İş aramaya başlamanın büyük bir hazırlık gerektirdiği yadsınamaz bir gerçek. Bu nedenle, iş arayışınızda sizin için bir “vitrin” görevi gören CV’nizin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunun farkında olmak gerekiyor. Elbette işe alıp alınmayacağınızda en büyük etki mülakat aşamasında sağlanır, ancak mülakat noktasına gelmeniz için ilk olarak CV’nizin hata bulunmayan, kusursuz bir profil çizmesi gerekiyor.
CV’niz için mülakat bir format tutturmak ve eklenecek bilgilerin neler olacağına karar vermek da oldukça zahmetli bir süreçtir ve dikkatli bir planlama gerektirir. CV’nizde bulunan en ufak bir hata dahi işe alım uzmanının sizi değerlendirmemesine yol açabilir. Peki, CV hazırlarken hangi hataları yapmaktan kaçınmak gerekir?
İşte yetenek kazanımı uzmanı Arabella Podmore’a göre CV’nizde asla olmaması gereken 6 hata…
CV’nize Önemli Verileri Eklemeyi Unutmayın
CV’nize hangi bilgileri ekleyeceğinize karar verirken nitelik ve deneyimlerinizi öne çıkarmayı tercih edebilirsiniz. Bu tür bilgiler elbette oldukça önemlidir ve CV’nizde mutlaka olması gerekir, ancak bunların yanında deneyimlerinizi destekleyecek niceliksel verileri de unutmamak oldukça önemlidir.
“Başarılarınızı desteklemek için veri veya rakam kullanmamak, CV’nizi belirsiz ve etkisiz hale getirebilir,” şeklinde kaydeden Podmore, bir işi kapmak için gerekli yetenek ve sahip olduğunuzu göstermeye ek olarak başarı kapasitenizi de ortaya koymanız gerektiğini ifade ediyor:
“Mümkünse başarılarınızı sayılarla ifade edin—büyüme oranları, gelir artışları veya tamamlanmış projeler gibi. Bu, inandırıcılığı artırır ve ölçülebilir başarılarınızı gösterir.”
Sektörünüze bağlı olarak ekleyeceğiniz istatistikler değişiklik gösterebilir ancak kariyeriniz rakamlarla ilgili olmasa bile önemli verileri vurgulamanın bir yolunu bulabilirsiniz. Örnek olarak, CV’nizde kaç kişiyi yönettiğiniz veya kaç müşteriye hizmet verdiğiniz gibi rakamsal verilere CV’nizde yer verebilirsiniz.
CV’nizin Düzenli Olmasına Özen Gösterin
Kreatif ya da görsel bir sektörde olmasanız bile CV’nizin gormatı oldukça önemlidir. Yazılım mühendisi bir kişinin CV’si format açısından pek tabii bir marka yöneticisininki kadar gösterişli olmayabilir, ancak bu, dikkat etmeniz gereken unsurlar olmadığı anlamına gelmez.
Temiz ve düzenden yoksun bir CV’yi okumanın zor olduğunu belirten Podmore, konuya ilişkin olarak “Açık başlıklar, madde işaretleri ve tutarlı bir format kullanarak özgeçmişinizin kolayca gezilebilir olmasını sağlayın,” ifadelerini kullanıyor.
CV’nizi Başvurduğunuz Role Göre Özelleştirin
Uzun uğraşlarla kusursuz bir hale getirdiğiniz CV’nizi sonrasında başvuracağınız farklı rollere göre özelleştirmek kulağa pek cazip gelmeyebilir çünkü bu, CV’nizi değiştirmek zorunda olduğunuz anlamına gelir. Öte yandan, Podmore’a göre hee başvuru için aynı CV’yi göndermek büyük bir hata.
CV’nizin spesifik bir role uygun bir şekilde düzenlenip düzenlenmediğini anlamak, işe alım uzmanları için oldukça basittir. Bu nedenle, CV’nizi başvurduğunuz her iş odağında özelleştirmek, söz konusu role tam anlamıyla başlı olduğunuzu gösterir.
Asla Yapmamanız Gereken Bir Hata: Yazım Hataları
Diyelim ki CV’nizde yer alacak bilgileri pür dikkat seçtiniz ve her şeyi düzenlediniz. İlk bakışta her şey kusursuz görünüyor gibi durabilir, ancak ufacık bir yazım hatası veya eksik bir noktalama işareti, titizlikle kurguladığınız CV’nize gölge düşürebilir ve işe alınma fırsatını kaçırmanıza neden olabilir.
Neyse ki bu önlemesi oldukça kolay bir problemdir. Yazım hatalarının ve eksik/yanlış kullanılmış noktalama işaretlerinin önüne geçmek için bir tanıdığınızdan CV’nizi kontrol etmesini isteyebilir veya ChatGPT gibi yapay zeka araçlarından destek alabilirsiniz.
CV’nizde Açıklanamayan Boşluklar Olmamasına Dikkat Edin
Eğer iş geçmişinizde bir boşluk varsa bu boşluğun nedenini açık bir şekilde belirtmek, işe alım uzmanlarının kafasında oluşabilecek endişeleri giderebilir. Bu nedenle, bu boşlukları doldurmak ve CV’nizde şüphe oluşturabilecek hiçbir nokta olmamasına özen göstermek, mülakata giden yolda daha sağlam adımlarla ilerlemenize yardımcı olacaktır.
Başarılarınızı ‘Parlatın’
CV’nizin temel amacı, sizin kim olduğunuzu ve başvurduğunuz şirkete neler katabileceğiniz olabilecek en basit ve net şekilde ortaya koymaktır. Bu yüzdendir ki o ana kadar elde ettiğiniz başarıları CV’nizde öne çıkarmanız oldukça önemlidir. Spesifik başarıları vurgulamamayı, büyük bir fırsatın kaçırılması olarak gören Podmore, konuya ilişkin olarak “İşe alım uzmanları, hangi etkileri yarattığınızı görmek ister. Her rolde elde ettiğiniz önemli başarıları açıkça belirtin.” ifadelerini kullanıyor.
Başka bir deyişle, CV’nizi hazırlarken başarılarını sergileme konusunda mütevazi olmaktan kaçının! Tabii, siz yine de çok abartmayın.
İlginizi çekebilir: CV’nize Hangi Becerileri Eklemelisiniz? Cevabı Bu 10 Tüyoda Saklı!