Staj bize benzeri olmayan bir profesyonel tecrübe sağlar ve okul hayatımızda giriş yapmış olduğumuz teori ve kavramları test etme olanağı sunar, ayrıca ileride aynı şirketten iş teklifi alma olasılığımızı artırır.
Hangi bölümde okuduğumuz fark etmeksizin işverenler bizde belli başlı yetenekler arar. Yazın staj yaptığımızda olası yöneticimiz not ortalamamızdansa daha önce yaptığımız stajlarla ya da mezuniyet sonrası bize iş fırsatı sunmakla ilgilenir. Bu fırsattan faydalanabilmemiz ise okulda kazanmaya başladığımız becerilerimize ve ders dışı faaliyetlerimize bağlıdır.
Sizin için işverenlerin bir stajyerde aradığı 10 özelliği derledik:
1) İletişim
İletişim çeşitli yollarla ortaya çıkar ama işvereniniz daha çok yazma ve konuşma yetenekleriniz ile ilgilenir. Yazma becerinizi önyazınız ile kanıtlama şansınız var. Konuşma becerinizi ise sorulan mülakat sorularına verdiğiniz iyi düşünülmüş cevaplar ile gösterebilirsiniz. Mülakatınız sırasında okulda yaptığınız sunumlardan bahsedebilirsiniz. Etkili iletişim kurma becerisi, fikir alışverişi ve bilgi paylaşımı açısından anahtar görevindedir.
2) Kişiler arası koordinasyon
Etkili iletişim becerisi, diğer insanlarla kurduğunuz iyi iletişim olarak nitelendirilebilir. Nerede çalıştığınıza bağlı olarak, müşteri ya da satıcılarla, iş arkadaşlarınız ya da patronunuz kadar etkileşimde olabilirsiniz. Bu etkileşimleri doğru şekilde inşa edebilmeniz ve devam ettirebilmeniz diğer takım üyelerinin ofiste sürekli görmek istediği insanlardan olmanızı sağlayabilir. Önemli olduğu bir başka nokta ise işverenlerin, çalışma arkadaşlarının ihtiyaç ve isteklerini tespit edebilen, farklı bakış açılarının değerlerini anlayabilen stajyerleri yanlarında istemesidir.
3) İşbirliği
Bir stajyer olarak diğer stajyerler ve çalışanlarla işbirliği içinde olacaksınız. Başkalarıyla anlaşma ve onlara uyum sağlama beceriniz işbirliği açısından önemli bir nokta. Diğer insanlarla çalışma yeteneği bu noktada ortak bir şirket hedefi olarak karşımıza çıkıyor. Takımın bir parçası olarak güçlü ve zayıf yönlerinizi tespit etmeniz kolaylaşır. Bunun sonucu olarak en iyi katkıyı nasıl sağlayabileceğinizi bilirsiniz. Bir başka açıdan bakacak olursak; başka insanların potansiyellerini nasıl ortaya çıkarabileceğinizi de fark edersiniz.
4) Zaman Yönetimi
Derslerin tüm yoğunluğunu her dönem iyi bir şekilde yönettiyseniz ve son teslim tarihlerine uyduysanız çoktan zaman yönetimi becerisi kazandınız demektir. Fakat maalesef stajınız sırasında size son teslim tarihi veren bir programınız olmayacak. Zamanınızı ve bu zamanda üretebileceklerinizi sizin planlamanız beklenecek. İşverenler sorumluluklarınızı nasıl öncelik sırasına koyduğunuzu ve hangi durumlarda aynı anda birden fazla iş ile başa çıkabildiğinizi bilmek isteyecek.
5) Uyum Sağlamak
Bir start-up ya da kurumsal şirket fark etmeksizin, günümüz iş kültürüne göre yönetici konumundaki kişiler bile birden fazla görev üstlenebiliyor. Staj yaparken kendinizi bir gün satış bölümüne yardımcı olurken, bir gün müşteri hizmetlerinde çalışıyor bulabilirsiniz. Farklı departmanlarda görev aldığınızda tek bir iş gibi görünen bir görevin parçalarına hakim olursunuz. Bu durum şirkette öne çıkma şansınızı artırır.
6) Eleştirel Düşünebilme
Eleştirel düşünebilme, olayları analiz etme ve bir sorun olduğunda onu çözümleyebilme yeteneklerini doğurur. Eleştirel düşünebilme yeteneğinizi, bir sorunu tüm yönleriyle anlamak için sorduğunuz sorularla ve yaratıcı çözümlerinizle bağdaştırabilirsiniz. Bu, okul hocalarının çokça üstünde durduğu bir konudur ve mülakat yapacak personel tarafından da değerli görülecektir.
7) Araştırma ve Analiz
Ödevleriniz için araştırma yaptıysanız bu konu hakkında bir fikriniz var demektir. Mülakat sırasında yaptığınız deneysel araştırmalara ve bu araştırmanın sonuçlarına değinin. Şirketin yeni üyesi olarak bir sürü yeni bilgiyle karşılaşacaksınız ve bu bilgileri kullanma yeteneğiniz şirketteki göreviniz açısından belirleyici bir rol oynayacak.
8) Girişkenlik
Bir staj yapmanın amacı, bir sektör ya da profesyonel iş deneyimi hakkında bir şeyler öğrenmektir. Ama bu sizin yöneticinize başka hiçbir şey teklif edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Mülakat süresince yapabileceklerinizden, hangi alanlarda daha faydalı olabileceğinizden bahsedin. Olası yöneticiniz her görevlendirme için kendisine bir şey söylenmesini beklemeyen ve diğerlerine de yardımcı olan birini yanında görmekten mutlu olacak.
9) Yeni Fikirlere Açık Olmak
Girişken olmak önemlidir ve bu feedback alma yeteneğini de beraberinde getirir. Bir hata yaptığınızda bunun çözümünü araştırırken feedback almalı, hatanızı kolayca kabul etmeli ve konuştuğunuz kişiye nasıl cevap vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Zayıf yönlerinizi kabul edebilmeniz sizin için bir avantaj olacaktır.
10) Teknik Yetenek
Tabii ki sizden işin uzmanı olmanız beklenmez ama eğer belli bir alanda staj yapmak istiyorsanız kullanacağınız programları ve temel araçları bilmeli ve basit işlemleri yapabilmelisiniz.
Yukarıdaki maddeler herhangi bir yöneticinin stajyerlerinde görmek isteyebileceği genel özelliklerin bir özeti. Doğru araştırmaları yaparak doğru terimlere aşina olmanız sizi aranan stajyer yapacaktır. 😉