Motivasyon, bilim dünyasının uzun süredir üzerinde çalıştığı karmaşık bir konudur. Bugün, ödüllerin ve motivasyonun ilişkisine dair çözülmemiş sorulara ışık tutarak, bu konuda daha derin bir anlam kazanmaya odaklanacağız.
Ödüller ve Motivasyon İlişkisi
Paranın veya diğer maddi ödüllerin, motivasyonu yükseltmek yerine performansı azaltabileceği deneylerle kanıtlanmış bir gerçektir. Motivasyonu bir termometre gibi düşündüğümüzde, sıfır noktasının altında eksiler, üstünde artılar oluşturur. Maddi ödüller, kuşkusuz önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Benzer işlerde çalışanlara kıyasla düşük maaş alan bir birey, motivasyon kaybına uğrayabilir. Tam tersi durumda ise yüksek maaş alan biri, motivasyonunu kaybetme riskiyle karşı karşıyadır.
Peki, neden para tek başına yeterli değildir? Motivasyonu yükseltmek için neye ihtiyaç vardır?
İçsel Motivasyonun Rolü
İşte tam bu noktada içsel motivasyon devreye girer. Daniel Pink’in “Drive” kitabında belirttiği gibi, içsel motivasyon, işi keyif alarak yapma özgürlüğünden kaynaklanır. Dışarıdan beklentilere bağımlı bir motivasyon, ülkelerin dışarıya aşırı bağımlı olması gibi, uzun vadede sürdürülebilir değildir.
İçsel motivasyonu korumakla ilgili daha önceki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!
İşte Daniel Pink’e göre içsel motivasyonu arttırmanın yolları:
- Özerklik: Yaptığınız işte özgür olmak, kendi kararlarınızı verebilmek içsel motivasyonu artırır. Özerklik, işte seçimler yapma özgürlüğüne sahip olmak anlamına gelir. Hangi alanda çalışacağınıza karar verebilmek, tercihlerin arasında seçim yapabilmek, özerklik hissi yaratır.
- Usta Olma: İşte kendinizi geliştirmek ve yetkin bir uzman olmak içsel motivasyonu artırır. Zorlukları aşmak ve bilgi seviyenizi geliştirmek, başarı hissiyatını güçlendirir. İnsanlar, zorlukları aşmanın getirdiği keyif nedeniyle bulmaca çözmeyi tercih ederler.
- Amaç: Yaptığınız işin daha büyük bir amaca hizmet ettiğini görmek, içsel motivasyonu canlı tutar. İşinizin topluma, insanlara veya dünyaya nasıl katkıda bulunduğunu düşünmek, işinizi sadece küçük bir görev olarak değil, daha büyük bir resmin parçası olarak görmek motive edicidir.
Bu üç faktöre odaklanarak, içsel motivasyonunuzu güçlendirebilir ve uzun vadeli başarıya ulaşabilirsiniz.
Ustalık ve Akış
Ustalık, önemli bir konuda daha da başarılı hale gelmekle mümkündür. Ustalık, “akış” ile başlar; yani yeteneklerinizin meydan okumalarla örtüştüğü optimal deneyim. Şirketler, günlük faaliyetlerini “akış görevleri” ile destekler, bu görevler ne çok zor ne çok kolaydır. Ayrıca, ustalığın üç önemli kuralı da vardır: Ustalık bir zihniyettir, yeteneklerinizin sınırsız geliştirilebileceğine inanmalısınız.
İçsel motivasyonun gücünü keşfetmek ve bu prensipleri hayatınıza entegre etmek, sadece maddi ödüllerin ötesinde gerçek başarıya ve tatmine ulaşmanın anahtarı olabilir. Sen sevdiğin şeyi işin yaparsan, işini sevdiğin bir şekilde yaparsan, içsel motivasyon her an seni iteklemeye devam edecektir. Umarım bir gün kendi oyun alanımızı işimiz yapma şansına erişiriz.
İlginizi çekebilir : Motivasyonu Düşenlere Güç Kaynağı Olacak 3 Muhteşem Film