Bir insanın günde ortalama 35 bin defa karar aldığını biliyor muydunuz? Aldığımız bu kararların çoğu üzerine düşünmek için ayırdığımız süre ise 1 saniyenin altında. Acıktığımızda ne yiyeceğimizi düşünmek bile günde 300 kezden fazla kararsız kalarak düşündüğümüz anlamına geliyor.
Eğer karar vermekte güçlük çeken biriyseniz, özellikle zor kararlar oldukça baş ağrısı yaratabilir. Peki, bu anları nasıl kolay hale getirebilirsiniz? Sizin için topladığımız 3 ipucunu gelin birlikte inceleyelim!
Kararsızlıkta Fredkin Paradoksu
Fredkin Paradoksu, karar vermekte zorlanmanın aslında kararı önemsiz kıldığını öne sürüyor. Bunu kısa bir örnek ile açıklayalım: Diyelim bir kafedesiniz ve canınız tatlı bir kahve içmek istiyor. Bulunduğunuz kış mevsimine göre tercihinizi yapma olasılığınız yüksek. Yani kış mevsiminde sıcak ve tatlı bir kahve, yaz mevsiminde ise soğuk ve tatlı bir kahve seçimi yapacaksınız.
Bu anda karar vermek aslında kolay çünkü sizi seçeceğiniz her türlü tatlı kahve mutlu edecektir. Yine de kararsız kaldıysanız, iki seçenek de size çekici geliyor demektir. Yani iki seçenek arasında fark azdır. Dolayısıyla hangisini seçeceğiniz çok önemli değildir. Basit kararlar için fazla vakit harcamadan hızlı seçimler yapabilirsiniz. Bu gibi basit kararların sonuçları sizi hem mutlu edecek hem de vaktinizi harcamayacaktır. Bu paradoksu hayatınızın her alanına dahil edebilirsiniz.
Karar Vereceğiniz An: 10-10-10 Kuralı
Bu kural aklınıza 10 dakika, 10 ay veya 10 yıl içinde neler yapacağınızı veya düşünmeniz gerektiğini getirmesin. Amaç; vereceğiniz kararın hemen, yakın gelecekte ve uzun vadede ne olacağı konusuna odaklanmaktır. İlk an, verilen kararın burada ve şu anki sonuçlarını ifade eder. İkinci an ise kararın alındığı ve ilk gerçek sonuçların ortaya çıkacağı zamanla ilgili derinlemesine düşünmenizi sağlar. Üçüncü an, uzak gelecekle ve çok daha fazla zaman geçtikten sonraki kararınızın etkileriyle ilgili olmalıdır. Suzy Welch’e göre önemli ve riskli kararları almadan önce herkesin kendine şu 3 soruyu sormasını istiyor Suzy Welch: “Bu kararı verdikten 10 dakika sonra ne hissedeceğim, 10 ay sonra ne hissedeceğim ve 10 yıl sonra ne hissedeceğim?”
Kararsızlık Anında Başka Ne Yapacağım?: Artı ve Eksi Listesi
Bazen avantajları ve dezavantajları yan yana görmeden hangisinin bizler için daha sağlıklı olduğuna karar veremeyebiliriz. Özellikle hayatınızı önemli derecede etkileyecek kararlarınızı mutlaka yazın! İhtiyacınız olan bir adet A4 kağıt ve renkli kalemler. Burada hedefleriniz/istekleriniz doğrultusunda oluşturacağınız liste aslında duygularınızın da bir miktar önüne geçerek sizin için en iyi olan seçeneği size gösterecektir.
Kağıdın üzerine öncelikle büyük harflerle isteğinizi yazı. Daha sonra sayfanın ortasından bir çizgi çekerek bir tarafa “Avantajlar” diğer tarafa “Dezavantajlar” yazın. Aklınıza gelen ilk seçenekle listeyi doldurmaya başlayın. Listeyi tamamladığınızda sizin için en iyi olan seçenek ortaya çıkacaktır.
Diğer tüm istek ve karar vermekte zorlandığınız durumlarda bu yöntemi kolaylıkla kullanabilirsiniz.
İlgini çekebilir: Harcanan Ekran Süresini Azaltmak İçin 7 Öneri
Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!