44. ABD Başkanı Barack Obama’nın kızı Malia Obama’nın, kabul aldığı Harvard Hukuk’a başlamadan önce (evet Harvard) eğitim hayatına 1 sene ara vermeye karar verdiğini belki duymuşsunuzdur. Özellikle Amerika’da öğrenciler arasında popülaritesi gittikçe artan “Gap Year” uygulaması maalesef ülkemizde çok popüler değil ve birçok kişi tarafından yanlış anlaşılıyor. Bu karışıklığı gidermek adına sizin için bir “Gap Year” rehberi oluşturduk.
Gap Year kelime anlamı olarak “boşluk yıl” demek. Daha açık ifadeyle öğrencilerin üniversiteden önce veya sonra 1 yıl süreyle akademik veya akademik olmayan becerilerini geliştirmek amacıyla eğitimlerine ara vermesi anlamına geliyor. Gap Year birçok sebeple yapılabilir; mesela Malia Obama her zaman meraklı olduğu film endüstrisini daha yakından tanımak için büyük bir film şirketinde stajyer olarak çalışmaya karar vermiş. (Stajını Stajim.net sayesinde bulduğunu söylemek isterdik ama babası ABD başkanı olunca bize pek iş düşmüyor.)
Tabi birçok başka sebep sıralamak mümkün: dil öğrenmek, seyahat etmek, bir sanat dalında kendini geliştirmek, hayır kurumlarında çalışmak, spor yapmak bunlardan sadece birkaçı.
Bir diğer “Gap Year” hikayesi daha ulaşılabilir bir örnek olan Jen’den gelsin. Jen her zaman hayır işlerine, İspanyolcaya ve dansa merak duymuş. Bu yüzden üniversiteye başlamadan bir sene eğitimine ara vermiş ve Güney Amerika’daki fakir bölgelerde 5 ay boyunca eğitim vermiş. Böylece hem hayır işlerinde çalışarak dünyanın daha bir yer haline gelmesine yardımcı olmuş hem de İspanyolcasını geliştirmiş. Ardında burada biriktirdiği az miktar parayla İspanya’ya seyahat etmiş ve orada 4 ay boyunca Flamenko ve sanat tarihi dersleri almış. Ardından ülkesine geri dönüp hayallerini gerçekleştirmiş bir insan olarak üniversitesine başlamış. (Evet biz de kıskandık.)
Sidney Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre “Gap Year” yapan öğrenciler sosyal ilişkilerinde ve akademik hayatlarında daha başarılı oluyorlarmış. Ayrıca verilen bu ara onların akademik momentumunu yavaşlatmıyormuş. Bu araştırmayı destekleyen bir diğer araştırma Middlebury College’den geldi. Yapılan araştırmaya göre “Gap Year” yapan öğrenciler sadece sınıf arkadaşlarından daha başarılı olmakla kalmıyor ayrıca sonrasında yöneldikleri kariyerlerinde %75 oranla daha mutlu oluyorlarmış.
Yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü ailenizle “Gap Year” yapma isteğinizi paylaşırsanız alacağınız tepkiyi üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyoruz. Yazının en başında bahsettiğimiz eğitime ara vermenin yanlış anlaşıldığı kastederken tam olarak bundan bahsediyorduk. Ara verdiğiniz bu yılın sizin için normal bir eğitim senesinden çok daha verimli geçeceğine inanmanız ve -finansal destek açısından- ailenizi buna inandırmanız gerekiyor. Bir sene boyunca herhangi bir geliriniz olmadan yaşamak, haliyle masraflı olacaktır. Bu konuda ailenizden destek almak birinci tercihiniz olabilir. Onun dışında size ek gelir yaratacak işlerde çalışabilirsiniz. İsterseniz cebinizde 5 kuruş olmadan otostopla dünyayı da gezebilirsiniz. Tercih sizin.
Mark Twain’in dediği gibi “Yaş sadece bir sayıdır. Eğer siz önemsemezseniz önemli değil demektir.”
[blockquote style=”3″]Sende Stajim.net’e kayıt olarak, geleceğine bir adım atabilirsin. Hemen Kayıt Ol![/blockquote]
*Görsel: (Reuters/ Kevin Lamarque)
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.