Ne iş yaparsanız yapın hangi yaşta olursanız olun, kişisel gelişim hayatın bir parçası. Yerinizde saymak istemeyip kendinize daha fazla şey katmak istiyorsanız bu alana daha fazla önem vermelisiniz. Eminim ki birçok insan bunu yapmaya hevesli. Çünkü bir kitapçıya girdiğimizde kişisel gelişime yönelik, üzerinde süslü başlıklar bulunan kitaplar hepimizin ilgisini çekiyor. O zaman gelin kişisel gelişimi arttırmak için gerekli 5 maddeyi birlikte inceleyelim.
1) Swot Analizi yapın
Bu analizi yaparak güçlü yanlarınızı (strength), zayıf yönlerinizi (weakness), fırsatlarınızı (opportunities) ve tehditleri (threats) görebilirsiniz. Herkesin zayıf yanları vardır. Siz bunun farkında olun. Eğer zayıf yönlerinizi kabullenirseniz onları iyileştirebilir, üstünü rahatça örtebilirsiniz. Zayıf yanlarınızı fark edip onları eğitin. Sadece zayıf taraflarınızı değil neyi iyi yaptığınızı da keşfetmelisiniz. Bir şeyi yapabiliriz ama her şeyi değil. Neye sahip olduğunuzu düşünün. Güçlü yönlerinize odaklanın. Böylece yeteneklerinizi geliştirip bir adım daha ileriye gidebilirsiniz. Gelelim fırsatlara ve tehditlere. Kimi zaman önümüze çıkan fırsatların farkına bile varmayız. Bunun için bulunduğunuz durumu iyi okuyun. Kendinize fırsatlar yaratıp onları nasıl değerlendirebileceğinize odaklanın. Bazen de yapacağımız işle ilgili engeller çıkar karşımıza. Kimi zaman bunlara hazırlıksız yakalanırız. Bu yüzden yapacağımız işle ilgili olası tehditlere hazırlıksız yakalanmamak için önceden analiz yapıp riskleri en aza indirgemeliyiz.
2) Önceliklerinizi belirleyin
Günlerimiz hep koşuşturma içinde geçiyor. Bazen asıl yapmamız gereken şeyleri ihmal ediyoruz. Bu yüzden de “gün nasıl bitti ?”, daha yapacağım bir sürü önemli işim vardı diyoruz. Bu sorunu çözmek için bir kağıda öncelikli olan ve olmayan, acil olan ve olmayan işlerinizi yazın. Bunu uygulamak, günün akışı içinde kaybolmadan yapmanız gereken şeyleri rahatça yerine getirebilmenizi sağlayacak ve hayatınızı kolaylaştıracaktır.
3) Kendinizi her gün sorgulayın
Gün sonunda kendinize bir hesap verin. “Yapmam gereken şeyleri yaptım mı?”, “Dünden daha iyi durumda mıyım değil miyim ?” tarzı sorular sorun. Her gün bir önceki gündeki halinizden daha iyi ve birikimli olmak için kendinizi sorgulayın ve motive edin.
4) Sorunları ertelemekten vazgeçin, onlarla yüzleşin
Çoğu zaman kolay yolu seçip karşımızdaki sorunlarla yüzleşmek yerine onlardan kaçmaya çalışırız. Kimi zaman karşımızdaki problemi çözmekte başarısız olabiliriz ama en azından sorunun çözümünün o olmadığını başka bir çözüm bulmamız gerektiğini öğreniriz. Bu mesela her sene staj yapma mantığına benzer. En azından neyi istemediğimizi görürüz. Yani sorunları çözmeyi denemekten vazgeçmeyin! En azından işe yaramayan bir çözümü görüp sonuca daha çok yaklaşırsınız. Sorunlarınızı çözene kadar da asla pes etmeyip onlardan kurtulun.
5) Network kurun
Birçok yeni ortama girip fazla insan tanıyın. Farklı alanlardan, işinize yarayabilecek aktivitelere katılın. Gelişiminize katkıda bulunduğunu düşündüğünüz insanlarla muhabbetinizi koparmayın. Her insandan bir şeyler öğrenmeye çalışıp bilgi alışverişinde bulunun. Warren Buffet’in de dediği gibi “Ne kadar öğrenirsen, o kadar kazanırsın.”
Emre Gabakçı
Boğaziçi Üniversitesi
İşletme 2.sınıf