Sosyal medyanın artık hayatımızın bir parçası olduğu kuşkusuz. Hayatımızda olduğu gibi işe alım süreçlerinde de sosyal medya büyük önem taşıyor. Bir firma stajyer olarak alacağı bir kişiyi Google’lamadan geçmiyor. Her aşamayı geçip sosyal medyada takılmak istemezdiniz değil mi? Öyleyse bu yazımız sizin için. 🙂
İşte sosyal medya hesaplarınızı kullanırken kaçınmanız gereken dört davranış:
1) Fanatik paylaşımlarda bulunmayın.
Sosyal medyada yaptığınız paylaşımlar fikirlerinizi, üslubumuz ise konuşma tarzınızı yansıtır. Bir konuyu savunurken sizinle aynı fikirde olmayan insanlara saygılı davranmayı ihmal etmeyin. Aksi halde işverenin sizin gündelik hayatta da böyle olduğunuzu, bunu çalışma hayatında iş arkadaşlarınıza veya müşterilere de bu şekilde davranacağınızı düşünüp sizi eleme olasılığı mevcut.
2) Kendinizi negatif biri gibi göstermeyin.
Pozitif, güleryüzlü, neşeli insanlar hem kendisini hem de çevresini mutlu eder ve bu sayede işte daha verimli olabilirsiniz. İşveren de bu şekilde düşüneceğinden sosyal medya hesabında sürekli yakınan, olumsuz düşünen kişilere şans tanıma olasılıkları daha düşük. Ayrıca negatif bir ruh halindeyken çevrenizdekileri kırabilirsiniz ve yetkililer şirkette huzursuz bir ortam istemeyecektir.
3) Özel hayatınızı paylaşırken aşırıya kaçmayın.
Biliyoruz, sosyal medya hesabınızı kendinize dair bir şeyler paylaşmak için açtınız. Fakat bunu yaparken aşırıya kaçmamakta fayda var. Yaptıklarınızı saniye saniye aktardığınızda işe alım personeli şirketin detaylarını da bu şekilde paylaşacağınızı düşünür ve bu bir güvensizlik ortamı oluşturur. Daha başlamadan işverenin güvenini kırmak istemezdiniz değil mi?
4) “Hakkında” kısmını atlamayın:
Birinin sosyal medya profiline girdiğimizde ilk dikkatimizi çeken “Hakkında” kısmı olur. Bu kısım bize sayfasını incelediğimiz kişi hakkında pek çok bilgiyi fısıldar. Ön yazınızı sayfalarca sürdürmek yerine, kendinize sosyal medya hesaplarınızda güzel bir “Hakkında” bölümü oluşturun. Bu yazıda ilgi alanlarınızı, hobilerinizi, geçmişte yaptıklarınızı ve başarılarınızı anlatabilirsiniz. Belki de yazdıklarınız ilgili kişinin hiç aşağılara inmeden, sizden yeterli bilgiyi alarak sizi olumlu değerlendirmesini sağlayacak.
Sosyal medya hesaplarımız yaptıklarımızın ve kişiliğimizin bir aynası diyebiliriz. Öyleyse neden kendimizi işverene doğru tanıtmak için sosyal medyayı kullanmayalım? Bu dört maddemizin sosyal medya hesaplarınızı geliştirmenize katkıda bulunacağına inanıyoruz. Size güveniyoruz 😉