Yeni iş arayışının en önemli parçalarından biri olan mülakat adımında karşımıza “Neden bu pozisyona başvurdunuz?”, “Güçlü ve zayıf yönleriniz neler?”, “Sizi neden işe alalım?” gibi pek çok farklı soru çıkar. Bu sorulardan biri de “Neden mevcut işinizden ayrılmayı düşünüyorsunuz?”dur.
“Neden mevcut işinizden ayrılmayı düşünüyorsunuz?”, kulağa oldukça hileli ve kurnazca gelebilir. Bir işe alım uzmanının bu soruyu işverene olan sadakatinizi ölçmek için mi yoksa gerçekten merak ettiği için mi sorduğunu kestirmek bir hayli zordur. Gelgelelim, zaten burada asıl önemli olan şey de işe alım uzmanının bu soruyu sorma niyeti değildir. Asıl önemli olan, sizin bu soruya nasıl cevap verdiğinizdir.
- Araştırmalar, özellikle genç nesilde işveren sadakatinin azaldığını gösteriyor. WordProud tarafından 2023 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 42 yaş ve altındaki çalışanların yalnızca %23’ü mevcut işverenleriyle uzun vadeli çalışmayı istiyor. Bu oran, 20 yaş ve altına indiğimizde ise %18’e düşüyor.
O halde, “Neden mevcut işinizden ayrılmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu nasıl cevaplamak gerekiyor? Bu soruyu, işinizden ayrılma sebebinizle ilgili bir soru olmaktan çıkarıp kariyer hedeflerinize ve gelecekteki planlarınıza odaklanan stratejik bir yanıta dönüştürmek mümkün mü? Gelin, bakalım.
İşe Alım Uzmanları, Mülakatta “Neden Mevcut İşinizden Ayrılmayı Düşünüyorsunuz?” Sorusunu Neden Sorar?
İlk bakışta bir tuzaktan ibaret gibi görünen bu sorunun sorulmasındaki temel neden çoğunlukla kariyer geçişinizdeki nedenlerin anlaşılması olarak karşımıza çıkıyor. Bu soru ile karşı karşıya kaldığınızda ilk tepkiniz donup kalmak ve sorunun ardındaki nedeni sorgulamak olursa, korkuya kapılıp savunmacı bir tavır sergilemeniz ve mülakatta olumsuz bir tablo çizmeniz oldukça mümkündür. Bu nedenle, ilk olarak soğukkanlılığınızı korumanız ve soruya bakış açınızı değiştirmeniz gerekiyor.
Bunun için de mülakatı ve size yöneltilen her bir soruyu, kendinizi en iyi şekilde tanıtmanız için bir fırsat olarak görmeniz, sizinle çalışmanın nasıl bir deneyim olacağını ve şirkete neler katacağını açık bir şekilde göstermeniz gerekiyor. Soruların zorluğuna odaklanmak yerine olumlu ve proaktif bir tutum takınırsanız, yanıtlarınızı buna göre şekillendirmeniz de daha kolay hale gelecektir.
Nasıl Bir Yaklaşım Sergilemelisiniz?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, bu soruya yaklaşırken iyimser bir bakış tanınmalı ancak dürüstlük ve gerçeklik arasında bir denge yakalamanız gerektiğini de unutmamalısınız. Yapıcı bir yanıtla samimiyeti sağlayabilirsiniz, gelgelelim, aşırı iyimserlikten kaçınmalı; çalıştığınız yerdeki sorunları eleştirmek gibi fazla olumsuz ve detaylı açıklamalardan da uzak durmalısınız.
Başka bir deyişle, cevabınızın odağında işvereniniz yerine siz olmalısınız. Mevcut çalışma koşullarınız ne olursa olsun, yanıtınız, dikkati sizin kişisel hedeflerinize, kariyer yolcluğunuza ve geleceğe yönelik planlarınıza çekmeli. Şirketinizin eksik yanlarından ve beslediğiniz olumsuz duyguları bir kenara bırakmalı, bunun yerine aksiyon, gelecek ve “ben” odaklı bir dil ile kendinizi ifade etmelisiniz:
- Ben fırsat odaklı bir insanım. Eğer mevcut şirketim bana bu rolü sunabilseydi, aynı derecede ilgili olurdum ama sunmadılar. Nereye ulaşmak istediğimi biliyorum ve bunu burada gerçekleştirebilmek harika olurdu. Ancak, bunu mümkün kılabilecek diğer organizasyonlara da açığım.
