Kendinizi Fazla Zorladığınıza Dair 4 İşaret

“Kendine bu kadar yüklenmemelisin.” Kulaklarınızda bu cümlenin çınlandığını hissedebiliyorum. Söylemesi oldukça kolay ama yapması bir o kadar da zor bir tavsiye bu. Eğer yoğun bir tempoya ve iş yüküne sahipseniz bu tavsiye, tavsiye olmakla kalıyor. Ancak kendinizi olması gerektiğinden fazla zorladığınızı anladığınızda bir adım geriye gidip ne yaptığınızı düşünmeniz gerek. İşte kendinizi fazla zorladığınızı anlamanız için karşılaşacağınız 4 işaret!


1. İltifatlarla çelişmeniz

En son birinin size iltifat ettiği zamanı düşünün. Cevabınız neydi? Anında aslında bu övgüyü hak etmediğinizi açıklamaya başladınız mı? Iltifatları kabul etmek zor olabilir. Kibirli ya da kendini beğenmiş görünmek istemezsiniz, bu nedenle ilgiyi kendi hatalarınıza çekmeye başlarsınız. Ancak üzerine uğraştığınız ve gurur duyduğunuz bir şey üzerine övgü almanız kadar doğal bir şey yok. Yalnızca teşekkür edin ve övgüleri kabul edin.


2. Devamlı “ama” kelimesini kullanmanız

“ama” kelimesi, sürekli olarak daha fazla çaba sarf edenler için adeta vazgeçilmez hale gelmiştir. “Harika bir sunum hazırlamışsın ama biraz daha vaktin olsaydı daha da iyi bir iş çıkarabilirdin.” Neden kendi başarılarımızı vurmaya çalışalım ki? Daha az “ama” diyip daha çok başarıları ödüllendirmeye çalışın.


3. Her şey için suçu üstlenmeniz

Her şey rayında tıkır tıkır ilerlerken kendinize yüklenmeniz ne kadar kolaysa, işlerin bir de kontrolden çıktığı senaryoyu düşünün. Kendi omuzlarınıza yüklediğiniz hata oldukça fazla olabilir; hele ki bazı durumlarda hata sizin elinizde olmamasına rağmen. Kötü hava koşulları, bir müşterinin geç kalması, elbette üstünüze ekstra bir yük olacaktır ancak kendinizi her şeyden sorumlu tutmayı bırakmalısınız. Her şeyin sizin sorumluluğunuzda olmadığını ve sizin suçunuz da olmadığını kabul ettiğinizde üstünüzden oldukça ağır bir yükün kaltığını fark edeceksiniz.


4. Daima başkalarının düşüncelerine güvenmeniz

Başkalarının düşüncelerinden ve desteklerinden yararlanmanızda elbette bir sakınca yok. Ancak bunu devamlı yapıyorsanız, hem de kendinizi gerçekten bilgili gördüğünüz konularda birilerinin düşüncesine bağlı kalıyorsanız bu kendinize yeteri kadar güvenmediğiniz gösterir. Başkalarının onayını veya desteğini aramak büyük tabloda sizi oldukça yavaşlatacaktır ve hatta kendinizi daha çok zorlamanıza ve suçlu hissetmenize sebep olacaktır.

Youthall'un minik editörü :) Koç Üniversitesi İşletme & Ekonomi | Business Club