Özellikle üniversite dönemimizde kariyer yolumuzu çizmek için bize yol gösterecek birilerini ararız. Üyesi olduğumuz kulüplerin veya kariyer programlarının çeşitli mentorluk programlarına katılırız ve eşleştiğimiz mentorle çeşitli buluşmalar gerçekleştirip mentorumuzun kariyer hikayesinden, verdiği tavsiyelerden veya bize gösterdiği yoldan yola çıkarak kendi hikayemizi yazmaya çalışırız.
Fakat hayatımızın çoğu yerinde olduğu gibi bu mentorluk konusunda da artık efsaneleşmiş bazı tanımlar ve kavramlar vardır. Etrafımızda artık neredeyse resmileşmiş ve her şeyin bir sistem üzerinde yapıldığı hissiyatını taşıyan mentorluk kavramı hakkında bildiklerimiz aslında ne kadar doğru?
Youthall olarak mentorluk adına bahsedilen ve doğru olduğu düşünülen 3 düşünceyi sizin için derledik.
İyi okumalar!
1) Birisine mentorun olması için ona bunu resmi bir şekilde sorman gerekir.
İletişiminin iyi olduğu, bunun dışında sana kariyerin ve geleceğin anlamında iyi gelebileceğin düşündüğün biriyle konuşmak her zaman faydalıdır. Buradaki ipucu ise bunu hiçbir zaman resmiyete dökmeye ihtiyacının olmamasıdır. Sana kariyerinde olumlu yönde yol gösterecek kişi ders aldığın bir profesör veya staj yaptığın işindeki bir patronun olabilir. O kişiye kafandaki soruları sormanın veya kariyerinde sana yol göstermesi için bir kahve içmeye davet etmenin ise mentor-menti gibi bir resmiyete ihtiyacı yok.
2) Kendi alanından birisiyle mentör olman gerekir.
Günümüzde doğru olmayan algılardan biri ise mentor ve mentilerin çalışma alanlarının birbiriyle eşleşmesi gerektiği düşüncesi. Mentorunun sana kariyerinde yol göstermesi gerektiği senin ufkunu açması ve farklı perspektifleri sana gösterebilecek şekilde yaklaşması gerekir. Belki seninle aynı alanda olan bir mentorunun olması gelecekte kurmak istediğin kariyerinin detaylarını öğrenmede yardımcı olabilir. Ama farklı alanda bir mentor sana olaylara her zaman baktığından daha farklı bir açıda bakmana yardımcı olabilir.
3) Sadece tek bir mentorun olmalıdır.
Hayatta sadece tek bir sorumluluğun veya rolün olmadığı gibi tek bir mentorun olması gerektiği gibi bir kısıtlaman da yok! Kariyerin konusunda karar vermekte zorlandığın bir dönemde sana birden fazla bakış açısını gösterecek birbirinden farklı geçmişlere ve kariyerlere sahip kişilerle iletişimde kalman senin için oldukça faydalı olacaktır. Bunun dışında kariyer hayatın için bir mentorun olacağı gibi, akademik hayatın veya kişisel hayatın için de farklı mentorlerin olması da hayatına pozitif bir etki yaratacaktır.