Aydınlığa giden yol ayrımında olduğunuzu farz edelim. Biri mükemmelliğe diğeri ise vasatlığa çıkıyor. Mükemmelliğin kapısında beliriyoruz. Kapı tüm cazibesiyle, ona kulak vermemizi bekliyor. Kapıyı araladığımızda ucu bucağı görünmeyen taş bloklarla karşılaştık. Kırmaya çalışsak bile, kabul edelim büyük bir sorunumuz var.
Son çare vasatlığa doğru küçük adımlarla ilerliyoruz. Hayal ettiğimiz gibi sıradan ve sade bir kapı. İçeriye girdiğimizde; bir ışık demeti, büyülü çiçeklerle bezeli gökyüzüyle birleşmiş bir tarla ve burnumuza gelen muhteşem yosun kokuları karşılıyor bizleri.
Vasatlığın cazibesine inanmadınız değil mi?
Peki, sizi bir günlüğüne mükemmeliyetçilikten arınmaya davet etsem, sizce denemeye değmez mi?
Mükemmeliyetçilikten Kurtulmanın 7 yolu:
- Gerçekçi Olun
Mükemmeliyetçilik en ufak sorunu, büyüterek iyi iş yapabilme gayretinizi köreltir. Bu sebeple mükemmellik yolunu değil de gerçekçilik yolunu takip ederek avantaj ve dezavantajlarınızı belirleyin.
- Hedefim: VASATLIK (!)
Bir etkinlik seçin ve 100’ü hedeflemektense 60’ı hatta 40’ı hedefleyin. Bu takdirde stresinin azaldığını, üretkenliğinizin arttığını ve vasat olmaya çabalarken mükemmelleştiğinizi göreceksiniz.
- Korkularınızın Üstüne Gidin
Mükemmelliğin yakıtı korkudur. Korkunun temelinde ise yanılsamalar yatar. Korkularınızın üstüne gidin. Evhamlı bir kişiden, bir savaşçıya dönüşümünüz sırasında hissedeceğiniz coşku, yaşama karşı güvenli bir duruş oluşturur.
- Sonucu Değil Süreci Yönetin
Sonucu ikinci plana atıp süreç boyunca geçirdiğiniz keyifli vakitlerin tadını çıkarın. Sonuç değil, süreç sizi istediğiniz yere götürecektir.
- Hata Yapın!
Mükemmeliyetçilikle savaşmanın güçlü bir yolu da hata yapmaktır. Hata yapmak iyi bir iştir. Çünkü aynı duruma düşmeyeceğinizin ve davranışlarınıza çeki düzen vereceğinizin işaretidir.
- Ya Hep Ya Hiç
Birçok noktada mükemmeli hedeflediğimiz için, büyük bir sorunla karşılaştığımızda kabuğumuza çekilir ve en iyisi için çaba sarf ederiz. Peki, sizce; 98 birim mükemmellikle 1 sorunu mu, 80 birim mükemmellikle 10 sorunu mu çözersek kendimizi başarılı addederiz?
- Evet İnsandım Ben!
“Tüm insanlar hata yapar.” Ağzımıza yapışmış bir söylemdir bu. Ama çoğu zaman bu basit gerçeği unutup mükemmellik girdabına kapılı veririz.
Her hata yaptığınızda “Hata yapmam gerekir, çünkü ben bir insanım” demeyi, “Vasat olma becerimden ne öğrenebildim?” sorusunu cesaret edip kendinize yöneltmeyi ihmal etmeyin. En önemlisi de vasat olma becerinizden asla vazgeçmeyin. Aksi takdirde ilerleme yeteneğinizi kaybedersiniz.
Peki, hala mükemmel olmayı istediğinizden emin misiniz?
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları