Pragmatik Olmanın İş Hayatında Faydaları

William James

Pragmatik olmak, orta yolculuk ve benzeri kötü sıfatlarla birlikte anılarak günümüzde kötü bir olgu olarak kabul edilmektedir.  Pragmatik olmanın önemini ve gerçekte ne anlama geldiğini bu içeriğimizde sizler için derledik. Gelin, hep birlikte bakalım!

Pragmatik Olmak Nedir?

Pragmatik olmak veya pragmatizm aslında bir felsefi düşüncedir. Köklerini İngiliz filozof Jeremy Bentham’dan almaktadır. Bu felsefi düşünceye göre insanlar rasyonel şekilde kendi çıkarlarını izlemektedir ve insanlar elde etmek istedikleri faydaları en yüksek noktaya getirmeye çalışan canlılardır. Bu düşünce özellikle Amerikalı filozof William James ile daha popüler hale gelmiştir. William James bu düşünceyi “Başarmak için eyleme geçmek” olarak tanımlamıştır. Gerçek anlamda da Pragmatizm felsefede, faydacılık, gerçeğe ve eyleme yönelik pratik sonuçlar elde etmek temel düşüncedir. Elbette bu sonuç elde etme aşamasında insanların “Her yol mübahtır.” şeklinde bir düşünceyi benimsemeleri de yanlış bir olgudur. Çünkü bu felsefeye göre Pragmatizm hem iyinin hemde doğrunun teorisidir.

Pragmatizm İş Hayatında Nasıl Karşımıza Çıkıyor?

Bu yazının temelini de bu soru oluşturacaktır. Günümüz iş dünyası koşullarında Pragmatizmi uygulamak ve tanımlamak gerekirse kısa yoldan en hızlı, en faydalı, en kullanışlı teknik ve teknolojilerin kullanıldığı bunun yanında ülkelerin kanun ve kurallarına, etik kaygılarına da uygun olanı hayata geçirmek ve alınabilecek maksimum fayda ve sonucu elde etmek olarak ifade edebiliriz. 

Günümüzde insanlar hızlı tüketim toplumuna evrilmişlerdir ve bu  herkesçe bilinen bir gerçeklik halini almıştır. Bu noktada iş dünyası da bu hızlı yaşamdan tamamen etkilenmiştir. İş dünyasında artık fırsatlar ve olanaklar sadece kısa süreli olmaktadır. Örneğin Youthall’da bir staj için başvurmak istediniz, bunu hızlı bir şekilde uygulamadığınızda belki de bu başvuru fırsatını kaçıracaksınız. Bu noktada pragmatik olmak başarıya daha hızlı ulaşmanın etkili bir yolu olabilir. Hantal davranmak, karar vermek için uzun süreler boyu düşünmek,  alınacak eylemler için gereksiz zaman kaybetmek günümüz rekabet koşullarında hem şirketlerin hem de bireylerin başarılı olmaları için çok zordur. Fırsatları hızlıca değerlendiren, çıkan fırsatlara anında ve maksimum fayda alınacak şekilde aksiyonlarda bulunan kişi ve kurumlar günümüzde başarılı olmaktadır.

Bu noktada yapılan hatalardan birisi de pragmatik düşünceyi hızlı alınan basit kararlar olarak nitelendirmektir. Her işin bir basit çözüm yolu, hızlı yolu vardır. Fakat bazen bu yolları kullanmak sorunları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden pragmatik davranarak en hızlı fakat en doğru fırsatı uygulamak daha doğru bir bakış açısı olacaktır. Yani “ne olursa olsun başarılı olalım” bu anlamda yanlış bir yaklaşımdır. Pragmatizm, her kişi ve kurumun olaylar ve olgular karşısında en doğru ve en iyiyi bulma serüvenidir. 

İş ve Okul Hayatında Pragmatist Olmak Bize Ne Kazandırır?

Kişi ve kurumların her türlü adımlarında pragmatik düşünmesi, daha çevik ve rekabetçi davranmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle, işletmelerin en üst düzey yetkilisinden, Youthall’da staj arayan genç üniversitelisine kadar bu düşünce yapısı ile yaklaşım kişi ve kurumların tamamen yararına olacaktır. İşin kendi doğal ortamında da aynı şekilde iş arkadaşlarıyla olan iletişimde bile pragmatik olmak belki de en doğal ve mantıklı çözümdür. Çünkü farklı ekonomik ve eğitim seviyelerindeki insanların aynı iş ortamında mutlu bir şekilde devam etmeleri için ortak bir amaç ve hedefe ihtiyaç vardır. Bunun yanında her birey bu amaç ve hedefe gidişte iş arkadaşlarıyla pragmatik bir biçimde ilişkilerini geliştirebilir. Bu da önce kişilerin daha sonrasında ise çalıştıkları kurumların yükselip, daha rekabetçi bir hale gelmelerine olanak sağlar. 

Sonuç olarak, felsefi bir düşünceyi doğru analiz ederek bunu iş hayatına yerleştirmek belki de başarılı olmanın yollarından birisidir. En kısa ve en doğru yoldan yarar getirecek çözümü uygulamaya dayalı olan Pragmatizm de bu başarı yolunun yan yollarından birisidir. Bu yolu seçmek insana ve daha sonrasında ise kurumlara doğrudan bir başarı ve rekabetçilik sağlayabilmesi günümüz koşullarında çok olasıdır. Bu bağlamda pragmatik düşünerek kendimize en faydalı, en iyi çözümü, en hızlı biçimde bulmalı ve bunu ivedilikle uygulamaya çalışmalıyız.


İlginizi çekebilir: Mutlu Yaşama Kavuşmanın Yolu: Stoa Felsefesi

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın