Gündelik yaşamımızda sürekli olarak karşımıza çıkan motivasyon kelimesi en basit şekliyle şöyle tanımlanabilir; “Bir işi yapmak için içimizde duyduğumuz istek” Motivasyonu korumak, en az ona ulaşmak kadar zordur.
Peki motivasyona neden ihtiyaç duyarız hiç düşündünüz mü?
Psikologlar uzun yıllar bununla ilgili çeşitli araştırmalar yapmışlar ve motivasyonu ortaya çıkaran en önemli faktörün de bireyin kendi ihtiyaçları olduğunu anlamışlardır. Buna göre bir insan herhangi bir konuda ihtiyacı ortaya çıktığında önce bunu karşılamak ister ve bunun için koşullanır. Hemen akabinde de bu ihtiyacın karşılanması için çeşitli davranışlara yönelir. İhtiyacını karşıladığı andan itibaren de güdülenmesinde belirgin bir oranda azalma olur. Ancak bu ihtiyaç ile ilgili yeni bir durum çıktığı andan itibaren de tekrar bir güdülenme başlar.
Dolayısıyla da ihtiyacın karşılanması her zaman için o ihtiyaçla ilgili koşullanmanın veya güdülenmenin ortadan kalkacağı anlamı taşımaz.
Motivasyonla ilgili söyleyecek bir şey ararken karşıma Coca-Cola çıktı. Coca-Cola, piyasaya çıktığı ilk yıl kaç şişe satmış dersiniz? 25! Sadece 25 şişe içecek satan bu şirketin geldiği nokta, asla vazgeçmemeye güzel bir örnek olduğu için siz Youthall okurlarıyla paylaşmak istedim.
Her ne kadar motivasyon kişiden kişiye ya da ortaya konan hedefe göre değişiklik gösteren öznel bir olgu olsa da, motivasyonu korumanın önerilen 10 yolu aklımızın bir köşesine not etmekte fayda var:
-
- Önemsiz şeyleri özenle görmezden gelin: Odaklanmak için kendimizi zorladığımız pek çok şeyin o kadar da önemli olmadığını kabul edip devam edersek, daha üretken ve daha motive kalabiliriz.
- Daha çok gülün: Batman serisinin ünlü karakteri Joker’den alıntı yapmak gerekirse,“Why so serious?” (Neden bu kadar ciddi?)Motivasyon stresten olabildiğince arınmaya, stresten arınmak ise daha çok gülümsemeye ve gülmeye dayanıyor.
- Başarı öyküleri okuyun: “Neden ben yapmayayım?” Etrafınızdaki insanların başarı hikayelerini okuyun. Günlük gazetelerde bile size ilham verebilecek, motive edecek ve harekete geçirecek düzinelerce küçük başarı hikayeleri var. Kütüphaneler, sıradan insanların sıra dışı hikayelerini anlatan biyografi ve otobiyografileri ile dolu. Hepsi, sizi başarıya ulaştırmak için raflarda heyecanla bekliyorlar.
- İnsanlara projelerinizden bahsedin: Hedeflerimizi insanlara anlatmak, hem onların bize manevi destek sağlamaları hem de başkalarına anlattığımız için kendimizi daha da sorumlu hissetme açısından motivasyon sağlar.
- Başarısızlığı kabullenin: Her seferinde başarılı olmak ütopik bir hedef. Böyle hedeflerin motivasyonumuzu düşürmesine izin vermeden, kaybetmekten korkmamalı ve tekrar denemekten çekinmemeliyiz. Tıpkı kötü satışları yüzünden piyasadan çekilmeyen Coca-Cola örneği gibi.
- Olumlu insanlara hayatınızda yer açın: Kendisinden bir şeyler öğrenebileceğiniz rol model seçin. Bu kişi, sizin saygı duyduğunuz ve sizin hayatınızda olumlu etkilere yol açacak biri olabilir.
- Küçük kişisel hedefler oluşturun: Ay sonuna kadar en az bir kitap bitirmek ya da spor yapmaya başlamak gibi; kendimize 15 ila 90 günlük hedefler koymalı ve bunları yerine getirmek için elimizden geleni yapmalıyız
- Gelişiminizi takip edin: Soyut hedeflerde başarı kıstasını belirlemek her zaman kolay olmayabilir; ancak bunu yapabildiğimiz takdirde kaç arpa boyu yol gittiğimizi görmek ilerisi için teşvik edici olacaktır.
- Başarılarınızın çetelesini tutun: Bizi daha çok başarıya götürecek önemli bir itici güç, daha önce elde ettiklerimizi ve bunlar karşısında nasıl hissettiğimizi hatırlamaktır.
- Ödül sistemini yerleştirin: Bir hedefe ulaştığımızda, örneğin o haftaki işleri zamanında bitirdiğimizde kendimizi ödüllendirecek bir şey yaparsak, beynin ödül mekanizması tekrar ve tekrar bizi ödüle doğru yönlendirmeye devam edecektir.
Bunun yanı sıra motivasyonu korumanın kilit noktası: vitamin niyetine bol bol kitap okuyun ve yeni insanlarla tanışın 🙂
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları