Markaların Pazarlama Kurnazlığı: Planlı Eskitme Nedir?

Teknolojinin gelişme hızı, her şeyin eskisinden daha çabuk eskidiğinin mükemmel bir örneği. Birkaç ayda bir değiştirilen hızlı moda giyim ürünleri, altı ayda bir piyasaya sürülen akıllı telefonlar mevcut ürünleri eski ve gereksiz hale getiriyor.

Bir ürünün modasının geçmesinin en yaygın yolu, onun yerine yeni bir şey getirilmesidir ve planlı eskitme tam da bu noktada devreye girer. Birçok şirketin kar elde etmesinin temel yapı taşlarından biri olan planlı eskitme, bir ürünün istenmeyen ya da işlevsiz görünmesi için çeşitli yöntem ve stratejilerin kullanılmasıdır. Buradaki amaç, bu anlık satın alımlarla değiştirilen ürünler iyi işlev görse bile, tüketiciyi daha yeni ürünleri satın almaya ikna etmektir.

Planlı Eskitme Nedir?

Planlı eskitme, üreticilerin kasıtlı olarak ürünleri zamanından önce bozulacak veya güncelliğini yitirecek şekilde tasarladığı, genellikle başka bir ürün ile değiştirmek ve tüketimi artırmak amacıyla uygulanan iş stratejisidir.

Bu strateji, daha üstün bir modelinin tanıtılmasıyla veya mevcut modelin belirli bir noktadaki fonksiyonunu belirli bir zaman dilimi içinde eski veya işe yaramaz hale getirmek için kasıtlı olarak bir ürünün tasarlanmasıyla uygulanabilir. Her iki durumda da tüketiciler yeni nesil ürünleri eski ürünlere tercih etme eğilimi göstereceklerdir.

Planlı eskitme stratejisi, modadan teknolojiye kadar birçok tüketici endüstrisinin temelidir.

Yavaşlatılan iPhone’lar

Planlı eskitmenin en ünlü örneklerinden biri, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple’dan geliyor. Apple, eski iPhone modellerinin yazılım güncellemeleri nedeniyle yavaşladığı iddialarını kabul etti ancak bunun yazılımdan ziyade pil performansının düşmesinden kaynaklandığını öne sürdü. Birçok iPhone kullanıcısı, telefonlarının kullanılamayacak kadar yavaş olmasının ayrıntılarını paylaşırken Apple, yeni yazılımla telefonların hızlanması için iPhone pil değiştirme fiyatlarının geçici olarak düşürüldüğünü ve cihazların tekrar yavaşlamamasını sağlamak için gelecekte daha fazlasını yapma sözü verdi.

Hızlı Moda, Düşük Kalite

Moda trendleri çok hızlı değişiyor ve tüketiciler bu değişime ayak uydurmak için hızlı modaya ihtiyaç duyuyor. Buna rağmen hızlı moda markaları, değişen trendler söz konusu olduğunda lider değil takipçidir. Popüler giyim seçimlerini takip ederler ve bunları hızlı biçimde pazara sunarlar. Bu durum, bir moda trend olmaya başladıktan birkaç hafta sonra vitrinlerde yerini alabileceği anlamına geliyor.

Hızlı moda şirketlerinin benimsediği planlı eskitme modelinde, zamana dayanacak giysiler tasarlamak yerine trendlerden oluşan bir anlayış öne çıkıyor. Satışa sunulan ürünler, uygun fiyatlı olabilir ancak düşük kaliteli ve hem insanlar hem de çevre üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

İlginizi çekebilir: Akademik Kariyerin İlk Adımı: Yüksek Lisans Eğitimi

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın