Anne-babalarımızın neslinde belki öne çıkan değerler iş güvenliği ve yavaş değişen pazardı fakat günümüzün nesli için kariyer hayatı çok daha farklı. Günümüzün iş hayatındaki Y Jenerasyonu olarak adlandırılan kitle hayatları boyunca aynı şirkette başlangıç pozisyonundan emekliliğe kadar çalışmayacak. Çoğunluk, farklı işlerin yanı sıra farklı kariyerlere sahip olacak ve yenilikleri farklı endüstri ve farklı yerlerde arayacak. Belki bu alışılmadık kariyer yolu kulağa korkutucu gelebilir, ama aynı zamanda sıra dışı bir hayat olacağının göstergesi.
Eskiden lise mezunlarının direkt üniversiteye veya üniversite mezunlarının direkt kariyer hayatına başlamaları beklenirdi. Şimdi ise daha farklı yollar arayan gençlerin sayısı giderek artıyor, bu üniversiteden önce gap year yapmakla veya eğitimden staj veya seyahat için ara vermek gibi farklı olanaklarla mümkün oluyor.
Ekonomideki değişikliklerle birlikte her yer yeni mezun gençler için staj, gönüllülük ve seyahat önerileriyle dolu. Buradaki fikir, üniversiteyi bitirip geleneksel bir iş bulmak için bir acele olmaması. Eğer, sağduyu ve amaç farkındalığıyla dengelenirse, alternatif yolları düşünmek faydalı olabilir.
Ne istediğinizi, ya da ne isteyebileceğinizi, ya da bir daha yapma şansı bulamayacaklarınızı düşünün. 10 yıl içinde, hangi deneyimleri biriktirmiş olacaksınız?
Sıra dışı bir yol kendinizi daha iyi tanımanızı sağlayabilir. Bilinçli kararlar vermenizi ve geleceğiniz hakkında sağlıklı bir şekilde düşünmenize yardım edebilir. Üniversite deneyiminiz yurt dışında bir dönem okuyarak nasıl değişebilir? Ya da başka bir fırsat için üniversiteden bir dönem ara almak?
Geleneksel ya da değil, kendi kararlarınızı vermek ve yolunuzu çizmek önemli. Önemli olan mutlu edeni yapmak, rastlantı sonucuyla değil de, kendi seçimimizle bir yere gelmek.
Yazan: Deniz Tan
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.