Başarılı bir kariyer için kariyer planlaması büyük önem taşıyor. Kariyer planını kariyerinizde ulaşmak istediğiniz hedefe ulaşmanızı kolaylaştıracak bir harita olarak tanımlayabiliriz.
Kariyer planına sahip olmak, size iş hayatınız boyunca pek çok avantaj sağlayabilir. Kariyer planı sayesinde iş ve özel hayatınızda oluşabilecek problemlere karşı yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.
Kariyer planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey gerçekten ne yapmak istediğinizi netleştirmek olmalıdır.
Karar verme aşamasını geçtikten sonra diğer işlemler daha kolay olacaktır. Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız ne istediğinize karar vermeniz o kadar daha kolay olur. Kim olduğunuzu, yapmaktan zevk aldığınız şeyleri, bilgi ve becerilerinizi, başarılı olduğunuz sahaları bilmeniz size fayda sağlayacak. Çevrenizde size yakın olan insanlar da bu konuda size çok yardımcı olacaklar.
Peki, başarılı bir kariyer planlaması nasıl yapılır?
1) Hedef belirleyin
Kariyer planlaması yaparken ilk aşamada sizin için anlamlı olan bir süre içinde ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı netleştirmelisiniz. Hedeflediğiniz noktaya ulaşmak istediğiniz zaman konusunda kararlı olmanız planlama aşaması için önemli bir noktadır. Süreç içinde planınızın önüne çıkacak birtakım engellerle karşılaşabilirsiniz. Bu engeller çalıştığınız şirketin iflas etmesi, eşinizin başka bir şehirde iş bulması gibi hayatınızı değiştirebilecek her şey olabilir. Bu tür gelişmeler her zaman hazırlıklı olmalısınız. Kariyer planına sahip olmak, size her zaman bir B planı sunar.
2) Sektör belirleyin
Kariyer planlama sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kariyer yapacağınız sektörü netleştirmek olmalı. Hangi sektörlerin ve firmaların geleceği olduğunu, hangi sektörlerde iş ve ücretin daha yüksek olduğunu ve bunlardan hangilerinin size ihtiyacı olabileceğini netleştirmelisiniz. Bu belirlemeyi yaparken niteliklerinizi, bilgi ve becerilerinizi göz önünde bulundurun. Sırf ücreti iyi gerçek anlamda ilgili olmadığınız ve kendinize yeterince güvenmediğiniz alanlara yönelmeyin, sizi geliştiricek ve size birşeyler katıcak yüreğinizle çalışıcağınız şirketleri düşünün.
3) Başka pozisyonları da düşünün
Kariyer yapmayı düşündüğünüz, vasıflarınıza uygun sektörü ve mesleği bulduktan sonra ya da çalıştığınız iş sizi tatmin etmiyorsa; bilgi ve tecrübelerinizi değerlendirebileceğiniz başka iş pozisyonları için plan geliştirmeniz gerekebilir. Bu durumda neler yapabileceğinizi, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini kafanızda oluşturun.
4) Artı ve eksilerinizi belirleyin
Kariyer planlaması kapsamında güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemeniz önemli. Bu noktada mümkünse güçlü taraflarınızı artırmaya bakın. Kendinizi dinleyin. Sizi tanıyan kişilerden yardım alarak kendiniz hakkında yeni fikirler edinin. Kariyer sahibi olmak isteyen kişilerin en büyük hayali yaptıkları işte iyi olmak, tercih edilebilir olmaktır. Yaptığınız işte iyi olmak için, ne yaptığınızı bilmek büyük önem taşıyor. Bu noktada kendinizi konumlandırmanız gerekebilir. Kendinizi ilerleyen süreçte nerede görmek istediğiniz, yetenekleriniz kariyer yapmayı düşündüğünüz sektöre ve firmaya ne kadar uygun olup olmadığınız önemli hususlar.
5) Harekete geçin
Ne yapmak istediğinize karar verdiyseniz bunu yerine getirmek için kullanacağınız taktikleri uygulamaya başlayabilirsiniz. Kariyer yapmayı düşündüğünüz sektör ile ilgili birtakım araştırmalar yapabilir, sektördeki uzman kişilerden görüş alabilir, yapmayı düşündüğünüz meslekte başarılı olmuş kişilerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bunların yanı sıra ilgi duygunuz sektöre yönelik hazırlanmış yayınları, iş, ekonomi , teknoloji ve web sayfalarını takip etmek daha donanımlı olmanız açısından faydalı olacaktır.
6) Finans planı yapın
Kariyer planlaması sırasında yapacağınız bazı değişiklikler ekonomik durumunuzu etkileyebilir. İşten çıkarılma, işten ayrılma, şehir değişikliği vb. gibi durumlar nedeniyle başınıza gelebilecekleri önceden düşünmeniz ve çözüm yolları bulmanız gerekebilir.
Kişisel özelliklerinize ve kariyer yapmayı düşündüğünüz sektöre yönelik yapacağınız kariyer planını zaman zaman gözden geçirmeniz ve bu plana artı ve eksilerinizi eklemeniz gelişiminizi görmeniz açısından faydalı olacaktır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.