Akademik Kariyerin İlk Adımı: Yüksek Lisans Eğitimi

Akademik kariyer yapmak isteyenlerin atacağı ilk adım olan yüksek lisans, öğrencilerin yönelmek istedikleri alanı belirlemelerinde ve bu alanda uzmanlaşmaya başlamalarında çok büyük bir öneme sahiptir. Yüksek lisansa başlamak için çeşitli sınavlardan yeterli puanları almak, yüksek bir GANO’ya sahip olmak ve başvuracağınız alanın bilim sınavından iyi bir not almak gerekir. Bu yazımızda yüksek lisans nedir, nasıl yapılır, başvuru tarihleri nelerdir bunlardan bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz!

Yüksek Lisans Nedir?

Yüksek lisans, tezli ve tezsiz olmak üzere gerçekleştirilen iki yıllık bir eğitim programıdır. Lisans eğitimi sonrasında başvurulabilen programlar, akademik kariyerini ilerletmek isteyenler için doktora eğitimiyle devam edebilmektedir. Tezli yüksek lisans, isminden de anlaşılacağı üzere bir tez yazma süreci gerektirir ve akademik kariyer yapmak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Tezli yüksek lisansını başarıyla tamamlayan ve tezini teslim eden öğrenciler, alanlarına göre mesleki unvanlar edinirler. Bunlar “Türkolog”, “Yüksek Mimar” ve “Bilim Uzmanı” gibi unvanlardır. Tezsiz yüksek lisans ise daha çok iş hayatına yönelik kazanımlar edinmek amacıyla tercih edilir. Biz bu yazımızda akademik kariyer yapmayı düşünenler için tezli yüksek lisansı ve gereklerini ele alacağız.

Tezli Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

Tezli yüksek lisans önemli bir eğitim programı olduğu için başvurusunda da birçok sınavdan başarı elde etmiş olmak gerekir. Bunun için öncelikle bir dil puanına sahip olmanız, ALES’ten iyi bir puan almanız ve lisans not ortalamanızı da olabildiğince yüksek tutmanız gerekir. YDS ve YÖKDİL gibi dil sınavları için baraj puan 40 olsa da üniversiteler kendi baraj puanlarını belirleyebilirler. Şu an içinde bulunduğumuz pandemi, sınavların ertelenmesine sebep olduğu için bazı üniversiteler başvurularda dil şartını kaldırdı. Bunu araştırmanızı öneririz. ALES için baraj puan 55 olsa da yine üniversiteler kendi baraj puanlarını belirleyebilirler ve bu baraj çoğunlukla 70 puan civarında olur. Her üniversitenin başvuruyu etkileyen yüzde oranları değişebileceği gibi ALES’in etkisi çoğunlukla %50’dir. Bu sebeple ALES’ten yüksek bir puan almak sizi öne geçirecek etkenlerden biridir. Başvurmak için gereken GANO sınırı da yine üniversiteden üniversiteye göre değişmekte olup çoğunlukla 2-2.50 not ortalaması başvuru yapmak için yeterlidir. 4 üzerinden en az 3 olan ortalamalar ise kabul edilme şansınızın artması demektir. Ardından istediğiniz alanın üniversite tarafından yapılan bilim sınavına da katılmanız gerekir ve tüm bu sınavların ortalamasıyla genel bir başarı puanı elde etmiş olursunuz. Bu puan sonucunda mülakata girmeye hak kazanırsanız olumlu geçmesi durumunda ilgili programa kabul edilirsiniz.

Yüksek Lisans Başvuruları Ne Zaman Gerçekleşir?

Üniversitelerin yüksek lisans eğitimleri ilgili enstitülerin bünyesinde verilir. Başvuracağınız alanın hangi enstitüde yer aldığını öğrendikten sonra başvuru tarihlerini enstitü sayfasından takip edebilirsiniz. Başvurular senede iki defa olarak güz ve bahar döneminde olabildiği gibi bazı programlarda yalnızca bahar döneminde olmaktadır. Lisans döneminiz bitmeden veya başvuru tarihleri yaklaşmadan gereken puanlarınızı toplamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede daha rahat bir çalışma süreci gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yüksek lisans programında okurken dahi araştırma görevlisi gibi ilanlara başvurabileceğinizi ve üniversitelerde işe başlayabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Umarız hedefleri için çalışan herkes bu yolda başarıya ulaşır!

İlginizi çekebilir: Adım Adım Hayatınızın Başrolü Olun!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın