Avrupa turu yapmak, binlerce liraya mal olacak bir hayal değil. İnterrail, 30 Avrupa ülkesini trenle dolaşabileceğiniz ucuz ve keyifli bir yolculuk sunuyor. Hazır üniversiteler kapanmışken size büyük tecrübe kazandıracak bir seyahate ne dersiniz?
İnterrail, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, her yaştan gezgine ekonomik ulaşım olanağı sağlayan bir göster-geç (pass) bilet türü. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda, istenen trene binme olanağı sağlıyor. İnterrail sayesinde, gelişmiş ulaşım ağına sahip Avrupa’da modern trenlerle neredeyse istediğiniz her şehri gezmeniz mümkün. İsterseniz ‘Bir Ülke Pass’ bileti alıp tek bir Avrupa ülkesini baştan sona gezebilir. Ya da ‘Global Pass’ bileti ile bir ay boyunca Fransa’dan İtalya’ya tüm Avrupa’yı turlayabilirsiniz. Seçim sizin ancak yola çıkmadan önce, Interrail seyahat danışmanı Derya Salgar’ın size bazı önerileri var:
Esnek bir program yapın
Gençler, Interrail seyahatini planlarken giriş ve çıkış noktalarını belirleyebilirler. Ancak öğrencilerin çok detaylı program yapmasını tavsiye etmiyorum. Çünkü Interrail özellikle gezi sırasında doğaçlama şekillenebilen oldukça esnek bir seyahat deneyimi. Aslında Interrail’i keyifli yapan da bu.
Yunanistan engelini unutmayın
Gidiş ve dönüş uçakla yapılmalı. Çünkü Yunanistan son 4-5 yıldır tüm uluslararası seferlerini durdurdu. Interrailcılar genellikle Italya’dan başlayarak Amsterdam’a, oradan da Doğu Avrupa’ya yönelerek Budapeşte, Prag veya Viyana’ya geçiyor.
Biletleri TCDD’den edinebilirsiniz
Interrail bileti Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ofislerinden satın alınabilir. Biletleri Türkiye’den almak vize işlemlerinde kolaylık sağlayacaktır.
Hangi tip bilet alınmalı?
İçerik olarak hepsi aynı ancak ‘Global Pass’ın 5 farklı süre seçeneği var. Uçak biletleri ile birleştirildiğinde 22 günde 10 gün esnek kullanım hakkı veren bilet daha çok tercih ediliyor.
İngiltere seyahati için bir kez daha düşünün
Interrail’da tüm Avrupa ülkeleri tavsiye edilebilir. Sadece İngiltere Schengen vizesine dâhil olmadığı için vize gerekiyor ve ülke çok pahalı. Bu nedenle öğrenciler tarafından pek tercih edilmiyor. Özellikle İtalya, Fransa, İspanyagençlerin göz bebeği.
Aman, bileti kaybetmeyin
Interrail biletini iyi koruyun. Çünkü kaybolursa telafisi yok, yenisini almak zorundasınız.
Biletler için farklı seçenekler var
Interrail’de ‘Bir Ülke Pass’ ve ‘Global Pass’ şeklinde iki tip bilet türü var. ‘Bir Ülke Pass’ biletiyle sadece bir ülke içinde dolaşabilirken, ‘Global Pass’ ile belirlediğiniz 5 farklı sürede 30 Avrupa ülkesinde seyahat edebilirsiniz.
‘Global Pass’ta kullanım sıklığına göre biletler şöyle sıralanıyor:
– 10 günde 5 seyahat günü
– 22 günde 10 seyahat günü
– Kesintisiz 15 gün
– Kesintisiz 22 gün
– Kesintisiz bir ay
Öğrenciler arasında en çok tercih edilen biletlerin başında ‘22 günde 10 seyahat günü’ geliyor. Bu bilet türünün 2’nci sınıfta 25 yaş altı gençler için fiyatı 840 TL. Eğer 1’inci sınıfta yolculuk yapmak istiyorsanız, 1400 TL ödemeniz gerekiyor. Bu fiyata seyahat sigortası ve diğer harici masraflar dâhil değil. Fiyatlar, Avrupa’nın her yerinde aynı.
Yararlı kaynaklar
Ayrıntılı Interrail harita rehberi için: ‘interrail.eu/sites/interrail.eu/files/documents/interrail_map_2015.pdf’
Interrail’ın resmi sitesi: ‘interrail.eu’
En kapsamlı Türkçe site: ‘tr.rail.cc/interrail’
Biletlerle ilgili bilgi: ‘tcdd.gov.tr’
Bu tavsiyelere kulak verin
Ödüllü seyahat bloggerı Kerimcan Akduman, İnterrrail’ı üniversitede yaptı. Bugün dünyanın birçok ülkesine gidiyor, yazıyor, görüntülüyor ve yayınlıyor. İşte Akduman’ın hazırlık süreci ve yolculuk için akıldan çıkarılmayacak önerileri:
Araştırın ve yolda disiplinli olun
İlk ve en önemli hazırlık, okumak. Ülkenin tarihini, kültürünü, alışkanlıkları ve güncel durumunu araştırın. Şehirlerle ilgili bilgi toplayın. Bu sayede rotanızı oluşturabilirsiniz.
Yürümeye dayanabilen hafif ve rahat ayakkabı, kolay kuruyan kıyafetler tercih edin. İnterrail insanın kendini özgür hissedebileceği deneyimlerden ancak biletin hakkını vermek için disiplinli olmalısınız.
En büyük masraf konaklama
Ucuz konaklama için kamp alanlarını kullanabilirsiniz. Ancak bu çadır, uyku tulumu gibi ekstra yükler getirir. Her adımda ağırlaşan sırt çantası ise isteyeceğiniz son şey. Bir alternatif de, ucuz hosteller. Buralarda birçok gezginle tanışabilirsiniz. Yazın yola düşecekler için yurt odaları da uygun. Kalabalık seyahat edenler ‘Airbnb’den ev tutabilir. Bu hem ucuz, hem de güvenilir olur. Her yerde uyuyabilenler ise gece, treni kullanarak zamandan kazanabilir.
Yemek maliyetini azaltın
Beslenme için gezginlerden veoranın öğrencilerinden tüyolaralın. Öğrenci yemekhaneleri hayatkurtarır. Mutfak bulursanız, yemeğiniziuygun fiyata hazırlayabilirsiniz.
Ara öğünler için çantaya1-2 meyve atın. Bu gezginlerin sık uyguladığı bir şey. Market konserveleri de hayat kurtarabilir. “Yerel lezzetleri tadayım ama bütçem zorlanmasın” diyorsanız sokak yemekleri de doğru bir tercih. Avrupa’da şişe sular pahalı. Bu nedenle termos ve su şişesi bulundurmak çok faydalı.
En uygun dönem
Interrail’da favori dönem yaz ayları ancak bu Avrupa’nın en kalabalık ve pahalı olduğu zaman da. Eylülü tercih ederseniz hem hava sıcaklığı tüm gün dolaşmaya daha uygun olur, hem de fiyatlar makulleşir.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.