Kariyer planlaması yaparken kararsız kalmak, çaresiz hissetmek kaçınılmazdır. Özellikle üniversite döneminde öğrenciler kariyer yolculuğu için bir rota belirlemekte zorlanıp yol gösterebilecek birilerini arar. Aynı süreci yaşamış mentorlardan alınan tavsiyeler, mentinin daha etkili olmasına, yeni beceriler öğrenmesine, kendine daha fazla güvenmesine ve genel kariyer gelişimi için daha iyi kararlar almasına yardımcı olabilir. Mentorlar da, mentilerinin geliştiğini görmenin verdiği memnuniyet de dahil olmak üzere pek çok yeni öğreti ile bu süreci tamamlar.
Bu yazımızda, mentorluk sürecinin ne olduğuna ve bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğine değindik. Keyifli okumalar!
Mentorluk Nedir?
Mentorluk; belirli bir alanda uzmanlığa sahip kişiler tarafından deneyim paylaşımı, rol model olma, rehberlik etme ve gelişimsel destektir. Bilgi, deneyim ve beceri setine dayalı bir öğrenme ortaklığı olarak da tanımlanabilir. Mentorluk ve mentilik karşılıklı güvene dayalı, ortak çaba gerektiren ve tamamen kişi odaklı bir süreçtir.
Mentor ve Menti Kimdir, Kim Değildir?
Mentor, mentinin kendi bilgeliğini keşfetmesi için alan yaratır. Kişisel ve mesleki deneyimlerini rehberlik etmek, ilham vermek için kullanır. Kendi fikirlerini mentiye empoze etmeye çalışmaz ve menti adına kararlar almaz. İyi bir mentor, bu sürecin tek taraflı olmadığını bilmelidir. Menti ile birlikte çıkılan bu yolculukta kendisi de gelişir, öğrenir ve birçok konuda farkındalık kazanır.
Menti ise kariyer gelişimi için gerekli adımları atmaya hazır hisseden kişidir. Farkındalığını artırıp kariyer yolculuğunda daha emin ilerlemek isteyen herkes menti olarak nitelendirilebilir.
Mentorluk Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?
İyi bir mentor;
- Bir önceki mentorluk deneyimi ile şu ankini kıyaslamamalıdır.
- Yeni bakış açıları geliştirmek için güçlü sorular sorarak mentinin kendi cevaplarını bulmasına yardımcı olmalıdır. Tıpkı bir hikaye anlatıcısı gibi ilgili olduğunda kendi hikayesini ve tecrübelerini paylaşarak ilham vermelidir.
- Profesyonel network kurmayı, geliştirmeyi ve sürdürebilmeyi öğretmelidir.
- Mentiyi desteklemeli ve yeni adımlar atabilmesi için cesaretlendirmelidir. Bunu yaparken sınırlarını bilerek kendini geliştirme sorumluluğunu mentiye bırakmalıdır.
- Mentiyle aralarındaki ilişkiye bağlı kalmalı ve menti için kendi hayatında zaman yaratmalıdır.
- Gizlilik ilkesine saygı duyarak, açık ve net sınırları olan güvenli bir alan oluşturmalıdır. Danışanını derin ve aktif şekilde dinlemeli, sonrasında sırayla ve yapıcı geri bildirimlerde bulunmalıdır.
- Rehberlik ederken mentinin değer ve inançlarına saygılı olmalıdır.
- Mentiye garanti sonuçlar vadetmemelidir.
- Mentinin kişisel bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaşmamalıdır.
- Savunmaya geçerek, tartışma çıkaracak şekilde davranmaktan kaçınmalıdır.
İyi bir menti;
- Konfor alanından çıkmaya hazır olmalıdır.
- Mentor ile duygusal bağ kurmaktan kaçınmalıdır.
- Mentordan sorunları onun için çözmesini beklememelidir.
- Elde edilen olumlu ya da olumsuz sonuçlar için mentoru sorumlu tutmamalıdır.
- Görüşmelere hazırlıksız gelmemeli, her zaman yeni adımlar için hevesli olmaya çalışmalıdır.
İlginizi çekebilir: Başarıya Giden Altın Kural: Okul (!)
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.