Üniversitelerde Sosyoloji Eğitimi
Sosyoloji eğitiminin Türkçe verildiği üniversitelerde, eğitim süreniz 4 yıllıktır. Eğitim dilinin İngilizce olduğu üniversitelerde ise bu süreye 1 yıl da hazırlık eklenecektir.
Sosyoloji bölümlerinde verilen ana dersleri merak ediyor musunuz? Sosyoloji bölümü öğrencisi olmak demek Sosyal Antropoloji, Araştırma Yöntemleri, Kültür ve Toplum, İstatistik, Veri Analizi, Psikoloji, Aile/Hukuk/Endüstri/Kent/Göç/Sağlık/Bilgi/Sinema/Din/Suç Sosyolojisi gibi farklı dersler sayesinde farklı alanlarda da bilgi sahibi olmak demektir!
Bölümün öğrencisi olmak aynı zamanda çok okumayı da beraberinde getiriyor. Sosyoloji bölümünü seçecekseniz, öğrenme isteğinizin gücünden şüphemiz yok ancak kitapların en yakın arkadaşlarınız olmasına hazır olun!
Sosyoloji Bölümü Mezunları Hangi İşlerde Çalışabilir?
Peki, ‘’Sosyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?’’ dediğinizi duyar gibiyiz. Bölüm mezunları araştırma ve anket şirketlerinde, sivil toplum kuruluşlarında, bakanlıklar ve belediyelerde, insan kaynakları departmanlarında, öğretmen olarak eğitim kuruluşlarında, akademisyen olarak üniversitelerde, halkla ilişkiler alanlarında, hapishanelerde görev alabiliyor. Belirli üniversitelerden verilen danışmanlık sertifikalarını almanız durumunda ise aile danışmanı unvanıyla meslek hayatına atılabiliyorsunuz!
Böylelikle Sosyoloji bölümü mezunları hizmet sektörü ve eğitim sektöründen farklı olarak birçok farklı sektörde adını duyurabiliyor.
Danışmanlık, öğretmenlik, akademisyenlik gibi unvanlar ile birlikte; bölüm mezunları yalnızca ‘’sosyolog’’ unvanlarıyla bakanlıklar, belediyeler, hapishaneler gibi alanlarda yer alabiliyorlar!
Çok okuyan, araştırmayı seven, içinde bulunduğu toplumu çok daha iyi anlamak isteyen, aynı zamanda farklı alanlardan faydalanarak bilgi dağarcığını genişletmek isteyen biriyseniz, Sosyoloji bölümü tam size göre!
İlginizi çekebilir: Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?