Pandeminin etkisiyle ortaya çıkan seyahat sınırlamaları ve uzaktan çalışma sistemi, iş hayatında ve gündelik hayatımızda pek çok yeniliğe gitmemize yol açtı. Bu yenilikler içerisinde kullanımı en çok artan ise görüntülü görüşmeler oldu. Hepimizin sıkça kullandığı video konferanslar ne yazık ki fiziksel olarak bir arada olma deneyiminden oldukça uzak.
Peki, size yapmak istediğiniz görüşmede ekrana bakmak yerine sihirli bir pencere kullanarak karşınızdaki insanı 3 boyutlu şekilde görebileceğinizi söylesek? Gelin, teknolojide çığır açan bu gelişmenin detaylarına hep beraber göz atalım!
Görüntülü Sohbette Gerçekçi Bir Deneyim!
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen I/O etkinliğinde Google, birkaç yıldır yapım ve geliştirme aşamasında olan video konferans teknolojisini tanıttı. Google’ın “Project Starline” adını verdiği ve temelde görüntülü görüşme hizmeti sağlayan bu projesi, görüşme yaptığınız kişiyi gerçekçi ve 3 boyutlu bir şekilde görebilmeyi mümkün kılıyor.
Project Starline Nasıl Çalışıyor?
Kullanılan büyük ekranlar, yüksek çözünürlüklü kameralar ve derinlik sensörleri sayesinde katılımcıların arka planları saptanarak karşı tarafa bildiriliyor. Bu sayede karşınızdaki kişi sizin bulunduğunuz odadaymış gibi hissediyorsunuz. Oturup konuşmaya başladığınız anda, teknoloji aradan kalkıyor ve en önemli şeye odaklanabiliyorsunuz: karşınızdaki kişiye.
Doğal bir şekilde konuşup hareket etmeyi sağlayan ve hatta karşımızdaki kişiyle göz teması kurabilmeyi mümkün kılan bu gelişme bizce oldukça ilginç!
Google, bu deneyimi mümkün kılabilmek için bilgisayarla görme, makine öğrenimi, uzamsal ses ve gerçek zamanlı sıkıştırma alanlarında araştırmaya devam ettiklerini belirtiyor. Ek olarak herhangi bir gözlük ya da kulaklık gerektirmeyen Project Starline, şu anda Google ofislerinin sadece birkaçında mevcut ve son derece özel ekipmanlara ihtiyaç duyuyor.
Bu Teknolojiyi Ne Zaman Kullanabileceğiz?
Projenin şu anki hali ev kullanıcılarına pek hitap etmiyor fakat Google Başkan Yardımcısı Clay Bavor bu sihirli pencereleri, daha uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirmek istediklerinin sinyallerini veriyor.
O zamana kadar Starline için geliştirilen özelliklerin bir kısmı günlük teknolojide daha erken kullanılabilir. Aydınlatma, gölgeleme veya uzamsal sesin halihazırda kullandığımız video konferans uygulamalarında kullanılması mümkün olabilir. Şimdilik ise Project Starline stantları, öncelikle ofislere giden, gerçekçilik ile gerçeklik arasındaki boşluğu geçici olarak görmezden gelen Google çalışanları tarafından kullanılacak.
İlginizi çekebilir: Dijital Eğitim, Dijital Kariyer, Dijital Notlar!