Her üniversite öğrencisine verilen ilk tavsiye iyi bir CV’ye sahip olması gerektiğidir. Peki, ama iyi bir CV nedir? Ülkenin en iyi üniversitelerinin en iyi bölümlerden mezun olanların sahip olduğu CV’ler mi? Yoksa 3,5 ve üzeri not ortalamasına sahip olanların CV’leri mi? Bunlar güzel niteliklerdir fakat tek başlarına yeterli değillerdir. İyi bir CV, içeriğinin niteliği iyi olan değil sahibini mülakata çağırtabilmeyi başarmış ve işi alabilmek için sahibine kapı aralayabilmiş olandır.
Her okuduğunuz yazıda ya da dinlediğiniz seminerde belirtilen temel noktalar vardır. Bunlar; çok uzun olmamalı, ciddi bir fotoğraf kullanılmalı, isim ve soy isimden oluşan mail adresine sahip olunmalı, yazım kurallarına dikkat edilmeli, doğru bilgiler verilmeli gibi her yerde karşınıza çıkan doğru, uygulanması gereken fakat etkili bir CV için yetersiz olan bilgilerdir. Her gün milyonlarca insan bu bilgileri dikkate alarak CV hazırlar fakat iyi hazırlanmış bir CV, milyonlarcası arasında kendini fark ettirebilmeyi başarmış olandır. Fark edilmesi kadar hedefe odaklanmış olması da gereklidir.
Örneğin sosyal medya uzmanı aramak için açılmış bir iş ilanına başvuracaksanız ve bu alanla ilgili herhangi bir nitelik yer almıyorsa CV’nizde, büyük ihtimalle mülakata çağrılmazsınız. Bu sebeple karşı tarafa doğru ve hedefe odaklanmış bilgi sunmanız sizi mülakata çağrılmaya bir adım daha yaklaştırır. İlanı dikkatlice okuyup işverenin vurguladığı sözcükleri seçip bu sözcüklerin eş anlamlılarını kullanmanız size pozitif bir yaklaşım kazandıracaktır.
Hem fark edilir hem de hedef odaklı olmanızı sağlayacak özelliklerden bir diğeri de ön yazı yazmaktır. Başvuracağınız pozisyonun tanımı ve başvuracağınız ilanda aranan özellikler ile sahip olduğunuz özellikler arasında eşleşenleri belirttiğiniz bir ön yazı yazmak, her ne kadar okunmadığını düşünseniz bile sizi diğer adayların önüne çıkartacak bir hamledir.
CV’nizin farklı ve akılda kalıcı olmasını sağlayacak bir diğer faktör sayı kullanımıdır. Bir sayı bazen yazılacak birçok kelime ve cümleden daha çok hatırlanır. Örneğin “satışların artmasına katkıda bulundum” yerine “satışların %65 oranda artmasında payım oldu.” demeniz sizi mülakata davet etme aşamasında diğer adaylara göre daha hatırlanabilir yapar. CV’nize yaptığınız işleri yazarken sayı kullanımı kadar sözcük seçiminiz de hatırlanmanıza katkı sağlar. Örneğin muhasebe departmanında şirketin fatura bilgilerini bilgisayara girmiş olabilirsiniz ve bunu “fatura bilgilerini bilgisayara aktardım.” yerine “muhasebe departmanındaki operasyonel süreçlere destek oldum.” şeklinde yazmanız diğer adaylarla aranızda bir farklılık yaratabilir.
Son olarak iyi bir CV için yaratıcılığın önemi göz ardı edilemez. Öz geçmişinin, milyonlarca öz geçmiş arasında kaybolup gitmesini istemeyen tasarımcı Andy Morris, kendi CV’sini bir oyuncakçıdan alınmış lego figürü olarak hazırlamıştır. Öz geçmişini, firmalara kahverengi bir pakete sarılı şekilde yollamış ve paketin üzerine “Paketi açıp yeni elemanınıza merhaba deyin!” yazmıştır. Andy Morris örneğinde olduğu gibi yaratıcı olun, etkileyici olun, hayal gücünüzden faydalanın.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları