Hayal ettiğiniz araba için ebeveynlerinize yalvarmaktan, arkadaşınızı partiye gitmeye ikna etmek, hepimiz istediklerimizi elde etmek için insanları ikna etmek sanatını kullandık. “Evet” olma girişiminizin çok yönlü bir “hayır” ile sonuçlandığı zamanlar olmalı. İnsanları ikna etmek becerisini kazanmak, özellikle işte ustalaşmak zor olabilir. Kariyeriniz boyunca, ikna edilmenin bir patronla, müşteriyle veya çalışanlarınızla birlikte olsanız, sahip olabileceğiniz en güçlü profesyonel becerilerden biri olduğunu göreceksiniz.
İnsanları kariyeriniz boyunca nasıl ikna edeceğinizi merak ediyorsanız, umarım size bu onay işaretini kazandıracak 5 ipucu için okumaya devam edin 🙂
1. Ne istediğinizi bilin
Bir avukat, savaşmaya hazırlanan bir mahkeme salonuna girer. Dosyaları hazırlar ve tam olarak ne için savaştıklarını biliyordur. Patronunuzu sizi terfi ettirmeye ikna etmeye çalışıyorsanız veya bir iş görüşmesine hazırsanız, örneğin, ne istediğinizi ve neyi başarmayı hedeflediğinizin gerçekten altını çizmelisiniz.
Hedeflerinizi belirleyin ve emelleriniz konusunda net olun. Neden bu ödüle layıksın? Bir şirket neden sizi diğer adaylara göre istihdam etmeli?
Neyin peşinde olduğunuzu anlayın, tartışmanızı hazırlayın ve kısa sürede ikna konusunda ustalaşacaksınız.
2. İstediğinize İnanın
Hedefinize veya mesajınıza inanmıyorsanız, başkası da inanmayacak. Birini ikna etmek söz konusu olduğunda, bir güven havası canlandırmanız gerekir. Hedef kitlenizle güven ve güvenilirlik sağlamayı hedefliyorsunuz, bu nedenle başarmaya çalıştığınız şeye inanmanız gerekir. Örneğin, bir zam almayı hedefliyorsanız, gerçekten hak ettiğinize inanıyorum ve bunu savunmanızla ifade edin. Bir ürünü bir müşteriye pazarlarken, neyi temsil ettiğinize tutkulu olun.
Kesin ve güvenle bir şeyler söylemek, güven ve ilişki kurmanıza yardımcı olacaktır.
3. Olumlu Bir Dil Seçin
İsteğinize güvenirseniz, olumsuzluk için yer bırakmazsınız. İkna süresince olumlu konuşmak önemlidir. Patronunuzu yeni bir strateji konusunda ikna etmeye çalışıyorsanız, olumlu sonuçları açıklayın, böylece hedeflerinizi gerçek anlamda resmedebilirler. Ya da ürününüzü satarken, olumlu ve yüksek duygusal ifadeler kullanın. İkna, pazarlama profesyonellerinin ürünlerini tanıtmak için kullandıkları temel reklamcılık becerilerinden biridir. Reklamverenler gibi, “parlak”, “inanılmaz” ve “devrimci” ve “kanıtlanmış” ve “sınırlı” gibi güçlü kelimeler gibi sıfatlar kullanarak adımınızı vurgulamalısınız.
4. Kanıt Gösterin
İkna etmeye çalıştığınız şey ne olursa olsun, somut bir kanıtla destekleyin. Bir iş görüşmesinde, bir referans mektubu vererek becerilerinizi kanıtlayın. Aynı şekilde, bir iş arkadaşını yöntemlerinin işe yaramadığına ikna ederken, raporlar ve istatistikler yoluyla kanıt sunun. Markanızı sağlamlaştırmak için gerçek hayattan örnekler ve başarı hikayeleri paylaşarak satış becerilerinizi geliştirin. Elinizde yeterli kanıt bulunduğunda, hiç çaba harcamadan ya da hiç çaba harcamadan ikna etme gücünüz var.
5. Farklı Bakış Açılarından Düşünün
Birini bir şeyler yapması için ikna etmeye çalışırken, kendinizi yerine koyun. Bu maaş zammı gerçekten ulaşılabilir mi? Patronun nasıl tepki verecek?
İkna edeceğiniz kişiyi anlayın, onları ne sinirlendirir? Belirli konulara duyarlılar mı? Neyi beğenip / beğenmediklerini? Dinleyicilerinizle empati kurmayı öğrenmek, uzun vadede daha ikna edici olmanıza yardımcı olabilir.
İlgini Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.