Standfort Üniversitesi’nde çalışan ünlü işletme akademisyeni Jeffrey Pfeffer’in Liderlik adlı kitabında da belirttiği gibi iş yerleri bizi öldürüyor ve maalesef ki bu durum kimsenin umurunda değil. Fakat kimsenin umurunda olmaması bizim de kayıtsız kalacağımız anlamına gelmiyor.
Çalışanlar, işverenler, hükümetler hatta kurumsal olmayan topluluklar bile çalışma şartlarının negatifliğinden nasibini alıyor.
Pfeffer’in de dediği gibi fiziksel ve psikolojik olarak ruhunuzun emildiği bir yerde ne kadar uzun kalabilirsiniz ki? Özgürlükler ülkesi olarak nitelendirilen Amerika’da bile bir senede iş yerinin yarattığı prangalardan kurtulamayan 120.000 kişi hayatını kaybediyor. 🙁
Peki işinizden memnun değilseniz neler yapabilirsiniz? İşte sizin için işinizden memnun değilseniz hemen yapmanız gereken 4 şeyi listeledik!
1. Mola verin
Her zaman iş hayatında iyi ya da kötü yöneticiler vardır. Eğer ofis ortamı sizi zehirlemeye başladıysa iç sesinize kulak verip daha iyi koşullar için oradan ayrılmak en doğrusu olabilir. Kim bilir kötü iş koşullarına adapte olmak için harcayacağınız enerjiyi daha iyi işler yapmak için kullanarak iş hayatınızdaki basamakları daha hızlı çıkabilirsiniz.
2. Etrafınızı duygusal açıdan dengeli insanlarla donatın
İş yerinizdeki problemi çözmek çoğu zaman klişe bir çözüm olarak görülüyor. Çünkü, sağlıksız iş koşullarının fazlalığı çözüm üretmeyi imkansız kılabiliyor. Bunun yerine tüm gününü çalışmaya ayırmayan, iş dışında da sosyal ve aile ilişkilerine önem veren insanlarla birlikte olmanız sizin ruhsal durumunuzu pozitif yönde etkileyecektir.
3. Size mantıklı gelmeyen şeyleri mantık çerçevesine oturtmaya çalışmayın
Çoğu insan hata yaptığını ya da yanlış kurum için çalıştığını kabul etmek istemez. Bu yüzden bunu ‘Hayatımın en çılgın 3 ayıydı.’ ‘Maaşım iyi.’ ‘İşim evime yakın.’ gibi bahanelere sığınarak aslında kendilerine uygun olmayan kurumda yıllar boyu çalışmaya devam ederler. Hatta kurumlarda çoğu zaman, her şeye rağmen mücadele edip hemen pes eden biri olmak gurur verici bir şey olarak nitelendirilir. Fakat kimi zaman bu tarz kulağa mantıklı gelen bahaneler yerine yeterince iyi olunmadığını kabul etmek ve hatta aile ya da arkadaşların yarattığı ‘İşini sakın bırakma.’ gibi çevre baskısından kurtulup yola devam etmek en doğrusu olabilir.
4. Doğru çözüm yolunu bulmak için doğru soruyu sormak
İşten ayrılmaya karar verdiniz, öncelikle yeni çalışmaya başlayacağınız işin de sizi aynı şekilde tüketmeyeceğine emin olun. ‘Stres seviyenizi arttıran sadece patronunuz mu, ofis arkadaşlarınızın da bu durumda rolü var mı?’ ya da ‘İş saatleriniz size uygun mu?’, ‘İş gezilerinin ya da izinlerinizin zamanlaması nasıl?’, ‘Sorun sadece siz de mi, diğer iş arkadaşlarınız da işe isteksiz mi geliyor?’ vb. sorularla ne istediğinizi bulup size uygun olan tercihi yapabilirsiniz.
Yoğun iş temposu, zorlayan koşullar, işini yaparken keyif almamak vb. olumsuz durumlar kimi zaman sizi iş değiştirmek gibi hayatınızın dönüm noktasına ulaştırabilir. Doğru manevra yapmadan önce ne istediğinizi anlamaya yönelik sorular sormak ve yukarıdaki maddeleri dikkate almak size yardımcı olabilir.