Video oyunlarını seviyoruz, çünkü bizi kaçmak istediğimiz gerçekliğin dışında yeni bir dünya ile tanıştırıyor. Uzay gemisinin içinde uzaylılarla savaşabilirsiniz, kendi çiftliğinizi kurup kendi ürünlerinizi yetiştirebilirsiniz veya yepyeni stratejilerle bir sonraki adımınızı düşünebilirsiniz. Video oyunlarının dünyasında herkese göre bir hayat var. İster konsol başında olun, ister akıllı telefonlarınıza indirin. Video oyun endüstrisi, her geçen gün daha geniş ve yeni kitlelere hitap etmek üzere büyüyor, gelişiyor.
Eskiden sadece, çeşitli yerlerde bulunan jetonlu oyun makinelerinden veya evimizdeki konsollu oyun sistemlerinden ulaşabileceğimiz oyunları artık masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımıza, tabletlerimize, telefonlarımıza, yani kısacası günlük hayatta kullandığımız ve ekranı olan her türlü teknolojik cihaza indirebilmek mümkün.
Günümüzde video oyun severlerinin 50% ‘sinden fazlasını bayan oyuncular oluşturmakta ve bu oyuncuların çoğu, büyük oyun firmalarını temsil etmektedir. 2015 IGDA (International Game Developers Association) araştırmalarına göre, bayan dijital oyun tasarımcıları gün geçtikçe artıyor. 7 yıl önce ki rakamlara baktığımızda sayılarını ikiye katlamış olan bayan tasarımcılar günümüzde bunu 21% ‘lere taşımışlardır.
CNN’in yaptığı araştırmalar sonucunda, Amerika’nın en çok aranan meslek pozisyonları arasında dijital oyun tasarımcılığını görmek pek de şaşırtıcı değil aslında. Ayrıca, bazı özel haber firmalarına göre 2017 yılında, video oyun sektörünün $82 milyar ‘a kadar büyümesi bekleniyor. Sektörde ki bu gelişme, çalışan ihtiyacını da aynı doğrultuda arttıracak gibi görünüyor.
Video oyun tasarımcıları, oyun geliştirme ve üretmeye dair her konuya hakim olmak zorundalar. Karakterlerden, oyunun temasına kadar bütün oyun sorunsuz olmalı. Oyuncuyu oyuna bağlamayı başarabilmeliler. Tasarımcılar genellikle bir kalem, kağıt ve başka oyunların işleyiş tarzını deneyimlemek ve ölçmek üzere uygun ekipmanlar yardımıyla çalışmaya başlarlar. Yanlız veya ekip halinde çalışarak, oyunun oynayış dengesini deneyimleyebilmek adına hem analog hemde basit dijital versiyonlarını hazırlarlar. Daha sonra oyunun tasarımı, mekaniğiden en küçük detayına kadar belgelenir. Bu küçük başlangıç adımları, işbirliği ile çalışılarak sonunda yepyeni bir teknik ve artistik video oyununu tarihe kazandırır.
Princeton Üniversitesnin “2016’nın en iyi dijital oyun tasarımı okulları” sıralamasında 3. sırada yer alan Rochester Teknoloji Enstitüsünden (RIT) mezun olanlar Apple, Google, Amazon Games, Microsoft, Sony, Walt Disney Stüdyoları gibi pek çok kayda değer büyük firmalarda çalışmaya başladılar ve bu gerçekten büyük bir başarı.
Ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan ve henüz iki üniversitede eğitimine başlanılan bu sektör umarız ki yakın gelecekte çok daha fazla gelişir ve hakettiği değeri kazanır.
Yazan: Gaye Soyer