Humanspire #33 NTT DATA Business Solutions Türkiye & MENA People&Culture Director Selin Bakaçhan

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine NTT DATA Business Solutions Türkiye’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. NTT DATA Business Solutions Türkiye & MENA People&Culture Director Selin Bakaçhan’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

NTT DATA Business Solutions Türkiye’nin son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve Selin Bakaçhan’ın kariyerinden kesitlerin anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!

  1. Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz? 

Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra iş hayatına emeklilik ve sigorta sektöründe satışta başladım. 2 yıllık satış tecrübem sonrasında ; hem analitik hem de iletisim becerilerimi kullanabileceğim bir alan olduğu gördüğüm için kariyerime İnsan Kaynakları’nda devam etme kararı aldım. Finans sektöründeki  birçok farklı şirkette İK‘nın her alanını hem uzman hem de yönetici pozisyonlarında deneyimleme imkanım oldu. Kariyer hayatım boyunca en keyif aldığım kısım görev aldığım şirketlerde İK sistemlerinin ve süreçlerinin sıfırdan ya da yeniden tasarlanması oldu. 2017’den bu yana NTT DATA Business Solutions‘da Türkiye & MENA  İnsan ve Kültür Direktörü olarak görev yapıyorum. Adler’den aldığım çeşitli koçluk tabanlı sertifikasyon eğitimleri sonrasında üye olduğum vakıflar üzerinden genç yeteneklere ve şirketimizdeki profesyonellere koçluk ve mentorluk desteği veriyorum. 

  1. Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Kariyer hayatım boyunca sorumluluk alanımdaki işlere baktığımda bana en çok keyif veren nokta  hep yeni ve farklı şeyler yapmak, süreçleri sıfırdan ya da yeniden tasarlamak ve tüm bunları yaparken İnsan’a dokunabilmek  oldu.  Rutin ve sürekli tekrar eden işlerden çok sıkılsam da sabrın da başarının önemli anahtarlarından biri olduğunu kariyerim boyunca gördüm.  Takımla gelen başarının bireysel başarıdan çok daha keyifli ve doyumu yüksek olduğuna inanıyorum. Hele ki günümüzde artık şirketler olarak hızla değişen ekonomik, çevresel ve teknolojik dünyaya uyum sağlayabilmek, sürdürülebilir başarıyı devam ettirebilmek için bence sürekli öğrenen, çevik, pozitif, farkındalığı yüksek ve en önemlisi empatiyle yaklaşan çalışanlara sahip olmanın önemli olduğuna inanıyorum. Benim için de bu becerilere sahip bir ekibin parçası olmak ve İnsan’ı odağına alan kültüre sahip şirketlerde görev almak olmazsa olmazım diyebilirim.

  1. Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur? 

Bence bir İK profesyonelinin İK alanında başarılı olabilmesi için en başında çözüm ve insan odaklı olması olması birincil şart. İK fonksiyonları birbirinden farklı gibi gözükse de ayrı düşünülemeyecek kadar birbiriyle bağlantılı. Uçtan uca bir çalışan deneyimi olarak düşünülmesi gereken tüm İK süreçleri bir çalışanın şirkete adım attığı andan çıktığı ana, hatta sonrasına kadar uzun bir yolculuğu kapsıyor.  Bu nedenle sadece kendi sorumluluk alanı değil, diğer alanlarla ilgili bilgi sahibi olmak, merak etmek, trendleri araştırmak  ve takım oyuncusu olmak ve en önemlisi farklılıkları ve farklı fikirleri adil bir çerçevede empatik bir yaklaşımla ve hoşgörüyle karşılamak da bir o kadar önemli.. Bu nedenle bu alana ilgi duyan ve fark yaratan bir İK’cı olmak isteyen herkesin bu yetkinliklere sahip olması gerekiyor. Sonrasında sabırla birbirini tekrarlayan işleri de titizlikle yapmak oldukça önemli. Aksi durumda bir çalışanın şirketinizdeki yolculuğunda birçok önemli sonucuna olumsuz etki edebilirsiniz. O yüzden bu işin en önemli inceliklerinden biri de dikkat ve titizlik.  Bu alanda çalışmak isteyen adaylara tavsiyem öncelikle kendilerini çok iyi tanımaları ve bahsettiğim beceri ve yetkinliklere sahip olup olmadıklarına emin olabilmek için mümkünse öğrencilik yıllarında farklı şirketlerdeki İk departmanlarında staj yaparak süreçleri baştan sona deneyimleyemeleri diyebilirim.

