İş başvuru sürecinde adayların büyük ihtimalle en çok gerildiği ve heyecanlandığı nokta, mülakat. Bu noktada adayların karşılaşabileceği sorular, başvurdukları şirketlerin sektörlerine göre değişkenlik gösterebiliyor ancak bazı sorular var ki şirketten şirkete değişkenlik göstermiyor. Aralarında “Neden burada çalışmak istiyorsunuz?”, “Sizce güçlü ve zayıf yanlarınız neler?” gibi soruların bulunduğu bu başlıca mülakat sorularından biri de “Neden sizi işe almalıyız?” sorusu olarak karşımıza çıkıyor.
İlk bakışta “Neden burada çalışmak istiyorsunuz?” sorusu ile benzerlik gösterse de “Neden sizi işe almalıyız?” sorusu, perspektifteki değişiklikle birlikte farklı bir yaklaşım ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte, bu soruyu en doğru şekilde cevaplamak için önce bu sorunun soruluş amacını anlamak gerekiyor.
Şirketler, “Neden sizi işe almalıyız?” sorusu ile ne amaçlıyor?
“Neden burada çalışmak istiyorsunuz?” sorusundan farklı olarak “Neden sizi işe almalıyız?” sorusu, işe başvuran kişinin beklentilerindense şirketin başvuran kişiden ne şekilde yararlanabileceğini öğrenmeye yöneliktir. Tüm mülakat soruları gibi belli bir amaca hizmet eden bu sorunun soruluş amaçları ise başlıca şu şekildedir:
- Şirketin hedef veya misyonunun ne kadar iyi anlaşıldığını anlamak
- Adayın bu hedef veya misyona nasıl katkı sağlayacağını öğrenmek
- Adayın şirketin kültürüne ne kadar uyum sağlayabileceğini gözlemlemek
- Adayı diğer adaylardan ayıran özellikleri belirlemek
Peki, “Neden bu pozisyon için uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz?” veya “Sizi diğer adaylardan ayıran ne?” gibi şekillerde de gelebilecek olan bu soruya karşı hazırlıklı olmanın mümkün olduğunu söylesek?
Recruit the Employer’ın kurucusu Jena Dunay’e göre bunun için atmanız gereken ilk adım ise bir “pazarlamacı” gibi düşünmeye başlamak. Bu da adayların, başvuru yaptıkları şirketin neden bu rol için birini işe almak istediğini, pozisyonun hangi boşluğu dolduracağını ve becerilerinin bu boşlukları nasıl karşılayacağını anlamasını gerektiriyor.
Bu süreçte en iyi kaynağınız ise başvurduğunuz işin ilanı olarak öne çıkıyor. Adayların ilanda aranan becerileri iyice kavraması ve bu becerilerin kendi yetenekleriyle örtüşüp örtüşmediğini değerlendirmesi gerekiyor.
Adayların başvurudaki şirketlerin web sitesindeki “Hakkımızda” sayfasını ve son yıllık raporunu okuması da oldukça önemli bir adım. Şirketin değer, misyon veya hedeflerini nasıl tanımladıklarına dair çok değerli ipuçları sunan bu iki kaynak, aday ile şirketin ne derece uyumlu olduğunu anlamayı kolaylaştırır.
Buna ek olarak, “Neden sizi işe almalıyız?” sorusuna vereceğiniz cevabın bu unsurları mutlaka içermesi gerekiyor:
- İlgili deneyimi karşı tarafa iletmeli
- Şirket kültürü ile bağlantı kurmalı
- Adayın benzersiz yetenek ve gelişim odaklı yaklaşımını öne çıkarmalı,
- Adayın görevi yerine getirmek için gerekli becerilere sahip olduğunu göstermeli
- Adayın pozisyon için coşku ve tutkusunu hissettirmeli
“Sizi neden işe almalıyız?” sorusuna en iyi cevap nasıl verilir?
