Günlük yaşantımızda hızlı ve pratik olmak yaşadığımız yüzyılın gereksinimi olarak karşımıza çıkıyor. Bazılarımız için tek tıkla e-posta göndermek, bazılarımız için ise son dönemde popüler olan kripto para değişimi için hızlı işlem kapasitesi hayati bir önem taşıyor. Hayatımızın her alanında bu tip örnekler karşımıza çıkabilir. Burada önemli olan nokta ise kullandığımız cihazın harcadığı enerji miktarı, basitçe şarj oranı. IBM bu konuya bir çözüm getirmiş olabilir.
Bir tarafta dünyada çip krizi devam ederken IBM, düzenlediği bir etkinlikte oldukça önemli bir adım attığını duyurdu. Dünyanın ilk 2 nm çipini üretmeyi başaran IBM, bu çiplerinin aynı özelliklere sahip 7 nm çipe kıyasla yüzde 75 oranında daha az enerjiye ihtiyaç duyduğunu iddia ediyor. Peki, bu ne anlama geliyor?
Şirketin açıklamasına göre el tırnağı boyutundaki bir çipe 50 milyar transistör sıkıştırıldı. Bu da yeni nesil çiplerin hem çok daha yüksek performans vadettiği hem de enerji verimliliğinin çok yüksek olduğu anlamına geliyor.
Mobil Cihazı 4-5 Günde Bir Şarj Etmek Yeterli Olacak!
7 nm çiplere kıyasla 2 nm çip yüzde 75 oranında daha az enerji harcıyor. Bu teknolojiyle beraber az enerji tüketimi nedeniyle dijital dünyanın karbon ayak izi de azalmış olacak. Örneğin küresel enerjinin yaklaşık yüzde 1’i veri merkezleri tarafından kullanılıyor. 2 nm’lik çiplerle bu sarfiyatın azalacağı tahmin ediliyor.
2 nm Çipler Her Sektörde Etkili Olacak!
Mühendislere göre reaksiyon hızı artan 2 nm işlemciler, dizüstü bilgisayarlarda görülmemiş hızlara yol açabilecek kapasitede olacak. Elbette otonom teknolojiler, sürücüsüz araçlar, akıllı nesneler ve daha birçok teknolojiye büyük katkısı olacak.
Günümüzde çoğu sektörde ihtiyaç olarak öne çıkan çipler, arz-talep dengesini oluşturamıyor. Gelecek teknolojilerde de öne çıkacak olan çipler, “Çip Savaşları” şeklinde tabir ettiğimiz bu dönemde yeni teknolojilerle dünya pazarına açılıyorlar. Dev bir çip üretimi tesisi olan TSMC de 2 nm fabrikasyon süreci üzerinde çalışıyor. Ancak bu çiplerin son kullanıcıya sunulması 4-5 yıl sürebilir.
İlginizi çekebilir: Project Starline: Sihirli Pencereler Teknolojisi