  1. Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

Her çalışanı memnun edebilmek diyebilirim. Her insan ayrı bir dünya ve her insanın çalıştığı şirketten beklentileri birbirinden farklı. Özellikle de pandemi ile bir kez daha İnsan’ı odağa almanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Artık sadece kar amaçlı hareket eden şirketlerin sürdürülebilirliklerini devam ettiremeyecekleri aşikar.  Gün geçtikçe şirket yönetimleri İK’nın şirketlerin geleceği için çok daha stratejik ve kritik bir role sahip olduğunu daha da fazla benimsiyor. Bu nedenle İK profesyonelleri ve şirket yöneticileri olarak ekiplerimizi dinlemek, onların gözünden bakarak onları daha iyi anlamaya çalışmak, adil ve şeffaf olmak çok önemli. Bu noktada biz İK profesyellerinin, işveren ve çalışan arasında kurduğumuz köprünün dengeli ve adil olması ile şeffaflık temeline oturması da kritik.

  1. NTT DATA Business Solutions Türkiye’de genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

NTT Data Business Solutions Türkiye Ailesi olarak her yıl geleceğin profesyonel danışmanlarını ve yazılım uzmanlarını yetiştirmeyi amaçladığımız yeni mezun yetenek programları düzenliyor ve genç yetenekleri büyüyen ailemize kazandırıyoruz. Bu noktada Türkiye’nin en iyi üniversiteleriyle çeşitli işbirlikleri gerçekleştirmek ve sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanarak gençlere ulaşabileceğimiz çeşitli platformlar aracılığıyla hedefimiz olan yeni mezunlar ile daha etkin bir iletişim kurmak, onların beklenti ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp, uzun vadede kariyer yolculuklarını şekillendirebilmek bizim için çok değerli. 

Örneğin bu süreçte gençlerin beklentilerine uygun olarak işe alım sürecimizi uçtan uca dijitale taşıdık. Farklı kanallardan dijital işe alım süreçlerimize dahil olup aramıza katılan genç yetenekler ailemize adım attıkları ilk andan itibaren one journey adını verdiğimiz bir çalışan deneyimi yolculuğuna başlıyorlar. Bu süreçte onların teknik & softskill eğitimler ve proje simülasyonlarını içeren yapılandırılmış oryantasyon programları ile yetkinliklerini geliştirmeyi, tecrübeli yöneticilerimizin de dahil olduğu mentorluk programımız ile bir yandan şirket kültürümüze hızlı adapte olabilmelerini diğer yandan sürekli ve karşılıklı  öğrenme kültürümüzü benimsemelerini hedefliyoruz. Aynı zamanda iç terfi oranı %99 olan bir şirket olarak bu program kendi liderlerimizi yetiştirme konusunda da ilk adımımız.

Bu sene gerçekleştirdiğimiz one talent genç yetenek işe alım programımızla 150 yeni mezunu ailemize kazandırdık. 

Genç yetenek programımıza ek olarak üniversitelerle ile gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri kapsamında şirket profesyonellerimiz akademik süreçlere dahil olup, öğrencilerin teknik gelişimlerine ve iş dünyasına yönelik fikir edinmelerine destek oluyorlar. Ayrıca özellikle pandemi sürecinde dijitale taşıyarak düzenlemeye devam ettiğimiz kariyer etkinliklerimizde genç yeteneklere sektörde fark yaratan hizmet ve insan kaynakları uygulamalarımızı anlatarak ilham vermeyi amaçlıyoruz. Yine bir çok üniversite ile devam ettirdiğimiz mülakat simülasyonları ile öğrencilerin profesyonel gelişimlerini sağlamayı sosyal sorumluluğumuz olarak görüyoruz.

Üniversite ve hatta lise öğrencilerine sağladığımız yapılandırılmış staj programlarımızla da genç yeteneklerin gelişim ve öğrenme yolculuklarına Türkiye’nin lider şirketlerinden biri olarak destek vermeye devam ediyoruz. 

  1. İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz? 

Bir teknoloji şirketi olarak; ekibimizde yer alacak yeni aile üyelerimizi seçerken dinamik, esnek; çözüm odaklı, inovatif ,değişen süreçlere çok hızlı adapte olabilecek, empatisi ve en önemlisi enerjisi yüksek kişiler olması önceliğimiz.

  1. NTT DATA Business Solutions Türkiye olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?

Sürekli değişen dünyaya  çok hızlı adapte olabilen bir teknoloji şirketi olarak İK tarafındaki yeni uygulamalarımızın çoğunu öncelikle biz İK olarak deneyimliyoruz ve bizim mutfağımızdan çıkan uygulamaları müşterilerimize sunmaya gayret ediyoruz. Süreçlerimizi dijital sistemlerde yönetiyor olmamızdan dolayı evden çalışmaya başladığımız ilk gün itibariyle teknik altyapı ile ilgili ek bir çalışmaya gerek duymadan kesintisiz ve verimli bir şekilde çalışmaya devam edebildik. 

Bu sürecin en başında ilk önceliğimiz çalışanlarımızın sağlık ve güvenliklerini sağlamak oldu. Altı gün gibi kısa bir sürede oldukça kapsamlı olan, hem evi, hem müşteri lokasyonunu , hem de ofisi kapsayan Pandemi Yönetimi Prosedürü’ümüzü yayınladık ve ilgili tüm sağlık ve güvenlik tedbirlerini aldık. 

