Hayatımızda her zaman işler mükemmel gitmiyor. Problemlerimiz olduğu dönemlerde onları kafamıza çok takmak bize hem günlük hem de iş hayatımızda sıkıntı yaratıyor. O an içerisine odaklanmak yerine kafamızdaki düşüncelere odaklanmak insanlarda kötü bir izlenim bırakmamıza neden olabilir.
Bugün sizi çok düşünmekten kurtaracak ve hayatınızı yaşamanızı sağlayacak bazı öneriler listeledik. İşte o 6 öneri:
1) Kendi beyninizin içinde sıkışmış olduğunuzu fark edin.
Çok düşünmek bir süre sonra bunu yaparken farkında olmamanıza neden olur. Problemi çözmeye, önce kendinizin farkına vararak başlayın.
Aynı şeyleri kafanızda defalarca sorup cevapladığınızda ya da kontrol edemediğiniz bir şekilde bir konu hakkında endişelendiğinizde bunun üretkenliğinizi kötü etkilediğini bilmelisiniz. Düşünmek sadece bir eyleme katkı sağladığında size yardımcı olur.
2) Problemi çözmeye odaklanın.
Probleme odaklanmanız size yardımcı olmaz, ama çözümünü aramanız yardımcı olur. Eğer kontrol edemediğiniz bir şeyler varsa, bu problemin üstesinden nasıl gelebileceğinizi veya potansiyel çözüm yollarını düşünün.
Hiçbir şekilde önüne geçemeyeceğiniz bir durum varsa –doğal afet, ölüm gibi- bununla nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün. Dikkatinizi kontrol edebileceğiniz konulara yoğunlaştırın; davranışınız ve performansınız gibi.
3) Düşüncelerinize meydan okuyun.
Negatif düşüncelerde boğulmak oldukça kolay. Duygularınızın olayları objektif olarak yorumlamanıza engel olabileceğini unutmayın. Geri dönün ve kanıtlara bakın. Düşüncenizi doğrulayan kanıtlar neler? Düşüncelerinizi doğrulamayan kanıtlar neler?
4) Kendinize düşünmek için zaman verin.
Problemleriniz için uzun süre endişelenmek üretkenliğinizi kötü etkilese de kendinize kısa bir düşünme süresi ayırmanız size yardımcı olabilir. Neleri farklı yapmanız gerektiğini düşünün ve bu süreçte size güçlük oluşturabilecek durumları belirleyin.
Günlük programınıza 20 dk düşünme süresi koyun. Bu süre içinde kendinizi özgür bırakın, istediğiniz gibi düşünün, endişelerinize konsantre olun.
Süreniz dolduğunda başka bir şey için harekete geçin. Düşünme süresinin dışındayken düşüncelere dalmaya başladığınızda kendinize bu eylem için düşünme zamanını beklemeniz gerektiğini hatırlatın.
5) Farkındalık becerilerinizi geliştirin.
Dünü yeniden yaşamanız ya da şu andan ileri bir zamana gitmeniz imkansız. Farkındalık becerinizi geliştirmek size hayatınız ve şu andaki durumunuza odaklanmanız konusunda yardım edecek.
Bu beceri diğer beceriler gibi zaman alacak ama bir süre sonra daha az düşünmenizi sağlayacak. Bu becerinizi geliştirmek için kitaplar, uygulamalar, videolar ve kişisel gelişim kurslarından faydalanabilirsiniz.
6) Kanalı değiştirin.
Düşünmeyi durdurmaya çalışmak çoğunlukla olumsuz sonuç verir. Kanalı değiştirmek derken kast ettiğimiz yaptığınız aktiviteyi değiştirmeniz. O an yaptığınız şey sizi kötü düşüncelerden uzaklaştıramadıysa başka aktivitelerle uğraşın. Bu yolla kötü düşüncelerinizi uzaklaştırabilirsiniz.
Dünyaya bir kere geldik. Problemler hep olacak ve gelip geçecek. Kafanızdaki problemlere odaklanıp kendinizi kötü hissetmek yerine anı yaşayarak daha az düşünebilirsiniz. Bu altı önerimizin size bu konuda yardımcı olacağına inanıyoruz 🙂