Bir firmanın başarısını arttırabilmesi, iş yeri kültürünü oluşturabilmesi ve sürekli gelişim gösterebilmesi için alanında uzman çalışanlardan oluşması yeterli değildir, birbirleri ile uyum içinde çalışan bir ekip oluşturmak da gerekir. Ekip içi uyumu artırabilmek için ise iş arkadaşları arasında sağlıklı bir iletişim ile ilişkileri güçlendirmek kilit noktadır. Bu yazımızda, başarının en önemli adımlarından biri olan profesyonel hayatta sağlıklı iletişim konusuna odaklanacağız.
- Açık ve Dürüst Olun: Karmaşık bir anlatımdan kaçınarak düşüncelerinizi net ifade etmek karşınızdaki kişinin sizi anlamakta zorlanmaması için gereklidir. İş süreçlerinde iletişim kaynaklı problemlerin oluşmaması için açık, net, dürüst ve herkesin fikirlerini paylaşabildiği şeffaf bir iletişim ortamı oluşturmalısınız.
- Empatiyle Yaklaşın: İş ilişkilerini güçlendirmek ve uzun vadeli başarı sağlamak için iş arkadaşınızın deneyimlerini, hissettiği duyguları anlamak ve bunlara saygı göstermek gereklidir, bunun da yolu empatiden geçer. Empati, iş ilişkilerinizi derinleştirerek olumlu bir iletişim dili kurmanız konusunda size destek olur ve ekip içinde iş birliği atmosferini artırır.
- Dinleme Becerilerinizi Geliştirin: Etkili iletişim için öncelikle etkili bir dinleyici olmak gerekir. Karşınızdaki kişiye dikkatinizi tam vermek ve anlamadığınızı düşündüğünüz konuları sorular sorarak açıklığa kavuşturmak hem iş süreçlerini hızlandıracak hem de ekip içinde samimi ve güvenli bir ilişki kurulmasını sağlayacaktır.
- Olumlu Bir Dil Kullanın: Kişisel gelişim ve iş süreçlerinin gelişimi için eleştirilerde bulunmak önemlidir, ancak ekip arkadaşlarınızı demotive edecek eleştiriler sürece hiçbir katkı sağlamaz. Bu yüzden sorunlara çözüm odaklı bir dil ile yaklaşmak, eleştirileri yapıcı bir şekilde ifade etmek ve negatif ifadeler yerine olumlu geribildirimlere yönelmek ekip uyumunda gözle görülür bir fark yaratır.
- Geri Bildirimlere Açık Olun: Yapıcı eleştirilerin sizi hep bir adım daha ileri götüreceğini farkında olun ve hataları bir öğrenme fırsatı olarak görün. Ekip arkadaşlarınızın ve yöneticinizin yapıcı eleştirilerini olumlu karşılamaya çalışın.
- Beden Dili ve Tonlamanıza Dikkat Edin: İletişim sadece konuşma ve dinlemeden ibaret değildir; el hareketlerimiz, mimiklerimiz ve ses tonumuz da karşı tarafa çokça şey anlatır. Bu sebepten dolayı etkili iletişimi sürdürmek için kelimelerimizi özenle seçmek yetmez, aynı zamanda olumlu bir beden dili ve tonlama kullanmamız gerekir. Sesinizin net, yeterli yükseklikte çıktığından emin olun ve gülümsemeyi unutmayın. 😊
Beden dili ile ilgili daha fazlası için sizi bu yazımıza alalım!
- İş birliğini Önemseyin: Ekip çalışmasının olmazsa olmazı iş birliği içinde çalışıyor olmaktır. Yukarıda listelediğimiz faktörleri etkin bir şekilde kullanarak ekip içi şeffaf iletişimi geliştirebilir, bireysel çalışma yöntemlerinizi takım çalışmasına uygun bir hale getirebilir ve farklı bakış açılarına saygı duyarak hedeflerine ulaşmanın farklı yollarını belirleyebilirsiniz.
- Kriz Yönetiminizi Geliştirin: Birçok farklı karakter ve bakış açısından oluşan bir ekipte zaman zaman çatışmaların yaşanması kaçınılmazdır, ancak asıl önemli olan bu çatışmaların nasıl yönetildiğidir. Çatışmaları suçlayıcı olmayan, yapıcı çözüm önerilerine odaklanarak ele almak ekip içi güveni artırır, çalışma stresini azaltır ve sağlıklı iletişimin sürdürülmesini sağlar.
Ortak bir hedef için bir araya gelen ekiplerin başarısını sürdürülebilir kılmak için etkili iletişim üzerine çalışmalar yapmak önemlidir. Yukarıda listelediğimiz unsurlar benimsenerek iş dünyasında ekiplerin başarısında belirgin bir fark yaratılabilir, ayrıca bireylerin hayatlarını büyük ölçüde etkileyen iş stresleri azaltılmış olur. Unutmayalım ki, sağlıklı iletişim hayatımızın temel taşlarından biridir ve bunu profesyonel hayatımızda da uygulayabilmek üzerine çalışmamız gereken kritik bir konudur.
Değişim bizimle başlar!
Youthall’a kaydol iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.