Bununla birlikte, yanıtınızda aşırıya kaçmayacak şekilde özel hayatınızdan kesitler de paylaşarak biraz daha kişiselleştirilmiş bir yol izleyebilirsiniz. Böylece profesyonel hedeflerinizi samimi ve içten bir anlatımla dengeleyebilir; yanıtınızı daha doğan ve insani bir hale getirebilirsiniz. Tabii, dediğimiz gibi burada aşırıya kaçmadan, yalnızca kim olduğunuza ilişkin küçük ipuçları vermeniz gerekmektedir:
- Ben çalışan bir anneyim. 10 yıl önce işe yaklaşımım ile şu anki arasında büyük fark var. Mevcut iş yerim bu hedeflerimi karşılamama olanak tanımıyor ancak sizinle bunu başarabileceğimize inanıyorum.
Diyelim ki Çok Fazla Detaya Girdiğiniz. Bu Durumda Ne Yapmalısınız?
Mevcut iş yerinizden memnun olduğunuzda olumlu bir yaklaşım sergilemeniz daha kolay olabilir, ancak çok yıprandığınız ve hayal kırıklığına uğradığınız bir senaryoda bu pek mümkün olmayabilir. Öte yandan, bu durumu toparlamanız ve mülakatı kurtarmanı hala mümkündür.
Mesela, yanlışlıkla mevcut yöneticinizin toksik davranışlarından veya olumsuz deneyimden bahsedersiniz, “Onların çabalarına saygı duyuyorum, ancak şu anda profesyonel gelişimime ve kariyer hedeflerime öncelik veriyorum,” diyerek konuyu lehinize çevirebilirsiniz. Buradaki temel nokta, yanıtınızı bir kez daha kişisel hedeflerinizi ve bu hedeflerin başvurduğunuz pozisyonla nasıl örtüştüğünü gösterecek şekilde manipüle etmektir.
Mülakattan Önce Kendinize Sorun
Bu soru başka biri tarafından size yöneltilmeden önce siz kendinize mevcut işinizi neden bırakmak istediğinizi sorun. İşe alım uzmanının şirkete olan sadakatinizi sorgulayıp sorgulamadığını unutup kendinize olan sadakatinize odaklanın.
Yalnızca daha yüksek maaş ya da prestij nedeniyle karşınıza çıkan bir fırsata “evet” diyorsanız, kariyer hedeflerinizden uzaklaşarak kendinize ihanet edebilirsiniz. Bu yüzden de kim olduğunuzu, ne istediğinizi ve neye değer verdiğinizi değerlendirip net bir sonuca varmanız oldukça önemlidir.
Yeni fırsatın mevcut işinizden ayrılmaya değer olduğuna karar verdiyseniz artık pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Kamera karşısına geçip kendi kendinize bir Zoom görüşmesi gerçekleştirebilir, birden fazla senaryo için pravo yaparak karşınıza çıkabilecek sorulara farklı cevaplar üretebilirsiniz. Hem kariyer hedeflerinizi hem de mevcut iş yerinize olan minnettarlığını gösterecek bir cevap, işe alım görevlisinin gözünde güçlü bir izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır.:
- Burada edindiğim deneyimle gerçekten gurur duyuyorum. Başardıklarım ve ekiple birlikte inşa ettiklerimizden memnunum. Ve artık kariyerimde bir sonraki adıma hazır hissediyorum.
Sonuç
Kısaca özetlemek gerekirse, mülakat sırasında bu soru ile karşılaştığınızda farklı şekillerde uyarlanabilir ve samimi yanıtlar vermek, net olmanız, özgüveninizi yansıtmanız ve mevcut iş yerinize olan saygınızı göstermeniz açısından sizin için en iyisi olacaktır. Bu yeni fırsatın kariyer hedefleriniz ile nasıl örtüştüğünü gösterdiğiniz, profesyonel ve olumlu bir tutum sergilediğiniz, pratik yaptığınız ve kendinize sağlık kaldığınız sürece mülakatlarda kendinizi en iyi şekilde ifade edebilir; kariyeriniz için en bilinçli ve doğru adımları atabilirsiniz!
İlginizi çekebilir: “Seni Neden İşe Alalım?” Sorusu Korkulu Rüyan Olmasın