Özgeçmişinizde (CV) iyi bir izlenim (ya da kötü) bırakmanız için pek fazla zamanınız yoktur. CareerBuilder firmasının yapmış olduğu ankete göre işverenlerin %17’si özgeçmişinize ortalama 30 saniyeden daha kısa bir süre ayırmaktadır. İşverenlerin %68’i ise 2 dakikadan daha az bir süre ayırmaktadır. Bu nedenle özgeçmiş belgelerinde bulunan herhangi bir kelime sizin tercih edilmenizde önemli rol oynayabilir ya da reddedilmenize neden olabilir.
Daha önceki işlerinizde kazanmış olduğunuz başarıları belirten kelimeler ya da cümleler bulundurmalısınız. Bu kelime ya da cümleleriniz ile önceki iş yerinize nasıl bir katma değer kattığınızı belirtmelisiniz. Örneğin ” X şirketinde çalıştığım süre boyunca verimli reklam stratejileri ile şirkete bütçesine %10 tasarruf yaptırarak şirket giderlerinden 500.00$ tasarruf yaptırdım.” gibi somut örneklere yer verebilirsiniz. İşvereninizin özgeçmişinizi okumaya devam etmesini sağlayacak kelimeler kullanmalısınız. Örneğin geçmişte yapmış olduğunuz başarılardan bahsettikten sonra benzer planlarınızın bu şirket için de olduğunu belirtebilirsiniz.
Özgeçmişinizde kullanmanız gereken 15 kelime
CareerBuilder firmasının işverenler ile yapmış olduğu ankete göre özgeçmişinizde (cv) kesinlikle bulundurmanız gereken 15 kelime aşağıdaki gibi sıralanıyor.
- Hedefler – % 52
- Geliştirilmiş – % 48
- Eğitimli / Danışman – % 47
- Yönetilen – % 44
- Oluşturuldu – % 43
- Çözüldü – % 40
- Gönüllü – % 35
- Etkilenmiştir – % 29
- Azalmış / Artan – % 28
- Fikirler – % 27
- Anlaşmalı – % 25
- Başlatılan – % 24
- Gelir / Karlar – % 23
- Bütçenin Altında – % 16
- Kazandığı – % 13
Anket sonuçlarına göre özgeçmiş konusunda birçok işveren ”takım oyuncusu” ya da ”sıkı çalışan” gibi klişe cümleleri duymaktan bıktıklarını belirtmişler. Bir önceki iş yerinize katmış olduğunuz kazançları anlatırken bu tip cümleleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Özgeçmişinizde kullanmamanız gereken 15 kelime
CareerBuilder firmasının işverenler ile yapmış olduğu ankete göre özgeçmişinizde kesinlikle bulundurmamanız gereken 15 kelime aşağıdaki gibi sıralanıyor.
- En İyi Kişi – % 38
- Azimli / Tutuğunu Koparan – % 27
- Kutunun / Sistemin Dışında Düşünmek – % 26
- Sinerji – % 22
- Kişiye Göre Değişen – % 22
- Lider Gibi Düşünmek – % 16
- Değer Katan – % 16
- Sonuç Odaklı – %15
- Çalışkan – % 13
- Stratejik Düşünür – % 12
- Dinamik – % 12
- Motivasyonu Yüksek – % 12
- Detay Odaklı – % 11
Anket sonuçlarına göre iş ile ilgili becerileriniz, başarılarınız ve sonuçlarında neler kazandığınız gibi konularak odaklanırsanız işveren tarafından özgeçmişiniz daha fazla incelenecek ve gereken ilgili göreceksiniz.
İlgini çekebilir: İnsan Kaynakları | Nedir, Ne İş Yapar, Neden Tercih Edilmelidir?