Birçok şirketin işine ara vermek zorunda kalması ve korona virüsün getirdiği sosyal izolasyon önlemleri nedeniyle işsizlik rekor seviyeye ulaşmış olsa da nasıl adapte olabileceğinizi biliyorsanız ve yaratıcılığınızı ön plana çıkarabilirseniz bir staj yapabilirsiniz.
Bu kriz döneminde staj arayan veya henüz yapacağı güvence altına aldığı stajını yapmayan öğrenciler için işte 5 ipucu!
1. Sanal staj süreçleri olan şirketleri ön sıraya alın.
Brandeis Üniversitesi tarafından 283 işveren ile gerçekleştirilen işveren anketine göre, işverenlerin % 16’sı staj tekliflerini iptal etmiş olsa bile işverenlerin yaklaşık % 40’ı bu dönemde sanal bir staj programına geçiş yapmış durumda.
Mevcut bir işveren ile görüşme halindeyseniz ve işveren sanal bir staj programına geçiş yapmadıysa kendi inisiyatifinizi alarak staj programına kabul edilmeniz durumunda sanal olarak göstereceğiniz performans ve projelerle ile ilgili ikna edici olmaya çalışabilirsiniz. Belirli bir proje üzerinde çalışan işverene nasıl yardımcı olabileceğinizi veya bu kriz sırasında ihtiyaçları olan bir boşluğu doldurmalarına nasıl yardımcı olabileceğinizi paylaşabilirsiniz. Bir sektörü denemek veya başka türlü belki de staja kabul edilemeyeceğiniz bir yerde bir işverenle çalışmak için bu durumdan faydalanmaya çalışın.
Mevcut krize daha fazla işveren uyum sağladıkça, en iyi işverenlerden daha fazla sanal staj ilanı bulabileceksiniz.
2. Kısa dönemli staj bulmaya odaklanın.
Kısa dönemli stajlar, uzun dönemli ve kapsamlı bir staj programı yerine proje bazlı görevlerdir. Kendinizi bir şirket için bir proje üzerinde çalışan bağımsız bir çalışan olarak düşünün. Projeyi tamamladığınız zaman diliminin sonunda o şirket ile olan ilişkiniz tamamlanır. Özellikle değişen ekonomi ile beraber bir süre ekibine profesyonel bir çalışma arkadaşı dahil etmekte zorlayanacak olan “start-up”lar ile iletişime geçip onların projelerinde yer almayı teklif edebilirsiniz. Böylece hem “start-up”ta çalışıp deneyim kazanırken bir projenin parçası olabilir ve hangi alanda kendinizi geliştirmek isteyip istemediğiniz konusunda aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.
3. İşe alımlara devam eden şirketlere odaklanın.
Bazı sektörlerde yaşanan zorunlu işe ara vermelere rağmen bu dönemde işleri artarak devam eden sektörlerinde olduğu kesinlikle aşikar. Bazı sektörlerde son derece ciddi sayılarda işe alımlar yapmaya devam eden şirketler de mevcut. Özellikle teknoloji şirketlerine, sağlık hizmetlerine, finansal hizmetlere, yazılım ve danışmanlık hizmetlerindeki sektörlerin iş yükü azalmanın yanında ciddi artış göstermiş durumda.
İşe alıma devam eden şirketler hakkında dünyada kitle kaynaklı bilgi içeren birçok web sitesi mevcut. İsmyinternshipcancelled.com ve candor.co gibi sitelerden her ikisi de düzenli olarak güncellenen listelere sahip. Listelerden faydalanabilirsiniz tabii ama hiçbir liste bu dönemde kesin bilgi aktarmayacaktır. İşe alma planları hakkında bilgi edinmek için işverenlerin sosyal medya hesaplarına ulaşmak ve direkt onlardan bilgi almak en doğru yöntem olacaktır. Bu dönemde bir staja başvurmadan önce işverenleri ve yaptıkları güncel alımları araştırmak rastgele özgeçmiş göndermekten daha verimli olacaktır.
4. Beklentilerinizi esnetin.
Salgın bize en iyi planların bile ne kadar hızlı değişebileceğini gösterdi. Düşüncelerinizi ve başvurduğunuz rol ya da endüstri türlerini genişletin. Örneğin bir üniversite laboratuvarında artık staj pozisyonu açmayan bir alanı takip etmeye çalışmak yerine sağlık şirketlerinde farklı pozisyonlarda açılacak pozisyonları göz önünde bulundurun.
Global bir danışmanlık firmasında staj yapmayı planlıyorsanız, bu krizde daha küçük ölçekli yerel şirketlere yada kar amacı gütmeyen kuruluşlara bakabilirsiniz. Daha önce şans vermeyi düşünmediğiniz ama bir kampüs etkinliğinde veya sosyal bir alanda karşınıza çıkan farklı sektör ve şirketleri düşünün. Bu esneklik belki de size hayalinizdeki alan olduğunu bilmediğiniz bir alanda deneyim kazanıp kariyer kapılarını kolay aralama fırsatı sunacak, kim bilir? 🙂
5. Online eğitimlerle becerilerinizi geliştirin.
Resmi bir staj veya yarı zamanlı bir iş bulmakta zorluk çekiyorsanız – bu yaz ya da her zaman – yeni becerileri tanımlamak ve geliştirmek için zamanı kullanın. Nihayetinde, işverenler kendilerine hangi becerileri kazandıracağınıza değer verecektir. İşverenlerin sözlü ve yazılı iletişim ve problem çözme gibi özgeçmişlerde aradığı en iyi beceriler, şu anda evde oluşturabileceğiniz becerilerdir.
LinkedIn Learning – birçok üniversite aracılığıyla kullanılabilir – yeni programlama dilleri ve benzeri eğitimler gibi teknik beceriler öğrenmek için harika uzmanlar tarafından yönetilen kurslara erişim sağlar. Mesleki ve kişisel gelişimin yanı sıra yeni akademik beceriler öğrenmek, kişisel finans veya sanat vb. beşeri bilimler kurslarına göz atmak için Khan Academy’yi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca EdX ve Coursera da ücretsiz dersler alarak sertifika programarında yer alabileceğiniz diğer seçenekler arasında. Farklı alanlarda ücretsiz online eğitimlere erişmek için listelediğimiz Ücretsiz Online Eğitim Alabileceğiniz 7 Harika Web Sitesi bu süreçte size oldukça yardımcı olacaktır.
Bu süreçte kendi projelerinizi veya bağımsız çalışmalarınızı oluşturmak için de evde olduğunuz zamanı kullanabilirsiniz. Bir uygulama tasarlayın, kod yazın, bir pazarlama kampanyası oluşturun, bir işletme sorununu çözün, bir araştırma bildirimi yazın veya bir blog başlatın. Bu deneyimlerden herhangi birini bir özgeçmişinize, Youthall & LinkedIn profilinize gelecekteki kariyerinizde bir sonraki adımı atma fırsatına hazır olduğunuzu şirketlere göstermek için ekleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Verimliliğinizi Arttırmanızı Sağlayacak 20 Uygulama