Schneider Electric Türkiye, İran ve Orta Asya İnsan Kaynaklarından Sorumlu GMY: Neslihan Ogan Gümrükçü [Röportaj]

100’ü aşkın ülkede 145 bine yakın çalışanıyla dünyanın enerji ve otomasyon sektörü devi Schneider Electric’te kariyerine başlamak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Schneider Electric Türkiye İran ve Orta Asya İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Ogan Gümrükçü‘ye merak ettiklerinizi sorduk. İlham verici cevaplar aldık. Keyifli okumalar.


1. Çalıştığınız sektörden kısaca bahseder misiniz? (Sektörünüzü diğer sektörlerden ayıran özellikler nelerdir? Sektörünüzün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?)

Enerji endüstrisi, dünyamızın geleceği için kritik bir role sahip. 2050 yılına kadar dünyadaki şehirler 2,5 milyar daha insana ev sahipliği yapacak. Bunun altyapı, ulaşım ve kamu hizmetleri üzerinde bir baskı yaratacağı kesin. Nüfusu 10 milyonu geçen şehirlerin sayısı, 2030 yılında neredeyse iki kat ile 41 katı arasında olacak. Bu veriler bize şunu söylüyor; şehirlerde verimlilik ve en önemlisi enerji verimliliği sağlamanın yeni yollarını bulmamız gerekiyor. Dolayısıyla bütün enerji değer zincirini entegre eden bağlanabilirlik sayesinde, enerjiyi gerçek anlamda güvenli, güvenilir, verimli ve sürdürülebilir hale getirmek gibi bir misyonumuz var. Bu misyon beraberinde toplumsal farkındalık yaratmak, sürdürülebilirliğe öncülük etmek gibi hedefleri de getiriyor. Bu doğrultuda enerji endüstrisine sürekli yatırım yapılması ve yeni insan kaynağı ile büyümenin sürdürülebilir kılınması gerekiyor.

Risk alan, yatırım yapan ve tüm insanlık için çalışan enerji sektörü, Y kuşağı için çok çekici bir alan. Sektörümüzdeki kadın-erkek eşitliği için çalışmalar da yeni nesil bir iş ortamı yaratma konusunda enerji alanının elde ettiği başarıyı gözler önüne seriyor. Deloitte’in, ‘Türkiye Enerji Sektöründe Kadın’ başlıklı, 2018 yılı raporuna göre kadınların %73’ü sektörümüzde çalışmaktan memnun.

Öte yandan enerji, çok dinamik bir alan olduğu için sadece mühendislik alanı değil tasarım, pazarlama gibi yaratıcılık gerektiren pek çok alanda iş imkanları sunuyor. Bununla birlikte yeniyi keşfetmeye heyecan duyan profesyonelleri bir araya getiriyor. Çünkü dünya enerji kaynakları hızla tükenirken ve aynı zamanda artan nüfusla birlikte enerji ihtiyacı büyük oranlarda artarken, yeni, temiz ve tükenmez (yenilenebilir) enerji kaynaklarının da bulunması ve yönetilmesi gerekiyor. Schneider Electric olarak, bu çok zor gibi görünen hedefe ulaşabileceğimize ve herkes için, her yerde enerjiye erişimi mümkün kılabileceğimize inanıyoruz. Çünkü IoT’den Big Data’ya, artırılmış gerçeklikten yapay zekaya her alanda yeniyi keşfetmeye tutkuyla bağlı bir ekiple çalışıyoruz ve 180 yıldır olduğu gibi bundan sonra da yaratıcı çözümler bulacağımızı biliyoruz.

Bu kapsamda enerji endüstrisinde çalışanların hizmet ettiği bir diğer kritik konu ise Endüstri 4.0. tüm dünyanın çehresini değiştiren bu endüstriyel dönüşümde de enerjinin rolü ve önemi büyük.


2. Sizce hangi özelliklere sahip insanlar sizin sektörünüzde başarıyı yakalar?

Bugün birçok sektörde ve özellikle de Schneider Electric olarak bizim varlık gösterdiğimiz alanlarda çok kritik bir dönüşüm yaşanıyor. Son birkaç yıldır en önemli stratejik önceliğimiz Dijital Dönüşüm. Bu, tedarikten üretime, müşteri ve iş ortakları yönetiminden Ar-Ge’ye işletmelerin tüm operasyon ve süreçlerinin dijital platformlar ve uygulamalar üzerinden entegrasyonu anlamına geliyor. Bunu mümkün kılabilmek ise ‘dijitale uyumlu’, bu alanda yenilik yaratabilecek bir işgücü ile mümkün. Bunu Dijital Dönüşüme hızlı bir şekilde ayak uydurabilme, esneklik ve dijital konulardaki öğrenme çevikliği olarak özetleyebiliriz. Bu dönüşümün İnsan Kaynakları alanında da dramatik bir değişim yaratması bekleniyor. Örneğin; robotik teknolojileri ve yapay zekanın gelecek 10 yılda 2 milyar kişinin işini etkileyeceği tahmin ediliyor.

