Üniversite zordur. Vizeleriyle, finalleriyle, projeleriyle dört bir yanımızı sardığı anlar olur. Staj yapmak isteriz ama işin içinden çıkamayacağımızı düşünürüz. Fakat öğrenciyken staj yapmanın biz farkına bir anda varamasak da hayatımıza getirdiği birçok pozitif etkisi var.
İşte bunlardan 5 tanesi:
1) Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi aslında sadece öğrenci ve çalışanlar için değil, herkes için önemli bir yetenektir. Şu anda her ne kadar okul hayatıyla iş hayatının bir arada götürmek zor gibi görünse de staj yapmaya başladığımızda iki işi bir arada götürebilmek için zamanı daha kontrollü kullanmayı öğreniriz. Aynı hafta hem stajında hem de okulda yapmamız gereken sorumluluklar olduğunda düzenli bir program yapıp bütün işleri zamanında ve etkili bir biçimde yapmayı, yaşayarak tecrübe etmiş oluruz.
2) Kriz Yönetimi
Zaman yönetiminin yanında kriz yönetimi de bir insanın hayatında kazanması gereken en önemli yeteneklerden biridir. Hayatımızda her zaman, her şey planladığımız gibi gitmeyebilir. Böyle durumlarda ise yapmamız gereken şey sakin kalıp, yaşadığımız durumu olabildiğince farklı açılardan değerlendirip bunlara uygun kararlar vermektir. Öğrencilik hayatımızda yaptığımız stajlar ise yaşadığımız kriz anlarında bu durumları en etkili bir biçimde çözmeyi öğretir.
3) Networking
Öğrenciyken staj yapmanın kattığı en güzel avantajlarından biri çevremizin genişlemesidir. Networking hem çevremizdeki insanlardan yeni şeyler öğrenmemizi sağlar hem de bize sosyal bir çevre oluşturur. Üniversite okurken ise genelde çevremiz genellikle okuldaki tanıdıklarımız olurken, yaptığımız stajlar sayesinde başka çevrelerden ve başka okullardan insanlarla da tanışmış ve vakit geçirmiş oluruz, böylece kendimizi hem sosyal anlamda hem de deneyim anlamında geliştirmiş oluruz.
4) Farklı Bakış Açılarını Görebilme
Stajyerin en önemli özelliklerinden biri yaptığı işi hem bir öğrenci açısından hem de bir çalışan açısından görmesidir. Ürettiğimiz bir ürünü hem onu yaratan hem de onu kullanan perspektifinden görmek ise bizi bilişsel olarak geliştiren bir yetenektir. Bu sayede empati becerimizi geliştirir ve bu bizim gelecekte daha iyi bir insan, daha iyi bir lider olmamızı sağlar.
5) İletişim Becerileri
Geçmişten günümüze insanoğlunun her zaman iletişim kurma ihtiyacı olmuştur ve iletişim kurabilme yeteneğimiz sayesinde kendimizi geliştirebilmişizdir. Her ne kadar hepimiz insanlarla iletişim kurmayı bilsek de kurumsal anlamda iletişim kurma becerisi günlük hayatta her zaman deneyimleyebildiğimiz bir şey değildir ve bunu ise stajlara katılarak geliştirebiliriz. Bir stajda çalışarak kurumsal kültürün ne olduğunu yaşayarak öğrenip kendimizi bu şekilde geleceğe hazırlayabiliriz.