3.3.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesi olan milyonlarca kişi emekli olmuştu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da kısaca EYT olarak bilinen bu kanunu bir günlük farkla kaçıranlar ise mağdur oldukları gerekçesiyle hükümete çağrıda bulunmuştu. Şimdiyse sigorta girişlerinin 8 Eylül 1999 sonrası olması nedeniyle EYT’yi kaçıranlar için sevindirici haber yakında gibi gözüküyor. Detayları yeni yeni belli olmaya başlayan kademeli emeklilik düzenlemesi ile emeklilik şartlarının hafifletilmesi hedefleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre yeni emeklilik sistemi ile emeklilik yaşı ve prim gün şartları daha esnek bir hale gelecek gibi görünüyor. Özellikle de 2000 sonrasında sigortası başlayan çalışanlar için büyük bir fırsat olması beklenen yeni düzenlemenin belli bir yaş aralığındaki vatandaşlara erken emeklilik şansı sunması bekleniyor.
İşte Detaylar
Yaş ve prim gün şartlarının esnetilerek belirli bir aralığa çekilmesini kapsayan kademeli emeklilik düzenlemesi ile 45 ila 52 yaş aralığındaki vatandaşların, belirlenen prim şartlarını karşılamaları durumunda emekli olması öngörülüyor. Dahası, erken emekli olmak isteyen kişiler için ek prim ödeme imkanı tanıyan yeni sistem ile prim ödeyenlerin maaşlarını artırmalarının da mümkün olacağı belirtiliyor.
Bakan Işıkhan’ın açıklamaları ise SGK sisteminin sürdürülebilirliğine dikkat çekiyor. Emeklilerin maaş ödemesinde aksaklıklar yaşanmaması ve sağlık hizmetlerinin daha iyi hale gelmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Işıkhan’ın açıklamaları, kademeli emeklilik sisteminin sadece emekli olmak isteyen çalışan kesimi değil, genel denge açısından tüm emeklilik sistemini ilgilendirdiğini ortaya koyuyor.
Konuya ilişkin CNN’e konuşan SGK Başuzmanı İsa Karakaş da mevcut sistemin yarattığı mağduriyete dikkat çekiyor. Mevcut sistemde SGK işlemleri bir gün gecikme ile 9 Eylül 1999’da tamamlananların bu bir günlük gecikmenin bedelini emekli olmak için 17 yıl beklemek zorunda kalarak ödediklerini belirten Karakaş, bunun adil olmadığının altını çiziyor.
Bununla birlikte, Karakaş, kadınlar için bekleme süresinin 22 yıla kadar çıkabildiğini ve bunun anayasal haklara, adalete ve hakkaniyete aykırı olduğunu da sözlerine ekliyor.
Kademeli Emeklilik Sistemi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Kademeli emeklilik sistemi bir süredir gündemde ancak bu sistemin hayatımıza dahil olması için oldukça erken gibi gözüküyor. Sistemin ne zaman yürürlüğe gireceği ve detayların ne olacağı henüz bilinmiyor.
İlginizi çekebilir: Esnek Çalışma Modeli Gündemde: Yeni Düzenleme Neleri Kapsıyor?