“Sizi neden işe almalıyız?” sorusuna en iyi cevabı vermek ve başvurduğunuz pozisyonu kapmak istiyorsanız, bu 6 öneriyi dikkate almalısınız:
Uyuma Odaklanın
Bir şirketi sizi neden işe alması gerektiği konusunda ikna etmeniz için yapmanız gereken ilk şey, şirket ile kendiniz arasındaki uyuma odaklanmaktır. Konuya ilişkin olarak “Pozisyon, sektör veya şirket ile ilgili sizi heyecanlandıran bir şey bulun ve bunu yanıtınıza dahil edin,” ifadelerini kullanan TopResume kariyer uzmanı Amanda Augustine, bu ifadeyi şu örnek ile destekliyor:
“Şirketinizin yapay zeka ile sağlık sektöründe inovasyona öncülük etmesi beni gerçekten heyecanlandırıyor. Bildiğiniz gibi, hem yapay zeka hem de sağlık teknolojileri konusunda deneyimliyim ve bu alanın geleceğine katkıda bulunmaya tutkuluyum.”
Spearmint Coaching’in kurucusu ve kariyer danışmanı Fran Berrick ise bu noktada mümkün olduğunca spesifik olmayı öneriyor. Yüzeysel tanımlamalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Berrick, “Ben iyi bir proje yöneticiyim” demek yerine “Kompleks girişimleri yönetme ve proje hedeflerinin net ve zamanında gerçekleştirilmesini sağlama deneyimim var.” ifadesinin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.
Sizi Özel Kılan Yeteneklerinizi Vurgulayın
Şirketin ihtiyacı ile yetenekleriniz arasındaki uyuma dikkat çekmek, “Neden sizi işe almalıyız?” sorusunu en iyi şekilde cevaplamak için dikkat etmeniz gereken şeylerden biri olarak öne çıkıyor. Bunun için iş tanımındaki maddelerle becerileriniz arasında bağlantı kurmanız ve bunu yaparken de “harika”, “güçlü” gibi abartılı ifadelerden kaçınmanız gerekiyor.
Bir işe alım firması olan Hired Guns’un kurucusu Allison Hemming, en güncel ve ilgili çalışmalarınızdan başlayarak şirketin profesyonel beklentilerine uygun spesifik deneyimlerinizi öne çıkarmanızı öneriyor ve pazarlama ya da kreatif alanlarda çalışanlar üzerinden şu örneği veriyor:
“Şirketinizin şu anda büyük bir yeniden markalaşma sürecinden geçtiğini biliyorum ve buna yardımcı olabileceğime eminim. [Mevcut şirketimdeki] [rolünüz] olarak, markaları sıfırdan inşa etme ve efsanevi olanları yeniden şekillendirme deneyimim var. Bu, marka kimliği, kurumsal değerler ve müşteri algıları hakkında doğru soruları sormayı gerektirir. [Şirketiniz] gibi müşterilerle yakın iş birliği yapıyor ve onların ihtiyaçlarını dikkatlice düşünüyoruz. Bu da genellikle hem onlardan hem de iş ortaklarından ek marka tasarımı projeleri kazanmamızı sağlıyor.”
Vizyonunuzu Gösteren İfadeler Kullanın
“Sizi neden işe almalıyız?” sorusu, şirketin işe alım ekibinin sizin bu rolde nasıl bir performans göstereceğinize ilişkin bir fikir sahibi olmasını sağlıyor. Bu noktada sizin de göreviniz, bu hayalin içini dolduracak bir profil çizmek olarak öne çıkıyor.
Bu nedenle, kendinizi sadece becerilerini sergileyen biri olarak değil de şirketin misyon veya hedeflerine katkıda bulunan bir vizyonla göstermeniz, işe alınma yolculuğunuzda rüzgarın sizden tarafa esmesine yardım edecektir.
Buna,
- “Bu rolde, [ilgili beceriniz] konusundaki yeteneğimi ve [belirli ve ilgili ekipler, müşteriler veya iş ortakları] ile çalışma deneyimimi kullanarak başarılı olacağımı görüyorum.”
- “Benzer misyonlara/hedeflere sahip ekipleri yönetme deneyimim olduğu için misyonunuza/hedeflerinize katkıda bulunabileceğimden eminim. Bu süreçte öğrendiğim şey, [başarıya götüren öğrenim].”
- “Misyonunuzu desteklemeye başlamak beni heyecanlandırıyor çünkü [müşterilere, yararlanıcılara] ihtiyaç duydukları ve hak ettikleri [hizmetlere/ürünlere] erişmelerine yardımcı olmak kadar beni motive eden başka bir şey yok.”
gibi ifadeler örnek verilebilir.