İK ve teknoloji ekiplerimizle birlikte One.safe adını verdiğimiz ve sonrasında müşterilerimize de sunduğumuz bir portal yarattık. Ofis kapasitemizi sosyal mesafeye göre kullanabilmemiz için oluşturduğumuz bu platform üzerinden çalışanlarımız ofis plan taleplerini girdiler ve güvenli bir şekilde ofise gelebildiler.Güvenlik ve hijyen önlemlerinin en üst seviyede alındığı ofisimizde ya da tercihlerine göre evden çalışmaya ettiler. Evden çalışma noktasında da çalışanlarımızı hijyen ve güvenlik önlemleri konusunda sürekli bilgilendirdik ve ergonomik destek sağladık.  

Bu dönemde çalışanlarımıza dokunmak, onları dinlemek ve süreçle ilgili anlık bilgilendirmek bir diğer önceliğimiz oldu. Touchpoint adını verdiğimiz bire bir görüşmelerle her bir çalışanımıza dokunup onları dinledik ve sorularını yanıtladık. CEOTalk seanslarımızı sıklaştırarak dijitalde de olsa hep birlikte olduk ve süreçle ilgili detaylı bilgilendirmeleri direkt CEO’muzdan dinledik. 

Bu dönemde  birçok şirket çalışan sayısında küçülürken ya da büyümeyi durdururken biz büyümeye devam ettik ve şu anda 1500 kişilik kadromuzla hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Çalışanlarımızın kendilerini gerçekleştirmelerine imkan veren, yoga, fitness, mindfulness, sağlıklı beslenme gibi wellbeing etkinliklerinde yer alabildikleri, kişisel gelişim programlarına dahil olabildikleri ve hobi kulüplerinin yer aldığı, aynı zamanda birçok kategoride NTT DATA ailemize özel indirim avantajları sunduğumuz one Club isimli dijital bir platformumuz var. Bu platforma ek olarak pandemi sürecinde yeni dijital iç iletişim platformumuz olan one Social’ı hayata geçirdik. Bu sayede çalışanlarımızla mesafeleri kısalttık, iletişimimizi güçlendirdik, çalışanlarımızın moral ve motivasyonlarını yüksek tutmayı başardık. 

Sadece kendimizi değil toplumu, çevreyi ve doğayı da önemseyen bir şirket olarak bu dönemde de sosyal sorumluluk projelerimize hız kesmeden devam ettik. 

  1. Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?

Biraz önce de bahsettiğim gibi bu dönemde odağımıza insanı daha da fazla aldık ve pandemi süreci boyunca touchpoint uygulamamızla tüm çalışanlarımıza bire bir dokunduk ve onları dinleyerek geribildirmlerini aldık. Tüm İK süreçlerimizi bu doğrultuda tekrar gözden geçirdik ve “One” adını verdiğimiz yeni İK markamızla uçtan uca yeni şartlara göre yeniden tasarladık. Yeni konseptimizle çalışanlarımızın motivasyonunu artırmaya yönelik birçok farklı etkinliğimiz ve uygulamamız oldu ve hala da devam ediyor. Önce sağlık dedik, düzenlediğimiz Mindfulness Workshopları ile bu zorlu dönemi birlikte nasıl daha iyi  yöneteceğimiz konusunda bilinçlendik. Detox Atölyeleri, online yoga ve fitness sınıfları ve çalışan destek programımızla hem ruhsal hem de fiziksel olarak motive etmeye çalıştık. ☺ One Hour etkinliklerimiz kapsamında konserler, oyunlar düzenledik. Tüm bu etkinlikleri online olarak gerçekleştirerek evlerinde çalışan ekip arkadaşlarımızı geçirdiğimiz zor günlerde güvenli bir şekilde işe bağlı tutmayı amaçladık.

  1. Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Önceliklere gençlere tavsiyem tutkulu oldukları kendilerini mutlu edecek alanı bulmaları. İşinizi severek yapıyorsanız iş iş olmaktan çıkıyor bence. İş- Özel yaşam dengesini ayrı birer parça gibi değil, birbirinin tamamlayıcısı olarak görmek de hem iş hayatında hem de özel hayatta doyum ve mutluluğun formülü bence. Gerçekten istediğiniz ve ilgilendiğiniz bir alanda gönlünüze göre beki bir iş bulmak zor olsa da, uzun vadede başarının ve mutluluğun sırrı tutkulu olmakta yatıyor. Kariyerinizin başındaki tecrübeleriniz ve kendinize yaptığınız yatırım bence çok değerli . Ve son olarak  kendinize güvenin, cesaretli olun, fikirlerinizi söylemekten asla çekinmeyin, işinize ve en başında kendinize gereken özeni gösterin diyebilirim.

NTT DATA Business Solutions Türkiye ve Selin Bakaçhan’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın