Bir şirket işe alım yaparken her bir adaydan beklediği çeşitli yetenek ya da özellikler bulunmaktadır. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak işe alım sürecini tamamlar. Örneğin; özgünlük, kendine güvenen, disiplinli, takım çalışmalarına uyum sağlayabilecek, yabancı dil vs. gibi bir sürü özellik aramaktadır. Bunlarla iş başvurularımızı yaparken çok sıkça karşılaşmamız hatta ‘’aa bu pozisyon tam bana göre, ben bu kesin yaparım’’ gibi cümlelerle kendimizi çoğu kez onaylamış, başvurmuş hatta başvurabileceğimizi düşünmüşüzdür. Ancak bazı meslekler için sadece bu özellikler yeterli olmaz. Farklı özeliklere sahip olmak bazı meslekler için çok daha önemli ve ayırt edicidir. Bu mesleklerden bir tanesi de tasarımcı olmaktır.
İşte tasarım okuyan ya da tasarımcı olmak isteyen arkadaşlarımız için, iyi bir tasarımcı nasıl olmalı bazı ipuçları..
-
Tasarım alanı seçin
Tasarımcı olmadan önce kendinize bir dal seçmeniz gerekmektedir. Örneğin; mimari, web site tasarımı, moda, grafik, endüstriyel tasarımla mı ilgileniyorsunuz? Öncelikle hangisi daha çok ilginizi çekiyor buna odaklanın. Daha sonra hangi dalda ilerlemek istediğinizi belirleyin ve o hedefle yola çıkın.
-
Yaratıcı olun
Tasarımda en önemli faktörlerden bir tanesi yaratıcı olmaktır. Yaratıcı olmak için taklitlerden uzak durun! Kendiniz olmanız yeterli. Zaten iyi bir tasarımcı; var olan şeylerle ilgilenmez, daha özgün olmaya çalışır. Brain Aldiss ne demiş; ‘’İşte sanatçının rolü: her zaman yeni bir şeyin peşinden koşmak, kuralları çiğnemek meydan okumak, alışılmamışı yakalamak. Tasarımcıda bir sanatçı en nihayetinde.’’
-
Sabırlı olun
Sabırlı olmak tasarımın en temel duygusudur. Çünkü yaptığınız ya da denediğiniz işler her zaman beğenilecek diye bir kural yoktur. Yaptığınız tasarımın üstünde 10 belki 20 kere değiştirmeniz gerekebilir. Hatta eleştirilere bile maruz kalabilirsiniz. Ama sakin ve sabırlı olun. Bunun sebebi tasarımların daha dikkatlice incelenip, daha iyisinin olmasını istememizdir. İyi tasarımlar yapmak istiyorsanız sabırlı ve eleştirilere açık olun. İşin altın kuralıdır.
-
Profesyonellerin tasarımlarını inceleyin
Gazetelerdeki, dergilerdeki, dünyanın en iyi tasarımcıların tasarımlarını internetten inceleyin. Bir konu ile kendinizi sınırlandırmayın. Kendi yaratıcılığınızı geliştirmek için size ilham verebilecek her şeyi inceleyin. Tasarım yapmadan önce ne kadar çok görsel görürseniz o kadar çok taklitlerden kaçınıp özgün olmaya çalışırsınız. Özellikle bienallere çalışmalar gönderen sanatçıların yaptıklarını inceleyin. Hem genel kültür anlamında gelişirsiniz hem de farklı bir bakış açısı yakalarsınız.
-
Tasarım topluluklarına dahil olun
Evde kendi kendinize tasarım yapmak eğlencelidir hatta pratik yapmak için güzel bir seçimdir. Ancak yaptığınız çalışmaları topluma açmak, insanlardan geri dönüşler almak bu konuda önemli bir faktördür. Topluluklara dahil olduğunuz zaman iyi bir network oluşturabilme şansına da sahip olacaksınız. Her zaman insanlarla iletişim halinde olun. İnanın faydasını fazlasıyla göreceksiniz.
-
Fontları araştırın
Font dediğimiz şey aslında yazı karakterleridir. Bir tasarımda da yazı karakterleri büyük bir yer tutar. O fontun büyüklüğü, şekilleri, renkleri, kullanılan yer ve biçimleri önemlidir. İnternette her konu ile ilgili milyonlarca font vardır. Ama önemli olan konunuza ve içeriğinize uygun olan fontu doğru kullanabilmektir. Doğru kullanılmayan bir font, tasarımınız ne kadar iyi olursa olsun kötü niteliği taşımaktadır. Tasarım yaparken okunabilirliği olan yazı karakterlerini kullanmayı unutmayın!
-
Program kullanın
Tasarımcıların kendine göre kullandıkları bazı programlar vardır. Eğer tasarım ile ilgileniyorsanız, tasarım programlarını bilmek zorunluluk gibi bir şeydir. Çünkü o programlar bir anda tüm hayatınız olur. Elbette ki tüm programları bilmek zorunda değilsiniz. Ama en azından illüstrator ve photoshop programlarını orta düzeyde kullanabiliyor olmasınız gerekmektedir. Bu programları; hatta daha fazlasını biliyorsanız istediğiniz her şeyi dijital ortamda yapabiliyorsunuz demektedir.
-
Portfolio hazırlamaya önem gösterin
Yaptığınız, denediğiniz tüm çalışmalarınızı gerçek bir projeymiş gibi hazırlamaya önem gösterin. Her zaman en iyisini yapmaya çalışın. Çünkü çizdiğiniz en ufak bir çizgi bile sizin karakterinizi, çalışmalarınızı yansıtmaktadır. Çalışmalarınızı ne kadar iyi bir görsellik içerisinde sunarsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Unutmayın sizi siz yapan çalışmalarınızdır.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları