Sizi sosyal hayatınızda öne çıkaran nitelikleri düşünün; komik, dışa dönük, arkadaş canlısı… Bu tarz nitelikleri düşünmek kolay geliyor olabilir, peki ya profesyonel nitelikleriniz? Yeni bir işe başlarken size oldukça fazla kapı açacak olan bu özellikler sayesinde yaptığınız işe değer katabilir ve bunu diğer insanların da görmesine imkan tanıyabilirsiniz. İşte kariyer yaşamınızda hem size hem de o an çalıştığınız şirkete fayda sağlayacak 15 profesyonel nitelik!
İşbirliği
İyi bir takım oyuncusu olmak; yaratıcılığı, iletişimi ve etkileşimi teşvik ettiği için şirket kültürüne fazlasıyla fayda sağlar. Ekibin içerisinde yer alan çalışanlar bireysel fikirleriyle söz aldıkça ve karşılaşılan sorunlar beraber çözüldükçe sonuçlar giderek iyileşir. Bir ekiple rahat şekilde çalışabilen, birlik yaratma gücüne sahip adaylar işverenler ve yöneticiler tarafından hemen fark edilir.
Tutku
Yaptığınız işi yalnızca görev tamamlamak ve karşılığında para kazanmak için değil, gerçek bir tutkuyla yaparsanız kişisel gelişiminize ve kariyer yolculuğunuza büyük artılar kazandırırsınız. Bunu yaparken yalnızca kendinizi daha motive ve etkili kılmakla kalmayıp çalıştığınız şirketin de başarısını büyük oranda artırırsınız. Performansınıza iyi anlamda hemen yansıyacak bu yetkinlik sayesinde projelerinizde büyük sonuçlar elde etme olasılığınız artar.
“Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız” -Konfüçyüs
Güven
Güven duygusu kişilerde üretkenliğin artmasına yardımcı olurken karşılıklı olarak daha iyi iletişim kurabilmeye olanak tanır. Yöneticiler tarafından “güvenilir” görülen çalışanlar, yarattıkları imaj sayesinde en kritik anlarda ihtiyaç duyulunca kapısı ilk çalınan olurlar. Daha kolay karar alma yeteneğine de sahip çalışanlar, şirket içi olası çatışmalara karşın profesyonel ilişkileri vurgulayarak düzeni korumada rol oynar. Her daim hazır olan, iş yükünü hafifletebilen, talimatları eksiksiz takip eden çalışanlar; verimli iş akışının hızlandırılmasında son derece faydalıdır.
Hırs
Hangi sektörde çalışırsanız çalışın, yeni bilgi edinme ve becerilerinizi geliştirme arzusu tehlikeli olmadığı sürece her zaman yöneticinizin gözünde önemli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta, eldeki hırsın zaman içerisinde size zarar verecek bir yapıya bürünmemesi ve sizi tehlikeli bir rekabet ortamına sürüklememesidir.
Öz farkındalık
Kendine güvenmek ve kendinden emin olmak kavramlarından bir noktada ayrılan “öz farkındalık” nedir? Bir şirkete kazandırmak için çok daha güçlü bir değer olan bu kavram ile kendi yapabileceklerinizin olumlu ya da olumsuz anlamda farkında olursunuz. “Bu görevde benim rolüm ne?”, “Nerede iyi gidiyorum?”, “Kendimi nerede geliştirebilim?” gibi sorularla kariyer gelişiminizi beslersiniz. Ne yaptığından habersiz çalışanlar yerine böylesine dinamik çalışanlar şirketler için her zaman daha değerlidir.
Metanet
Ağır iş yükleriyle başa çıkabilen, “deadline”ları sıkı sıkı takip eden ve birden fazla projeyi aynı anda idare etme gücüne sahip biriyseniz muhtemelen bu özelliğe sahipsinizdir. Metanetli olmak size baskı altında çalışmanız ve stresinizi yönetmeniz için olanaklar sunar. Bu sayede en cesaret gerektiren anlarda ve ekibinizin ya da şirketinizin zor zamanlarında hiçbir şeye takılmadan ilerleyebilirsiniz.
İletişim
Aslında herkes için en açık ve en ihtiyaç duyulan kavram iletişimdir çünkü istesek de istemesek de çalışma hayatında günde onlarca kişiyle iletişim kurmak zorunda kalırız. Burada önemli olan nokta, doğru iletişim tekniklerine sahip olup olmayışımızdır. İyi iletişim becerileri sayesinde bu kişiler, yöneticileri ve ekip arkadaşlarıyla kolayca uyumu yakalar. En az kendi söyledikleri ve yaptıkları kadar karşı tarafın yaptıklarıyla da ilgilendiği için ikna edici, dinlenebilir ve anlayışlı olma özelliklerine sahiptir.
Deneyim
Çoğu pozisyona başvururken “En az x yıl deneyimli” kavramını görünce şaşırmamayı öğrendik, değil mi? Bunun asıl sebebi yöneticilerin kanıtlanmış başarılar arıyor olmasıdır. Aynı bilgi birikimini kendi şirketlerine de aktararak başarının anahtarını bulabileceğini düşünen işverenler için küçük deneyimleriniz ve oralarda elde ettiğiniz başarmışlıklar büyük çoğunlukla değerli olacaktır.
Problem çözme
Profesyonel iş yaşamında bu kavram, neredeyse hayatta kalmanın altın kuralıdır. Bir işveren olduğunuzu ve altınızda onlarca çalışan olduğunu hayal edin. Muhtemelen zorluklardan hoşlanmayan, gözüken ilk terslikte arkasına bakmadan meydanı boş bırakan çalışanlarınıza karşı bakış açınız normal olmayacaktır. İşyerinde yaşanacak olası problemleri doğal algılayarak, paniklemeden, analitik düşünce yeteneği sayesinde çözümler üreten ve doğru şekilde hayata geçirebilen adaylar; yöneticileri için her zaman önem taşır. Şirketin ya da departmanın karşı karşıya kaldığı sorunlara karşı kullanılabileceğiniz bu yetenek sayesinde bu özelliğinizi genele yansıtma imkanı bulursunuz.
Karar verme
Etkili bir karar verici olabilmek, hem kendinize hem de bünyesinde yer aldığınız şirkete çeşitli yararlar sağlar. Olumlu sonuçlara yol açan kritik kararlar alabildğinizde memnuniyeti artırırsınız. Bunu yaparken hızlı karar almak için sonuçları düşünmeden atılan adımlar, bir kahramanlık yerine hüsranla sonuçlanabilir. Bu sebeple olası riskleri önlemek, zaman kazanmak ve çatışmaların önüne geçmek için planlama ve analize ihtiyaç duyulur.
Esneklik
Muhtemelen yalnızca rolünüzün gerektirdiklerini başarmak için işinizin başındasınız ancak bazı sürpriz zamanlarda farklı sorumluluklar üstlenmeniz gerekebilir. Bu gibi alışılmadık durumlarda kolayca uyum sağlayabilmeniz adına gösterdiğiniz esneklik, takdir edilmeniz için gayet yeterlidir.
Yenilikçi düşünce
Kalıpların dışında düşünebilen, şirketler için daha önce örneği görülmemiş fikirleri ve bunların sonuçlarını karşı tarafa aktaran bir çalışansanız muhtemelen ortamda her zaman aranan sizsinizdir. Müşterileri çekmek ve elde tutmak için de oynadığınız kilit rol sayesinde şirketinizin her zaman inovatif bir imajla anılmasında bir katkınız olacaktır.
Ağ kurma becerileri
Edindiğiniz iletişim ağı kurma becerileri muhtemelen kişisel olarak size sayısız fayda sağlayacaktır. Bir iş aramak, projeniz için anket çalışması yapmak gibi durumlarda yararınıza olan bu beceri şirketiniz için de oldukça değerli bir araç olabilir. Sektörde her zaman güncel kalmanız, olası ortaklarınızla sürekli bir etkileşim halinde olmanız ve müşterilerinizle sorunsuz ilişkiler kurmanız için şirketinize sizin aracılığınızla yardımcı olabilir.
İlgini çekebilir: Harcanan Ekran Süresini Azaltmak İçin 7 Öneri
Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!