Kalbiniz pır pır… Söylemek istediğiniz kelimeler aklınızdan birer birer siliniyor… Elleriniz titriyor, ayaklarınıza hakim olamıyorsunuz ve bir de üstüne yüzünüz kızarıyor. Bir dakika bunlar bir sağlık sorununun belirtileri veya lunaparktaki bir hız treni yolculuğuna çıkacağınızın belirtileri değil. Evet, bunlar iş görüşmesine başlamadan hemen öncesinde sahip olacağınız gergin duygular…
*Gergin bir müzikle görüşmeye doğru ilerliyorsunuz!*
İş görüşmelerine gitmek sizi stresten boğup belki biraz da terletebilir ama bunlar oldukça normal tepkiler. Ancak bunlar telefon görüşmeniz veya yüz yüze görüşmeniz bittikten sonra sonunuzu hecelemeniz gerektiği anlamına gelmez. Aslına bakarsanız heyecanınız geçtikten sonra hayatınızın iş görüşmesini yapmış olabilirsiniz.
Peki iş görüşmenizin iyi geçtiğini nasıl anlarsınız? İşte sizler için 7 ipucu!
1. Görüşmeniz Ortalama Süreden Uzun Geçtiyse
Ne kadar uzun sürerse o kadar iyidir! Ortalama bir iş görüşmesinin yaklaşık 30 dakika sürdüğü tahmin edilmektedir. Unutmayın ki görüşmeyi gerçekleştirdiğiniz kişi size CV’niz dışında sorular sormuyorsa iş görüşmenize veda edebilirsiniz çünkü görüşme büyük ihtimalle biz sizi ararızla bitecektir. Sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinmeye çalışan birisi varsa karşınızda içiniz bir nebze rahatlayabilir.
2. Göz Teması Kurulduysa
Göz teması kurma sanatı son zamanlarda -ne yazık ki- pek revaçta değil. Dürüst olalım, ya çok ya da az göz temasına geçiyoruz. Bu eski sanat formuna geri dönme vaktimiz geldi de geçiyor! Özellikle iş görüşmesi sırasında bu sanatı yerinde uygulayabilirsek amacımıza ulaşabiliriz.
İşveren tarafındaki tutarlı göz teması sizinle ilgilendikleri konusunda harika bir ipucudur. Görüşme 20-30 dakikalık bir göz temasını içerirse ve görüşmeci hala sizinle ilgileniyorsa, bu bir iş teklifi için uygun olduğunuzu gösteren mükemmel bir işarettir.
3. Referanslarınızla İletişime Geçtilerse
Referanslar, bugünlerde kalıcı bir konuma gelebilmeniz için neredeyse vazgeçilmezlerdir. Size benzer becerilere, eğitime ve deneyime sahip olan düzinelerce adayın önüne geçme avantajını verebilirler.
4. “İşe Alındığınız Zaman” ile Başlayan Cümleler Kurdularsa
İnsan Kaynakları asla görüşülen kişilerin umutlarını yükseltmek istemez. Potansiyel hayal kırıklığını önlemek ya da bir adayın işi alacağını düşünmesini engellemek için görüşmeyi gerçekleştiren kişi, “bu pozisyondaki kişi” veya “iş için doğru kişi” gibi şeyler söyleyecektir. Görüşmeyi yöneten kişinin “Eğer”li cümleleri; “…Zaman”lı cümlelere döndüğünde biraz daha rahatlayabilirsiniz.
5. Ekip ile Tanıştırıldıysanız
Görüşme tamamlandıktan sonra yetkili kişiler sizi ekibin kalanı ile tanıştırmak için zaman ayırabilirler. O zaman iyi yaptığınız ve önümüzdeki birkaç hafta içinde bu insanlarla birlikte çalışacağınızın bir göstergesini daha yakalamış olabilirsiniz.
6. Maaş Beklentinizi Sordularsa
Eğer firma sizi işe almakla gerçekten ilgileniyorsa, geçmiş veya şimdiki maaşınızı, maaş beklentilerinizi ve emeğinizin ne kadar değerli olduğu hakkında sorular soracaklardır.
Korkmayın. Bunlar güzel şeyler!
7. İşe Olan İlginizi Artırmaya Çalıştılarsa
Masanın diğer tarafındaki kişi sundukları birçok avantajı, becerilerinizin firmanın misyonuna nasıl uyduğundan ve şirket kültürünü vurgulamaya başladığında anlayın ki sizi işe almaya çalıştığı açıktır.
Artık evet diyebilirsiniz! 🙂