Şirket Kültürüne Uyumlu Olduğunuzu Gösterin
Biz pozisyona kabul edilip edilmemenizde, başvuruda bulunduğunuz şirketin kültürü ile ne kadar uyumlu olduğunuz oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle de “Sizi neden işe almalıyız?” sorusunu yalnızca ihtiyaç/beceriler açısından değil de kültür/kişilik açısından yanıtlamak da kritiktir.
Kariyer danışmanı Allison Cheston, başvurdukları şirketi daha iyi tanımak ve nelere değer verdiğini anlamak için adaylara şirket videolarını izlemeyi, şirketin temel değerlerini araştırmayı ve halihazırda şirkette çalışanların çalıştıkları yere ilişkin söylediklerine bakmayı tavsiye ediyor. Öte yandan, soruyu cevaplarken samimi bir yaklaşım sergilemenin önemine dikkat çeken Cheston şöyle bir örnek veriyor:
“Her ay yüksek performans gösteren çalışanları öne çıkarmanıza bayıldım. Eminim bu, insanların kendilerini değerli hissetmelerini sağlıyordur ve biliyorum ki, şirketim bana değer verdiğini hissettirdiğinde en iyi işlerimi çıkarırım.”
Onları Kendi Sözleriyle Vurun
Kariyer gelişim platformu Teal’in Yetenek Direktörü ve işe alım danışmanı Mike Peditto, vereceğiniz cevapta işe alım ekibinin kendi sözlerini de kullanarak durumu avantaja çevirebileceğinizi belirtiyor.
“Neden sizi işe alalım?” sorusunun genellikle mülakatın son sorularından biri olduğuna ve bunun da mülakat süresince söylenenleri avantajınıza kullanabilmenizi mümkün kıldığına dikkat çeken Peditto, “Onlara önemli görünen profesyonel niteliklere dikkat edin ve deneyimlerinizi doğrudan bu ilgi alanlarına bağlayın.” ifadelerini kullanıyor. Mike, bunu satış pozisyonuna başvuran bir aday üzerinden şu şekilde örneklendiriyor:
“Bu rolde başarılı olabileceğimden eminim. Örneğin, birinin büyük ölçekli kurumsal müşteriler kazanmış ve geniş bir iş portföyünü yönetmiş olmasını istediğinizi belirttiniz. Konuştuğumuz gibi, X şirketindeyken 30 milyon dolarlık bir iş portföyü yönettim ve dört yeni kurumsal müşteri kazandım. Burada tanıştığım insanlarla güçlü bir bağ kurdum ve üründen oldukça etkilendim, bu yüzden benzer veya daha büyük bir başarı düzeyine ulaşabileceğimden eminim.”
Kısa ve Öz Olun
Son olarak, vereceğiniz yanıtı kısa ama bir o kadar da içi dolu tutmaya özen gösterin. Cevabınızın anlaşılması kolay, toplu ve mantıklı olması gerektiğini ifade eden Hannah Morgan, özgüvenli bir şekilde, yavaş ve vurgulu konuşmanız gerektiğinin de altını çiziyor.
“Sizi neden işe almalıyız?” sorusu nasıl cevaplanmaz?
“Sizi neden işe almalıyız?” sorusunu en iyi şekilde cevaplamak için yapmanız gerekenler bu şekildeydi, peki ya bu soruyu cevaplarken kaçınmanız gerekenler?
Bu soru ile karşı karşıya kaldığınızda aldığınız ödülleri ve başarılarınızı anlatman kulağa cazip bir fikir gibi gelebilir, ancak bu çok sağlıklı bir çıkış noktası olmayacaktır. Burada adayın yalnızca kendini ön plana çıkaran ve “Ben” ifadesini içeren yanıtlardan kaçınması ve “Biz” mantığıyla hareket etmeye başlaması gerekiyor. Bu da “Çünkü ödüller kazandım.”, “Çünkü deneyim ve niteliklere sahibim ve bu pozisyon için en iyi aday benim.”, “Çünkü işimde gerçekten iyiyim ve değerli içgörüler sağlayabilirim.”, “Çünkü bu benim hayallerimin işi ve kariyer hedeflerime de uyuyor.” ve benzeri cümlelerden kaçınmak anlamına geliyor.
İlginizi çekebilir: İş Görüşmesinde En Çok Sorulan Mülakat Soruları ve Yanıtları