Kurumsal sürdürülebilirliğe değinmeden önce dilerseniz günümüz dünyasında sıkça karşımıza çıkan “sürdürülebilirlik” kavramına bir göz atalım. Sürdürülebilirlik adından da tahmin edebileceğimiz gibi, dünyanın ve canlıların devamlılığını amaçlamaktadır. Geleceğe daha iyi ve sürekli bir dünya bırakmak adına çalışmalar içerisinde olmaktır da diyebiliriz. Bu nedenle doğanın istikrarı adına sürdürülebilirlik ve doğaya uyumluluk ilişkisi önem taşımaktadır.
Kurumsal sürdürülebilirlik ise, dilimizde yer etmeye çoktan başladı. Kurumsal anlamda uzun ömürlü ve verimli çalışma stratejileri oluşturmayı amaçlayan bu kavram, çalışmalarına hedef kitleleri analiz etmekle başlamaktadır.
Artık bireyler, kuruluşlar ve hükümetler politikalarının önemli bir parçası olarak sürdürülebilirliği öne çıkarmaktadır. Toplumun çevre üzerindeki etkilerinin farkına varıldığı bu zamanlarda, bu aktörlerin sürdürülebilir bir geleceğe yönelik attıkları ortak adımlar, kurumsal alanda büyük değişikliklerin gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Kurumsal Sürdürülebilirliğin Üç Ana Noktası
Kurumsal sürdürülebilirlik üç farklı başlıkta toplanmaktadır: sosyal, çevresel ve ekonomik. Bu temel noktalar, kurumsal sürdürülebilirliği verimlilik, devamlı büyüme ve şirket bünyesine katkı sağlaması adına benimsenmektedirler.
-
Sürdürülebilir Ekonomi
Ekonomi noktasında asıl vurgulanması gereken, kazanılan para ve etik değerler arasındadır. İşletmelerin devamlılığında mali planlama büyük önem taşır fakat daha fazla kar etmek adına etik değerlerden uzaklaşmak, çevresel sorunları görmezden gelmek uzun vadede başta şirketin kendisine zarar vermektedir. Bu nedenle sürdürülebilir ekonomi, etik değerlerle gerçekleştirilen çevreye duyarlı mali planlamaları içermektedir.
-
Sürdürülebilir Sosyallik
Sürdürülebilir sosyallik, şirket içi iletişimi ve şirketin dış ilişkilerini kapsamaktadır. Güvenli bir çalışma ortamı, beceri ve motivasyonun önemsendiği, baskıdan uzak, seviyeli çalışma ortamları iyi bir sosyal iletişim sunmaktadır. Şirket iletişiminde sürdürülebilir bir şekilde sağlanan sosyallik, uzun vadede büyük artılar sağlamaktadır.
-
Sürdürülebilir Çevre
Sürdürülebilir bir çevre için şirketlerin attıkları adımlar, doğa için kuşkusuz en önemli adımları içermektedir. Şirketlerin karbon ayak izlerini azaltmak üzere attıkları adımlar, hem tasarruf hem de çevre bünyesinde değerlendirildiğinde her iki taraf için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin günümüzde sıkça karşılaşmaya başladığımız plastik odaklı ambalajların, geri dönüştürülebilir malzemeler ile değiştirilmesi sürdürülebilir çevre için atılmış adımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kurumsal sürdürülebilirlik bir şirketin tüm faaliyetlerini kapsamaktadır. Sürdürülebilirlik politikaları içerisinde olan şirketler, birçok çevresel problemin çözümüne karşı sorumluluk aldıklarını ilan etmiş olurlar. Çevre bilincine sahip kurumların ortak çabalarıyla gelecek nesiller için daha iyi bir dünya bırakılabilir. Böylelikle iklim değişikliği, su, toprak ve hava kirliliği, gürültü kirliliği, biyoçeşitliliğin bozulması gibi birçok evrensel soruna karşı etkin bir direniş gösterilebilir.
Şirketlerin giderek insanlaştırıldığı bu yeni dönemde sosyal sorumluluk projeleri hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda.Youthall’un yaptığı 2021 değişen genç yetenek trendleri araştırmasında da katılımcıları şirketlerine bağlayan faktörlerin başında “yaptıkları işte anlam arama” kavramı öne çıkıyor.
Türkiye’nin en büyük şirketlerinin değerlerini nelerin oluşturduğunu, toplum için hangi sosyal sorumluluk hareketleri başlattıklarını öğrenebileceğin ve birbirinden değerleri sürdürülebilirlik projelerinin detaylarını dinleyeceğin Social Awareness Career Summit ile kariyerine yön vermek için hemen kayıt ol!
İlginizi çekebilir: İklim Değişikliği Nedir? Bilinçlenmek İçin Basit Bir Rehber!