Imposter Sendromu Nedir? Nasıl Çözüm Bulunabilir?

Bugüne kadar başardığınız herhangi bir şeyin tesadüf olduğunu düşündünüz mü hiç? Aslında çok iyi olduğunuz bir konuda ne yaptığınızı tam olarak kavrayamadığınız anlar oldu mu? Başarılı gibi görünerek etrafınızdakileri kandırıyor olabilir misiniz? 

Imposter sendromu; birçok kişi tarafından Türkçe‘ye ”sahtekarlık sendromu” olarak aktarılmış. Araştırmalara göre de insanların %70’i bu durumla sık sık mücadele etmektedir.


Imposter Sendromu Nedir

Temeli 1978 yılına dayanan sendrom aslında ilk başta yalnızca iş hayatındaki kadınlara has bir duygu olarak görülse de yapılan çalışmalarla birlikte her cinsiyetten ve her hayat tarzından insanın bu sendroma maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. 

Imposter sendromu, başarının yalnızca şanstan ibaret olduğunu, yetenek veya emek gibi faktörlerin bir kriter olmadığı hissiyatına verilen isimdir.


Imposter Sendromu Kendini Nasıl Gösterir? 

Kişiye sahip olduğu başarıların aslında o kadar da mühim olmadıklarını hissettirerek başlar. Başarılı olunsa bile bu hissiyatın geçici olduğunu hissettirir. Bu hisler neticesinde kişi kendini ve başarılarını o kadar da önemsememeye başlar.  

Sadece başarılar değil; pozitif tüm duyguların da aslında gerçek olmadığına inandırabilir bu sendrom kişiyi. Çok güzel arkadaşlıklara sahip olabilirsiniz, birisi sizi bir başarınızdan dolayı tebrik edebilir ve hakkınızda olumlu bir şey söyleyebilir ancak bu sendrom böyle güzel durumların tamamen şans veya tesadüften ibaret olduğuna inandırır. Size gelen övgü ve takdiri kabul etmemeye hatta küçümsemeye başlarsınız.



Imposter Sendromu Yetersizlik Duygusunu Tetikleyebilir

Başarısız olduğunu düşünen kişi kendi birçok konuda yetersiz görmeye, eksik hissetmeye başlar. Bu durum kişinin hem iş hayatına hem de kişisel hayatına kadar etkilerini sürdürebilir. Sürekli tetiklenen yetersizlik duygusu hem kişinin kendi özgüvenini zedeler hem de çalışırken sahip olduğu disiplini ve özveriyi olumsuz etkiler. Motivasyon kaybına da yol açabilecek bu durum eğer sürekli artış gösterirse kişinin günlük hayatının akışına da yön vermeye başlayabilir.


Peki, ne yapılabilir? 

Her Daim Hatırlayın: Size olumlu bir şey söylendiğinde onu bir kenara not etmek ve her daim hatırlamak güzel bir başlangıç olabilir. Böylece kendinizi yetersiz hissettiğinizde o notları referans olarak kullanabilirsiniz. 

Paylaşın: Güvendiğiniz kişilerle bu durumu paylaşabilirsiniz. Hislerinizi paylaştıkça kafanızın içindeki başarısızlık hissinin de küçüldüğünü göreceksiniz. 

Kıyas Yapmayın: Kendinizi hiç kimseyle kıyaslamayın. Herkesin başarısı kendine özeldir ve kendi başarınızı bir başkasınınki ile karşılaştırarak ölçemeyeceğinizin farkında olun.

Yardım: Kendiniz mücadele edemeyecek gibi hissediyorsanız gerekli kurum ve kuruluşlardan profesyonel bir yardım istemekten çekinmeyin.


İlginizi çekebilir: Sürekli Hayal Kurma: Maladaptive Daydreaming Sendromu!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın