Konfor Alanı Nedir? Konfor Alanınızdan Neden Çıkmalısınız?

Hayat, konfor alanınızın dışına çıkmak için fırsatlarla doludur fakat onları yakalamak zor olabilir. Bazen sorun, bunu yapmak için nedenlerin farkında olmamaktır. Sonuçta konfor alanı yani rahatlık hissi, en temel ihtiyaçlarımızın karşılandığını gösteriyorsa neden ondan vazgeçmeye çalışalım ki? 

Bu yazımızda, konfor alanından çıkarak öğrenme ve büyüme alanlarına geçmenin kişisel gelişime sağladığı faydalardan bahsettik. Hayatınızın bir döngüde olduğunu düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre! Keyifli okumalar!

Psikolojide “Konfor Alanı” Nedir?

Artık kültürel söyleme sıkı sıkıya bağlı olan “kişinin konfor alanından çıkması” metaforu 1990’larda popüler oldu. Konfor alanı ifadesi, yönetim düşünürü Judith Bardwick tarafından 1991 yılında Danger in the Comfort Zone adlı çalışmasında şu şekilde tanımlanmıştır:

“Konfor alanı, kişinin, genellikle risk duygusu olmadan, sabit performans düzeyi sağlamak için sınırlı bir dizi davranış kullanarak; kaygıdan bağımsız bir konumda faaliyet gösterdiği davranışsal durumdur.” 

Konfor Bölgesinden Büyüme Bölgesine

Konfor alanından çıkarken korku, her zaman panik bölgesinde olmakla aynı anlama gelmez. Aşağıdaki diyagramın gösterdiği gibi; korku, öğrenme ve büyüme bölgelerine giden yolda gerekli bir adım olabilir:

 

Konfor alanından korku alanına adım atmak cesaret ister. Net bir yol haritası olmadan önceki deneyimlerin üzerine inşa etmenin hiçbir yolu yoktur. Bu durum endişe uyandırabilir. Yine de yeterince uzun süre çabaladıktan sonra yeni beceriler kazandığınız ve artık zorluklarla başa çıkabildiğiniz öğrenme alanına girmenizi sağlar. Öğrenme döneminden sonra, kişinin daha da yüksek seviyelere ulaşma yeteneğini genişleten yeni bir konfor bölgesi yaratılır. Büyüme bölgesinde olmanın anlamı budur.

Çoğu davranış değişikliği girişiminde olduğu gibi, bir miktar öz farkındalık olmadan büyüme bölgesine geçmenin zorlaştığını belirtmek önemlidir. Bu nedenle, süreç boyunca aşağıdaki soruların yanıtlarını aramak sizler için faydalı olabilir.

  • Bölgeleriniz ne kadar büyük?

Farklı yaşam alanlarında bahsettiğimiz bölgelerin boyutu kişiden kişiye değişir. Bu yüzden konfor alanınızdan çıkabilmek için kendi sınırlarınızı iyi bilmelisiniz. Benzer şekilde, panik bölgenizin nerede olduğuna dair sezgisel bir his geliştirmelisiniz. Arada bulunan zorlukları üstlenmek sizi geliştirir, büyüme ve öğrenmeye yol açar.

  • Güçlü yönleriniz neler?

Konfor alanından büyüme alanına geçiş süreci doğrusal olmayabilir. Bu noktada, kişisel güçlü yönlerinizi anlamak ve bunlardan yararlanmak faydalı olabilir. Hatta epey yol katettikten sonra konfor alanınıza geri dönmeniz bile gerekebilir ve bu normaldir.  Süreci kendi adınıza kolaylaştırabilmek için; atılan adımları takdir etmek, belirsizliği tolere etmenize yardımcı olacaktır.

Konfor Alanından Çıkmanın 3 Faydası 

Performansı artırmanın yanı sıra, konfor alanından çıkmanın dolaylı faydaları da vardır. Şimdi bu faydalardan bahsedeceğiz. 

1. Kendini gerçekleştirme

Birçoğumuz için kendini gerçekleştirme, konfor alanından çıkmak için güçlü bir teşvik görevi görür. Konfor alanından ayrılma kararı kişinin değerleriyle uyumlu olduğu sürece bu değişim, kendini gerçekleştirme için bir teklifte bulunmaya benzer. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde hayal kırıklıkları yaşamamak ve tereddüte düşmemek için insanın kendini gerçekleştirme yolunda adımlar atması önemlidir. 

2. Büyüme zihniyetinin geliştirilmesi

Konfor alanından kasıtlı olarak çıkmak, büyüme zihniyetini geliştirmekle paralel gider. Sabit zihniyet bizi başarısızlık korkusuyla tuzağa düşürürken, büyüme zihniyeti mümkün olanı genişletir. Yaşam alanlarında olumlu sonuçlara yol açan sağlıklı riskleri öğrenmek ve almak için bize ilham verir

3. Daha fazla öz yeterlilik

Konfor alanından çıkmak, en azından bir dereceye kadar başarının kaçınılmaz olduğu bir deneme yanılma aşaması anlamına gelir. Bu başarıyı yaşamak, büyümeye başlayan yeteneğimize olan inancımızla öz yeterliliğimizi geliştirir.

Son olarak, konfor alanından çıkmanın faydalarını gözlemlemek muhtemelen bir gecede mümkün olmayacaktır. Yine de, başarı ve güvenin kümülatif artışı konfor alanımızdan çıktıktan sonra yaşadığımız panik duygusunu hızla yok edecek; kişisel gelişimimizin zirve yaptığı büyüme alanına doğru bizi emin adımlarla ilerletecektir. 

İlginizi çekebilir: Konfor Alanınızdan Çıkmanızı Sağlayacak 4 İpucu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın