Üniversitenin ilk iki senesi aslında okulu tanımayla arkadaş edinmekle geçer. Bu sürece biz öğrenciler olarak uzun adaptasyon dönemi diyoruz. Fakat bu dönem biter bitmez ise kafamıza yeni bir düşünce takılıyor. Bu düşünceye de biz idrak etme veya gerçeğin farkına varma olarak nitelendirebiliriz. Ben neyin farkına varıyorum derseniz ya bu sene ya da bir sonraki sene üniversiteden mezun olacağımın ve daha hala hiçbir şey yapmamış olduğumuzun…
Bunun olmasının nedeni ise zamanın ne kadar çabuk geçtiğini anlamamamızdır. Diyoruz ki daha çok var zamanı gelince bakarım. Ama öyle olmuyor, bir anda mezuniyet senin kapını çalıveriyor. İşte bu noktada yapmamız gereken şey kendimizi diğer yaşıtlarımızdan farklı kılmak. Kendimizi yaşıtlarımızdan ayrıştırırken aynı zamanda eksiklerimizin de farkına varıp onları düzetmemiz gerekir. Şimdi sizlere kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak kendimizi mezun olmadan önce nasıl geliştirmemiz gerektiği ilgili bazı tüyolar vermeye çalışacağım.
1) Öğretmenlerle olan iletişim:
Okuduğumuz üniversitenin bizlere katacağı en büyük artı çoğumuzun da ailelerinden veya yaşça daha büyük arkadaşlarından duyduğu networking kelimesidir. Networking sadece üst düzey çalışanlarla veya şirketlerin İnsan Kaynakları departmanıyla elde edilen bir şey değildir. Buna ilk başta aslında okuldan başlamak gerekir çünkü her ne yaşta olursak olalım bizi ailelerimizden sonra en iyi tanıyan kişilerden biri öğretmenlerimizdir. Onlara kendimizi ne kadar düzgün ifade edersek, hedeflerimizi, ilgi alanlarımızı, geleceğe dönük planlarımızı anlatırsak öğretmenlerimiz bizlere yol göstermek için ellerinden geleni yapacaklardır.
Hem de biz öğrencilerin en büyük #networking kaynağı olacaktır. Neden derseniz? Üniversite hocalarının çoğu çok iyi yerlerde üst düzey pozisyonlarda çalışmış, Türkiye’deki veya Dünya’daki en iyi üniversitelerde eğitim görmüş kişilerdir ve onların da kendilerinin elde ettikleri birçok bağlantı var. Bu kurulan iletişim sayesinde de öğretmenlerimiz bile bazen bizim haberimiz olmadan bu tanıdıklarına bizlerden bahsedebiliyor ve bize bir kapı aralayabiliyorlar. Benim yaşadığım da buna benzer bir örnek, Sabancı Üniversitesi’ndeki bir öğretmenim sayesinde geçtiğimiz yıl gerçekleşen uluslararası bir konferansta sunum yaptım ve birçok ülkeden gelen öğretmenlerle ve üniversite temsilcileriyle tanışma fırsatım oldu. Bu da benim kendime kattığım artılardan sadece bir tanesi. Bu yüzden tavsiyem öğretmenlerinizle elinizden geldiğince iletişim halinde olun ve onların sizi ismen tanımasını sağlayın.
2) Farklı projelere katılma
Günümüzde birçok alanında başarılı şirket üniversite öğrencilerini fikir üretmeye teşvik etmek amacıyla farklı alanlarda yarışmalar düzenliyor. Bu yarışmaların amacı her ne kadar öğrenciler tarafından şirketlerin öğrencilerin fikirlerine muhtaç olduğu için bu yarışmaları düzenliyor gibi algılansa da aslında durum çok farklı. Şirketler yeni nesillerin düşünce yapılarını anlayabilmek ve kendilerini de bu doğrultuda geliştirebilmek adına yarışmalar organize ediyorlar. Öğrenciler hem bireysel hem de takım halinde yarışıp projeler üretiyorlar ve kazansalar da kazanmasalar da bunları kendi özgeçmişlerine yazabiliyorlar. Peki bu yapılanların öğrencilere ne gibi kazanımları var?
Şirketlerin çalışma ortamını görerek orada çalışmak isteyip istemediğinizi anlayabiliyorsunuz, çalışanların size karşı davranışlarını inceleyebiliyorsunuz ve en önemlisi şirket gerçekten dışardan göründüğü gibimi bunu anlama fırsatınız oluyor. Yarışmalar size başka bir vizyon ve düşünce yapısı katmasının yanı sıra takım olma becerisi de kazandırıyor. Geçtiğimiz sene kendimi geliştirmek ve şirketleri tanımak için birçok sektördeki firmanın düzenlediği yarışmalara ve etkinliklere hem bireysel hem de takım arkadaşlarımla katıldım. Bu etkinlikler bana hem fikirlerimi başkalarına açıkça anlatabilmemi sağladı hemde topluluk karşısında konuşma yetimi geliştirdi. Şirketlere bir içerik geliştirirken de ben ileride ne yapmak ve yapmamak istediğimi öğrendim. Bu gibi etkinlikler herkese farklı boyutta bir şeyler katar bana ise kattıkları bu yönde. Bence üniversite hayatında mutlaka farklı projelere katılıp kendimizi sınamamız gerektiğine inanıyorum.
Nitshona Saporta