Yoksullukla mücadele etmeyi amaçlayan İngiltere merkezli Oxfam’ın küresel eşitsizlik değerlendirme raporu “Takers Not Makers” yayımlandı. Dünya genelindeki yoksul sayısının geride bıraktığımız çeyrek yüzyılda neredeyse hiç değişmediğine dikkat çeken raporda, önümüzdeki on yıl içinde en az beş trilyoner olacağı öngörüldü ki bu rakam, geçen yıl yayımlanan raporda ise on yıl içinde bir trilyoner olacağı şeklindeydi.
Dünyanın ilk trilyoneri olması beklenen isim ise 433.9 milyar dolarlık servetiyle şu an dünyanın en zengin insanı ünvanını elinde bulunduran Elon Musk’tan başkası değil.
- Musk’ın 2027 yılına kadar trilyoner olması bekleniyor.
Dünya Nüfusunun %44’ü Yoksulluk Sınırında
Rapora göre 2024 yılında dolar milyarderi listesine en az dört yeni isim dahil olurken günde 6,85 dolardan az para ile geçinenlerin sayısı 1990 yılından bu yana neredeyse hiç oynamadı. Bu, bugün dünya nüfusunun %44’üne denk gelen yaklaşık 3,6 milyar insanın 6,85 dolarlık yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlamına geliyor.
Rapor ayrıca her 10 kadından birinin günlük 2,15 doların altında seyreden aşırı yoksulluk içinde yaşadığını belirtiyor. Bu da erkeklere kıyasla 24,3 milyon daha fazla kadının aşırı yoksullukla yaşadığını gösteriyor.
- Buna karşılık dünyanın en zengin %1’lik kısmı, toplam servetin %45’ini elinde bulunduruyor.
- Yoksulluğu azaltma konusundaki ilerlemenin durma noktasına geldiğine yönelik uyarıda bulunan rapor, söz konusu eşitsizliğin kapanması durumunda aşırı yoksulluğun üç kat daha hızlı sona ereceğine de dikkat çekiyor.
Milyarderlerin Serveti 2 Trilyon Dolar Arttı
Rapora göre geride bıraktığımız yılda milyarderlerin serveti 2 trilyon dolar artmış bulunuyor. Günde yaklaşık 5,7 milyara tekabül eden bu artışın 2023 yılına kıyasla üç kat daha hızlı olduğunun da altını çizmek gerekiyor.
- Listeye eklenen 4 yeni milyarder ile birlikte Birleşik Krallık’taki toplam milyarder sayısı 57’ye ulaşmış bulunuyor. Söz konusu 4 yeni milyarder ise IWG’nin yöneticisi Mark Dixon, Page Industries’in kurucusu Sunder Genomal, CVC’nin kurucu ortağı Donald Mackenzie ve Crown Worldwide’ın kurucusu Jim Thompson yer alıyor.
Raporda, Birleşik Krallık’ta servetin 2024 yılında günde 35 milyon sterlin artarak 182 milyar sterline ulaştığı belirtiliyor. Birleşik Krallık, G7 ülkeleri arasında “tekelcilik ve yandaşlık” kaynaklı milyarder servetinin en yüksek orana sahip olduğu ülke konumunda yer alıyor.
Milyarder servetinden artışın büyük bir kısmı küresel borsalardaki hisse değerlerinin yükselmesinden kaynaklanırken emlak değerlerindeki artış da önemli bir rol oynuyor. Buna göre, dünya genelinde yatırımların yaklaşık %80’i konut mülklerinden oluşuyor.
En Büyük İkinci Yıllık Artış
2024 yılında milyarder sayısı küresel çapta 204 artarak 2.769’a yükselmiş bulunuyor. Bu milyarderlerin toplam servetlerinin yalnızca 12 ay içinde 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıktığı belirtiliyor ki bu de Oxfam’ın kayıt tutmaya başlamasından bu yana ikinci en büyük yıllık artış olarak kayıtlara geçiyor.
Rapordaki bir diğer veri ise dünyanın en zengin 10 erkeğinin servetinin günde 100 milyon dolar artması şeklinde öne çıkıyor. Dahası, servetlerinin %99’unu bir gecede kaybettikleri bir senaryoda dahi bu kişiler bir milyarder olmaya devam ediyor.
Oxfam’ın raporu, servetin çoğunu “kazanılmış” değil de “elde edilmiş” olarak tanımlıyor. Buna göre, servetin %60’ı miras, “yandaşlık ve yolsuzluk” ya da tekel gücünden kaynaklanıyor. Raporda, servetin %18’inin tekel gücünden doğduğu hesaplanıyor.
- 239,4 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci insanı olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un e-ticaret imparatorluğu; Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İspanya’daki çevrimiçi alışverişlerin %70 veya daha fazlasını oluşturuyor. 11 milyar dolarlık net servetiyle Afrika’nın en zengini olan Aliko Dangote ise Nijerya’da çimento sektöründe bir tekel olarak Afrika genelinde piyasaya hakim durumda bulunuyor.
Forbes’un anlık milyarderler listesine göre zenginlikte Musk ve Bezos’u sırayla Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Bernard Arnault, Larry Page, Sergey Brin, Warren Buffett, Steve Ballmer ve Jensen Huang takip ediyor.
İlginizi çekebilir: Haftada 4 Gün Çalışma: Hangi Ülkeler Test Ediyor?