Gelişen dijital çağla ve yeni gelen kuşakla birlikte iş verenlerin çalışanlardan beklentileri değişti. Bunun yanı sıra iş arayışında bulunanlarında beklentileri değişti. Mesela iş verenler artık sadece 9-5 çalışacak işçi aramıyorlar bu süre zarfında verimli, üretken aynı zamanda da gelişime açık birini istiyorlar. Artık şirket gelişimine katkı sağlayacak birilerini arıyorlar. İş arayışında olanların ise artık sadece maaş beklentileri yok, şirketin sağladığı yan haklara da dikkat edilmeye başlandı. Değişen koşullarla birlikte aranılan kriterler değişti, değişmeyen tek şey mükemmel kişiyi ve işi bulma isteği…
Bu yazımızda size bir yol haritası çıkarıp, doğru kişiyi bulmanız noktasında yardımcı olacağız…
NE ARADIĞINI BİL!
Bu adımı bence çoğu şirket atlıyor çünkü iş ilanlarına baktığınızda hemen hemen hepsi aynı kişiyi arıyor. Hepsi aynı özellikte olan bir kişiyi tarif ediyor üstelik aynı iş kolunda olmayan alanlarda bile. Peki bu nasıl mümkün olabilir?
O yüzden öncelikle ayrıntılı bir “Aradığımız Vasıflar Listesi” çıkarmalıyız ve nasıl biri istediğimize karar vermeliyiz. Mesela kalifiye bir eleman mı arıyoruz yoksa 9-5 çalışacak sadece işe gelip gidecek birini mi? Ya da gelişime, öğrenmeye açık olması mı daha önemli yoksa alanında bilgiye sahip olması mı? Bu ve bunlara benzer sorulara vereceğiniz yanıtlar size en doğru kişiyi bulmanızda yardımcı olacaktır.
Ne aradığımızı artık biliyoruz, işe uygun mükemmel kişiyi bulmak için olması gereken vasıflardan bir liste oluşturduk. Sıra mülakat aşamasına geldi. Mülakat aşamasında 2 alana odaklanmalısınız. İlk olarak işe uygunluk yani bilgi ve kapasite kontrolü ikinci olarak da kişi de bulunmasını istediğiniz yan özellikler. Mesela; uyumluluk, düşünce yapısı, öğrenmeye olan isteği…
Mülakat aşamasında bu özellikleri test etmeye yönelik sorular sorulmalı ve bunların doğruluğundan emin olunmalı. Bu aşamada insan kaynaklarına büyük bir iş düşüyor çünkü bunların doğruluğunu onlar hem sordukları sorulara aldıkları yanıtlarla hem de beden dili analizi ile bundan emin olabilirler. Bir de beden dili analizinde doğru sonuç alabilmek adına adayın ilk başta sakinleştirilmesi çok önemlidir. O yüzden görüşmeye ilk olarak işle ilgili sorularla değil de adayın o gerginliğini azaltmak için daha basit sorularla başlanmalıdır ve ardından da yavaş yavaş istediğiniz soruları sormakla devam edebilirsiniz.
Belirlediğiniz vasıflar listesinden istediğiniz özelliklerin öncelik sırasına göre mülakata başlamalısınız. Bundan sonrasını gelişmeye açık bir şirket olduğunuzu ve sıradan bir işçi aramadığınızı düşünerek devam edeceğim ve ona yönelik bir yol haritası çizeceğiz. Bize sıradan kişiler değil de eksantrik, proaktif kişiler lazım. Farklı kişilerle çalışarak fark yaratabilirsiniz.
FARKLI VE DOĞRU KİŞİYİ BULMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
- Bilgi ve kapasite kontrolü
- Doğallık
- Stres yönetimi
- Süreklilik
- Zaman yönetimi
- Kişinin söyledikleri ile ilgili tutarlılığı
- Uyumluluk
- Kültürel uygunluk
- Düşünce yapısı
En önemlisini yazı sonuna sakladım. O mükemmel kişiyi bulduracak soruyu size yazımızın en sonunda söyleyeceğim o zamana kadar yukarıda saydığımız özellikler hakkında konuşalım. Tekrardan hatırlatalım; farklı ve işimize yarayacak olan kişiyi arıyoruz. Bize mükemmel işler yaptıracak kişiyi…
Yukarıda saydığımız özellikleri tek bir görüşme de test etmek pek mümkün değil bu yüzden mülakatları sınıflandırmanız gerekmektedir. Uygulamalı ve teorik olarak. Teorik kısımda kişinin kendisinde bulunan özellikleri hakkında bilgi isteyip, söyledikleri üzerinden yola çıkarak şirketin kültürüne uyum sağlayıp sağlayamayacağı hakkında fikir edinip, işle ilgili bilgisini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda beden dili analizi ile de söylediklerinin tutarlılığını gözlemleyebilirsiniz. Uygulamalı kısımda ise bir case ile bu bahsedilen özelliklerin ve bilgilerin olup olmadığını sınamış olursunuz. Kişinin stres ve zaman yönetimini, düşünce yapısını, tutarlılığını görmek açısından yapılan case size doğru kişiyi seçmenizde yardımcı olacaktır.
Ve geldik en önemli kısma, bence bu soru mülakatın birinci aşamasında sorulmalı ve cevaplayamayanlar bir sonraki aşamaya geçmemeli. İşte o soru; Kendinizi nasıl tanımlarsınız? Sizi seven ve sevmeyen kişiler nasıl tanımlar?
Bu iki sorudan özellikle birincisine kendilerince cevap veren adaylar bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanırlar. Ancak kulaktan dolma, ezberden cevap verenler ise bir sonraki aşamaya geçmemeliler. Çünkü kendisinin farkında olmayan bir kişi sizin beklentilerinizi karşılayamaz, onun kendisini keşfetmek gibi daha büyük bir derdi vardır. Mülakata girmeye hak kazanmış olabilir ancak bu işi bile daha neden istediğine karar verememiştir. Onun derdi bu iş kolunu sevip sevemeyeceğidir. Bu sorular ile hem kişinin kendine güvenini ölçmüş olurken hem de çevresindekiler üzerinde bıraktığı izlenim hakkında bilgi edinmiş olursunuz.
İşe alım sürecinde başarı, yukarıda bahsedilen püf noktaların dikkatlice uygulanmasıyla mümkündür. Ve bu püf noktaları uygulayarak seçtiğiniz doğru kişi, kalifiye eleman size birçok açıdan yarar sağlayacaktır. Zaman, para, itibar gibi…
“İnsanlara düşük maaş vererek zengin olacağını sananlara acıyorum… Çünkü ben tüm servetimi “Doğru insanlara” verdiğim yüksek maaşlara borçluyum.”
Sakıp Sabancı