Dolayısıyla artık dijital profiller aramaya başladığımız bir dönemdeyiz. Global iş değerleme ve yetenek yönetimi şirketleri yetkinlik kılavuzlarında bu yetkinlik, birçok pozisyonun kritik, kilit yetkinliği olarak tanımlandı ve bu durum artarak devem edecek.

Bu dönüşümü Schneider Electric olarak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz ve bugün dijital teknolojiler ve yenilikler alanında ufuk açan çalışmalara imza atan işgücümüz, dijitalleşme çalışmalarımızın da kalbinde yer alıyor. Bunun için Liderlik ve Temel Değerlerin yanı sıra Dijital Vatandaşlığı da kurum kültürümüzün entegre bir parçası haline getirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda Scheinder Electric Global olarak önemli bir adım atarak Dijital Yetenek Rehberi’ni yayınladık. Böylece yöneticilerin işe alım stratejilerinde, yetenekleri değerlendirme süreçlerinde ve geliştirme adımlarında öncelikli bir yetkinlik olarak kullanmalarına sağlayacak inisiyatifler almaya gayret gösteriyoruz.


3. Şirketinizde gençlere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Future Is Yours

Schneider Electric, 100’ü aşkın ülkede 145 bine yakın çalışanıyla dünyanın enerji ve otomasyon sektörü devidir. 180 yıllık köklü bir kültüre sahip olan şirketimiz, bir yandan tüm dünyada yeni neslin gelişimini kurumsal bir sorumluluk olarak ele alırken bir yandan da sahip olduğu büyüklüğü ve kültürü geliştirmek üzere çalışanlarına özel, sektöre öncülük eden çalışmalara imza atar.

Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz başlıca faaliyetleri özetlemek gerekirse; üniversitelerde özel çalışmalar yapıyoruz. Bunlar arasında sektör günleri, tanıtım günleri, üniversitelerin ders programlarına eklenen Schneider Electric çalışanları tarafından verilen dersler bulunuyor. ‘Future is Yours’ adı altında kapsamlı bir staj programı yürütüyoruz. Youthall gibi öncü platformlarla özel iş birlikleri ve projelere imza atıyoruz.

Ayrıca, bahsetmiş olduğum Dijital Dönüşüm stratejimize uygun olarak dijital alanında gelişime odaklanıyoruz. Bu kapsamda Dijital Öğrenme platformumuz, en önemli araçlarımızdan birisi ve öğrenmenin artık ‘’self learning’’ yani kendi kendine öğrenme olduğu bir anlayıştan yola çıkarak, oldukça geniş ve büyük bir dijital Schneider Electric Dijital Kütüphanesi’nin kullanılmasına çaba sarf ediyoruz. Buradaki kullanımlarını aylık takiplerle gözlemliyoruz ve dijital öğrenmedeki verimliliği artırmaya çalışıyoruz.

Aynı zamanda sürekli gelişimi hedefleyen çalışanlarımıza yatırım yapmak önceliklerimiz arasında. Bu kapsamda onları farklı kariyer fırsatları ve programlarla destekliyoruz. MyLearningLink ile yaptığımız iş birliği de bu çalışmalarımızdan biri. Global arenada deneyim kazanmak isteyen çalışanlarımızı da farklı değişim programları ile yurt dışında kariyerlerine devam etme konusunda teşvik ediyoruz.

Öte yandan bizim için sektörümüzdeki yoğun gündeme rağmen iş-yaşam dengesinin sağlanması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Flexibility@Work adı altında önemli bir insiyatifi 2018 yılı başında hayata geçirdik. Özellikle, evden çalışma, aktivite bazlı çalışma yönetimi, esnek çalışma saatleri, yarı-zamanlı iş olanakları, esnek tatil, esnek kıyafet kodu ve gönüllülük alanlarda çalışanlarımıza esneklik sağlamaya çalışıyoruz. Bu konu 2018’in önemli bir önceliği olarak gündemimizde yer alacak.

Son olarak; en önemli konulardan birisinin yönetimsel bakış açımız olduğuna inanıyoruz. Özellikle, genç çalışanlarımızın fikirlerini alabileceğimiz ortamlar yaratarak, aldığımız ve alacağımız kararların bir parçası haline getirmeye çalışmak en önemli öğrenme araçlarımızdan birisi. Onların katılabileceği fikir üretme ortamları yaratmak, Yammer gibi iç iletişim kanallarını kullanarak birbirinden öğrenmenin üzerinde durmaktayız. Bu kapsamda yakın zamanda yöneticilerimizin genç profesyonellerden öğrenmesini hedefleyen Tersine Mentorluk projesini de başlatacağız.


Schneider Electric‘in profilini takip et, Youthall’da yayınlanan ilanları kaçırma!

Share

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.